Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Tην Κυριακή με «Το Βήμα»: Μεγάλες Δίκες της Ιστορίας, «Αλ Καπόνε», Διακοπές, VITA & ΒΗΜΑgazino

Tην Κυριακή με «Το Βήμα»: Μεγάλες Δίκες της Ιστορίας, «Αλ Καπόνε», Διακοπές, VITA & ΒΗΜΑgazino

Οι Μεγάλες Δίκες της Ιστορίας. Από τον Σωκράτη και τον Όσκαρ Ουάιλντ, μέχρι τον Μιλόσεβιτς και τον Αλ Καπόνε. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πρωτότυπα βιβλία γραμμένα από κορυφαίους καθηγητές πανεπιστημίου.

Οι Μεγάλες Δίκες της Ιστορίας: Από τον Σωκράτη και τον Όσκαρ Ουάιλντ, μέχρι τον Μιλόσεβιτς και τον Αλ Καπόνε.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πρωτότυπα βιβλία γραμμένα από κορυφαίους καθηγητές πανεπιστημίου.

Γεγονότα και χαρακτήρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο όχι μόνο της ιστορίας του Δικαίου αλλά και της ίδιας της ανθρωπότητας.

Μια δίκη, τόσο οι εμπλεκόμενοι σε αυτήν όσο και ο περίγυρός της, έρχεται να αποκαλύψει πολύ περισσότερα πράγματα από όσα θέλουμε να πιστεύουμε. Σε δεδομένες στιγμές, οι κατήγοροι και οι κατηγορούμενοι εκπροσωπούν, αντιστοίχως, τον νόμο και την παράβασή του. Όμως τόσοι οι νόμοι όσο και οι παραβάτες εξελίσσονται, αλλάζουν στο διάβα του χρόνου. Αν πάντως σταθούμε προσεκτικά σε ορισμένες από τις πιο εμβληματικές δίκες στην ιστορία της ανθρωπότητας, αντιλαμβανόμαστε ότι, σε κάθε περίπτωση, υπήρξαν τέτοιες διαδικασίες, ακτινογραφήθηκε η ουσία μιας ολόκληρης εποχής, η πολιτισμική της στάθμη. Η νέα συναρπαστική προσφορά του «Βήματος της Κυριακής» με τον γενικό τίτλο «Οι Μεγάλες Δίκες της Ιστορίας», αρχής γενομένης από τις 6 Ιουνίου, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις περιπτώσεις του Σωκράτη, του Αλ Καπόνε, του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του Όσκαρ Ουάιλντ.

Πρόκειται για μια σειρά πρωτότυπων και εύληπτων βιβλίων τα οποία είναι γραμμένα από ειδικούς, καθηγητές πανεπιστημίου, ενώ μεταφράζονται και κυκλοφορούν για πρώτη φορά στα ελληνικά. Από την ελληνική αρχαιότητα μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα, παρακολουθούμε γεγονότα και χαρακτήρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο όχι μόνο της ιστορίας του Δικαίου αλλά και της ίδιας της ανθρωπότητας.

Δίκες που συγκλόνισαν τον κόσμο και έμειναν στην Ιστορία.

Μεγάλες στιγμές της Ιστορίας που διαδραματίστηκαν στις δικαστικές αίθουσες και αποφάσεις που σημάδεψαν τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Αυτή την εβδομάδα

Αλ Καπόνε

Η οικονομική καταδίκη που άλλαξε την Αμερική.

Πώς οι κυβερνητικές αρχές κατάφεραν να τον οδηγήσουν στο δικαστήριο.

Η καταδίκη του γκάνγκστερ που τo όνομά του παραμένει απολύτως συνδεδεμένο με την περίοδο της Ποτοαπαγόρευσης, τις εγκληματικές συμμορίες του Σικάγου και τη Μεγάλη Ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τον Μεσοπόλεμο.

To όνομά του παραμένει απολύτως συνδεδεμένο με την περίοδο της Ποτοαπαγόρευσης (1920-1933), τις εγκληματικές συμμορίες του Σικάγου και τη Μεγάλη Ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τον Μεσοπόλεμο. Ο Αλ Καπόνε, ένας γκάνγκστερ που ανήλθε στη σφαίρα του μύθου, σηματοδότησε έναν νέο τρόπο λειτουργίας της παραβατικότητας, της παρανομίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Η προσωπικότητά του ήταν σύνθετη: σκληρός και γενναιόδωρος, αδίστακτος και ματαιόδοξος. Οι κυβερνητικές αρχές, προκειμένου να τον αντιμετωπίσουν, αποφάσισαν να ενεργήσουν με έναν απρόβλεπτο τρόπο. Πώς τον οδήγησαν στο δικαστήριο;

Tις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν:

Μιλόσεβιτς

Ο θάνατος ενός κράτους.

Μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ενσάρκωσε την πρώτη περίπτωση ενός πρώην αρχηγού κράτους ο οποίος κλήθηκε να απολογηθεί ως υπεύθυνος ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης για φριχτές πρακτικές, όπως η γενοκτονία και η εθνοκάθαρση, στο πλαίσιο των πολεμικών συγκρούσεων που σημάδεψαν την τότε Ενωμένη Γιουγκοσλαβία, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Επρόκειτο για μια δική που είχε φοβερές δυσκολίες στην εξέλιξή της και δραματική έκβαση. Αποτέλεσε ωστόσο και ένα ορόσημο για την καταστολή των σοβαρών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Όσκαρ Ουάιλντ

Η αξία του να διαφέρεις.

Υπήρξε η μεγαλύτερη διασημότητα της βικτωριανής Αγγλίας, με εύστροφο πνεύμα και δηκτικό λόγο. Το 1895 αποδείχθηκε μοιραίο για εκείνον, ήταν η χρονιά της πτώσης του. Ο Ουάιλντ έκανε μήνυση στον Μαρκήσιο Κουίνσμπερι για συκοφαντική δυσφήμηση και όταν στο δικαστήριο η κατηγορία κατέπεσε, το ίδιο βράδυ, συνελήφθη ο ίδιος για «προσβολή των ηθών». Δεν άργησε να δικαστεί και να καταδικαστεί για «ομοφυλοφιλική συμπεριφορά». Εξέτισε δύο χρόνια στη φυλακή. Όμως τι είχε πει ο Ουάιλντ για όλα αυτά; Πώς υπερασπίστηκε τον εαυτό του;

Μαζί

ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Ο πιο πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός για την Ελλάδα και τους προορισμούς της!

Μία πολυτελής έκδοση 430 σελίδων!

Κυκλάδες, Ιόνιο, Σποράδες, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη, Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια.

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25
(Συμπεριλαμβάνεται τιμή βιβλίου: «MΕΓΆΛΕΣ ΔΙΚΕΣ: AΛ ΚΑΠΟΝΕ»: €0,65 

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024