Τι σημαίνει, άραγε, η σεξουαλική αυτοεκτίμηση που τόσο συχνά ακούμε ως όρο;

Με λίγα λόγια:

Το πώς νιώθεις για το σώμα σου.

Το κατά πόσο νιώθεις αυτοπεποίθηση για τις σεξουαλικές σου επιδόσεις.

Το κατά πόσο νιώθεις ότι λαμβάνεις και προσφέρεις απόλαυση κατά τη διάρκεια του σεξ.

Το κατά πόσο μπορείς να συνδεθείς συναισθηματικά με το σύντροφό σου και κάθε άνθρωπο εκεί έξω.

Η άποψη που έχεις για τη σεξουαλικότητά σου συνολικά.

Οι παραπάνω συνισταμένες περιγράφουν τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά τη σεξουαλική αυτοεκτίμηση ενός ατόμου, η οποία αυξομειώνεται μέσα από αντιλήψεις και μηνύματα που δεχόμαστε από τον κοινωνικό μας περίγυρο.

Μηνύματα και αντιλήψεις όπως τα παρακάτω, προκαλούν την αρχή του κακού. Πρόκειται περί κλασικών και πολυφορεμένων πια ταμπού:

Το σεξ είναι κάτι ιδιωτικό και δεν πρέπει να μιλάμε γι’ αυτό/ Το σεξ γίνεται μόνο ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα/Οι σεξουαλικές πράξεις δεν πρέπει να συμβαίνουν πριν το γάμο/Αν κάνεις συχνά σεξ, έχεις τη φήμη κακού ανθρώπου.

Τα παραπάνω μηνύματα όταν αναφέρονται από άτομα που εμπιστευόμαστε και συνομιλούμε καθημερινά, από συγγενείς, φίλους, συντρόφους, μπορούν εύκολα από «εξωτερικά» να γίνουν «εσωτερικά», να διαμορφώσουν δηλαδή τον τρόπο σκέψης μας. Όταν αυτά συνδυαστούν με δυσμενή σχόλια περί των σεξουαλικών επιδόσεων ενός ατόμου, τότε η αυτοεκτίμηση όπως είναι φυσιολογικό, πιάνει πάτο.

Η γιατρός/σεξολόγος Kirstie Overstreet  έχει προτείνει σε άρθρο της τρεις τρόπους για τη βελτίωση της σεξουαλικής αυτοεκτίμησης.

Φτιάξε τη δική σου κλίμακα
Αν το 1 βαθμολογεί τον πιο κακό εραστή και το 10 τον κορυφαίο, πού κατατάσσεις τον εαυτό σου; Πού θα μπορούσες να τον κατατάξεις στο άμεσο μέλλον και τι θα έκανες για να γίνεις καλύτερος, απολαμβάνοντας το σεξ χωρίς να είναι διαγώνισμα τριμήνου στο σχολείο;

Διώξε τον αρνητισμό
Μήπως δεν είσαι ο απόλυτα ένοχος γι’ αυτό που δεν κατάφερες να κάνεις χθες βράδυ; Μήπως το «δεν τα κατάφερα χθες βράδυ» μπορεί να ειπωθεί και ως «ήμουν κομμάτια στην κούραση, αύριο που δε θα δουλεύω, όλα θα πάνε μια χαρά»; Όλα είναι ζήτημα οπτικής.

Βρες τα εμπόδια
Το πιο δύσκολο εμπόδιο στο να βλέπεις ερωτικά ένα άτομο του ίδιου φύλου είναι συνήθως κάποιες παλαιολιθικές αντιλήψεις για τη σεξουαλικότητα που δεν ανήκουν στο 2021. Αν το «εμπόδιο» στο δρόμο για τη σεξουαλική απόλαυση είναι τα κιλά που πήρες στην καραντίνα, μάντεψε: ΟΛΟΙ σχεδόν ζούμε το ίδιο.

Ό,τι κι αν είναι αυτό που σε εμποδίζει από το να κάνεις σεξ, από το να αγαπάς τον εαυτό σου όσο αγαπάς τον ερωτικό σου παρτενέρ, το να καταφέρεις να το αναγνωρίσεις, είναι πάντα το πρώτο βήμα προς τη λύση του «γρίφου» που το συνοδεύει.

Με πληροφορίες από το Oneman

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο