Μεγάλες Γυναίκες της Ιστορίας: «Φρίντα Κάλο», BBC History Magazine & ΒΗΜΑgazino την Κυριακή με «Το Βήμα»

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μεγάλες Γυναίκες της Ιστορίας Η επιτυχημένη σειρά συνεχίζεται! Σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις.

Αυτή την εβδομάδα

Φρίντα Κάλο

Η ζωή και το έργο μιας «αδάμαστης γυναίκας».

Η πρωτοποριακή τέχνη της Μεξικανής καλλιτέχνιδας, οι θυελλώδεις έρωτες, το πάθος για την ελευθερία, ένα σακατεμένο από τους πόνους σώμα και η απίστευτη λαχτάρα για τη ζωή.

«Η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της τέχνης που αντιμετώπισε με απόλυτη και αμείλικτη παρρησία, με αδίστακτο αλλά συνάμα ειρηνικό τρόπο, εκείνα τα γενικά και ειδικά θέματα που αφορούν αποκλειστικά τις γυναίκες».

Με αυτά τα λόγια, και με αυτή την ικανότητα να αποκρυσταλλώνει την ουσία των πραγμάτων και των ανθρώπων που τον διέκρινε, ο Ντιέγκο Ριβέρα, ο σύντροφος από επιλογή της Φρίντα Κάλο, εστίασε ίσως στο πιο ξεχωριστό χαρακτηριστικό της Μεξικανής καλλιτέχνιδας.

Ένα χαρακτηριστικό που από μόνο του υποχρεώνει να συμπεριλάβει την προσωπικότητά της, χωρίς δισταγμό και χωρίς τη δυνατότητα υπαναχώρησης, σε μια τέτοια σειρά, αφιερωμένη στις γυναίκες, παρόλο που γύρω από εκείνη τα τελευταία χρόνια έχουν ήδη ειπωθεί και γραφτεί, χωρίς υπερβολή, τα πάντα.

Τα ζωντανά χρώματα της Φρίντα είναι στην πραγματικότητα τα χρώματα της ζωής. Μιας ζωής δυνατής που κρύβεται μέσα στα πάντα και που εκείνη ξέρει να διακρίνει.

Μιας ζωής, πράγματι, που περνά μέσα από τη Φρίντα, όπως πολύ εύστοχα υπογραμμίζει ο Μάσιμο Κανούτι, συγγραφέας αυτού του τόμου, μέσα σε όλη την πολύχρωμη και πολύμορφη δύναμή της.

Ο Κανούτι μάς διηγείται τα πολλά βάσανα, τους πολυάριθμους περιορισμούς που η μοίρα επέβαλε σε αυτή τη γυναίκα, τους οποίους, οι περισσότεροι, στη θέση της, θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν ως ανυπέρβλητα εμπόδια, μα που εκείνη έμαθε να τα διαβάζει με τρόπο διαφορετικό, μετατρέποντας τον εαυτό της σε πρωταγωνίστριά τους και καβαλώντας τα μετατρέποντάς τα σε αδυσώπητα άτια του πεπρωμένου της: τα βάσανα μπορούν να μετατραπούν σε δύναμη, τα φυσικά

όρια μπορούν να γίνουν ευκαιρίες επανεφεύρεσης του εαυτού μας, υπέρβασης των ορίων μας, ενώ η ασθένεια μπορεί να αποκαλύψει ευκαιρίες που ούτε υποψιαζόμασταν ούτε περιμέναμε. Για τον λόγο αυτό η Φρίντα αποτελεί ένα μόνιμο παράδειγμα για τον καθένα μας, ένα μοντέλο ερμηνείας της ύπαρξης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο