Πέθανε ο καθηγητής Γιάννης Καζάζης – Η ανάρτηση της Νίκης Κεραμέως
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών ο καθηγητής, Γιάννης Καζάζης, πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Βρέθηκε νεκρός στο γραφείο του στην περιοχή της Καλαμαριάς
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών ο καθηγητής, Γιάννης Καζάζης, πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Βρέθηκε νεκρός στο γραφείο του στην περιοχή της Καλαμαριάς.
Με μεγάλη θλίψη ενημερωθήκαμε για το θάνατο του Ι.Καζάζη, Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας,Ομ.Καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας ΑΠΘ. Με πλούσιο συγγραφικό &ερευνητικό έργο, αφήνει σημαντική παρακαταθήκη στη σύγχρονη γλωσσική διδασκαλία. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του. pic.twitter.com/IwCywvAA5O
— Niki Kerameus (@nkerameus) July 13, 2021
Τη θλίψη του για την απώλεια του καθηγητή εξέφρασε και ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας για την «τεράστια παρακαταθήκη του Ιωάννη Καζάζη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και την ανεκτίμητη συμβολή του στην ενίσχυση των ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό».
Ποιος ήταν ο Ιωάννης Καζάζης
Ο Ιωάννης Καζάζης (1947) σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο University of Illinois και στο Yale U. Fellow στο Centre for Hellenic Studies του Harvard, ενώ ήταν επισκέπτης καθηγητής (Visiting Professor) στο Πανεπιστήμιο του Maryland.
Από το 1979 έως 2014, Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ.
Από το 1994 ήταν αναπληρωτής πρόεδρος και εν συνεχεία πρόεδρος του «Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας» και διευθυντής του Τμήματος Λεξικογραφίας.
Από το 2010 έως 2014 ήταν Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ήταν επίτιμος Καθηγητής και διδάκτωρ του «Κρατικού Πανεπιστημίου Κουμπάν» της Ρωσίας.
Συνέγραψε για τον Ηρόδοτο, τον Δημοσθένη, το Αρχαϊκό Έπος, το Επίγραμμα και την Ιστορία των Ελληνικών Σπουδών από την Αναγέννηση ως σήμερα στη Δύση και στη Ρωσία.
Ως διευθυντής της συντακτικής ομάδας, εξέδωσε τους τόμους 15-21 του Λεξικού της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας 1100-1669 («Λεξικού Κριαρά»), καθώς και τρίτομη Επιτομή του.
- Παρτιζάν – Ερυθρός Αστέρας 79-76: Ανατροπή στο τέλος με ηγέτη τον Ουάσινγκτον
- Εκρέμ Ιμάμογλου: Στις 9 Μαρτίου αρχίζει η δίκη – Εκτενές άρθρο του δημοσιεύει το «Foreign Affairs»
- Βίρτους Μπολόνια – Χάποελ Τελ Αβίβ 74-79: Σπουδαίο διπλό για την ομάδα του Ιτούδη και κορυφή στη Euroleague
- Η βαθμολογία της Euroleague μετά το τέλος της 15ης αγωνιστικής – Σε ποια θέση βρίσκονται Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός
- Ο ράπερ The Game «ζητά συγγνώμη» που αποκάλυψε ότι έχει κοιμηθεί με την Κιμ Καρντάσιαν
- Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 98-85: Κλάιμπερν και Πάντερ «καθάρισαν» στη Βαρκελώνη
- Μποξέρ επιτέθηκε σε γιατρό στο νοσοκομείο Αιγίου
- Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 12.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jake-kokot-PbDLAy38QZM-unsplash-315x220.jpg)






































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)






























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442