Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μπάιντεν - Μητσοτάκης : Πάνω από μισή ώρα σε πολύ καλό κλίμα η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία

Μπάιντεν – Μητσοτάκης : Πάνω από μισή ώρα σε πολύ καλό κλίμα η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία

Την πρώτη τους συνομιλία είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζο Μπάιντεν, ανήμερα της Eθνικής μας Eπετείου και λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής

Την πρώτη τους συνομιλία είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζο Μπάιντεν, ανήμερα της Eθνικής μας Eπετείου και λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συνομιλία διήρκεσε περίπου 30 λεπτά και έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία των δύο ανδρών, μετά την ανάληψη καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Όπως είχε γίνει γνωστό, ο έλληνας πρωθυπουργός επρόκειτο να θέσει το θέμα των τουρκικών κινήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, με το θέμα της διεύρυνσης της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ να κυριαρχεί.

Τηλεδιάσκεψη… γνωριμίας του Τζο Μπάιντεν με τους Ευρωπαίους ηγέτες

Τηλεδιάσκεψη… γνωριμίας είχε νωρίτερα αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με τους 27 αρχηγούς των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το βράδυ της Πέμπτης.

Είναι η πρώτη φορά που ο Μπάιντεν συνομίλησε και με τους 27 μετά την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος συμμετείχε στην Σύνοδο Κορυφής κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Φωτογραφικό στιγμιότυπο ανάρτησε στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ, στέλνοντας το μήνυμα πως «ενωμένες η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να δείξουν ότι οι δημοκρατίες είναι οι πλέον κατάλληλες για την προστασία των πολιτών, την προώθηση της αξιοπρέπειας και τη δημιουργία ευημερίας».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ συνομίλησαν με τον Μπάιντεν για τις «υπεραντλαντικές σχέσεις».

Η συμμετοχή του Τζο Μπάιντεν τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται να επισφραγίσει την αναθέρμανση των διατλαντικών σχέσεων έπειτα από ταραχώδη τετραετίας διακυβέρνησης υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η τελευταία φορά που Αμερικανός πρόεδρος συμμετείχε σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ήταν στις 5 Απριλίου 2009, επί προεδρίας του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ρεπουμπλικάνος Τζορτζ Ου.Μπους συμμετείχε επίσης στη Σύνοδο που έγινε τον Ιούνιο του 2001 στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Το μήνυμα Μπάιντεν για την 25η Μαρτίου

Πριν από τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής και την επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τζο Μπάιντεν απέστειλε μήνυμα με αφορμή την 25η Μαρτίου.

«Πριν από ακριβώς 20ο χρόνια, εμπνευσμένος από τα ίδια ιδανικά της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της παθιασμένης πίστης στη Δημοκρατία που πυροδότησε την Αμερικανική Επανάσταση ο Λαός της Ελλάδας κήρυξε την Ανεξαρτησία του. Σήμερα, ο αμερικανικός λαός συμμετέχει με τον ελληνικό λαό στον εορτασμό της δημιουργίας του νεοελληνικού κράτους – και γιορτάζει δύο αιώνες διαρκούς φιλίας μεταξύ των εθνών μας. Κατά την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζουμε την ιστορία και τις αξίες που ενώνουν τις ΗΠΑ και την Ελληνική Δημοκρατία. Οι πατέρες του έθνους μας άντλησαν έμπνευση από το παράδειγμα της αρχαίας Ελλάδας κατά τη σύνταξη του Συντάγματός μας και το σχηματισμό της πρώτης σύγχρονης δημοκρατίας του κόσμου. Λίγες δεκαετίες αργότερα Αμερικανοί φιλέλληνες υπερασπίστηκαν την προσπάθεια της Ελλάδας για ανεξαρτησία, σφυρηλατώντας μια στενή σχέση μεταξύ των λαών μας που άνθισε τα επόμενα χρόνια», ανέφερε, μεταξύ άλλων στο μήνυμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024