Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καλλιόπη Βέττα: Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι μια μουσική ιδιοφυία

Καλλιόπη Βέττα: Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι μια μουσική ιδιοφυία

Η Καλλιόπη Βέττα, ιδιαίτερα αγαπητή στο κοινό για την μελωδική φωνή της, γιορτάζει τα φετινά γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη με δύο μοναδικά τραγούδια.

Η Καλλιόπη Βέττα, ιδιαίτερα αγαπητή στο κοινό για την μελωδική φωνή της, γιορτάζει τα φετινά γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη με δύο μοναδικά τραγούδια.

Κάθε νέα καλλιτεχνική δημιουργία γεννά προσδοκίες, ξυπνάει αισθήματα και σκέψεις, ταλαντεύει την καρδιά και το μυαλό μας. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια σύνθεση του σπουδαίου και οικουμενικού Μίκη Θεοδωράκη.

Μια από τις ωραιότερες φωνές της ελληνικής σκηνής, με διακρίσεις και συνεργασίες που άφησαν εποχή καταπιάνεται και πάλι με το έργο του σπουδαίου συνθέτη και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

Πάντα με ενορχηστρωτή τον Γιάννη Κ. Ιωάννου, γνώστη της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη και συνιδρυτή της Λαϊκής Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, ο Καλλιόπη Βέττα ερμηνεύει μοναδικά το κομμάτι «Κράτη τη ζωή μου» σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη και τη «Φαίδρα».

Η τραγουδίστρια γνώρισε τον Μίκή Θεοδωράκη στα πρώτα επαγγελματικά της βήματα και μέχρι τώρα δεν σταμάτησε ποτέ να τον θαυμάζει και να μελετάει τη μουσική της.

Μιλώντας στο in.gr η ίδια χαρακτηρίζει τον Θεοδωράκη «μουσική ιδιοφυία», και ποιος άλλωστε μπορεί να διαφωνήσει μαζί της.

Πώς προέκυψαν τα νέα σας σας τραγούδια;

Συνεργάζομαι πολλά χρόνια με τον Μίκη Θεοδωράκη, τόσο με τον ίδιο, όσο και με την ορχήστρα που φέρει το όνομά του..

Μετά την κυκλοφορία του ολοκληρωμένου άλμπουμ «Kalliopi Vetta sings Mikis Theodoraki» πριν μερικά χρόνια, ήθελα να ηχογραφήσω ακόμη κάποια τραγούδια που με συγκινούν και αποτελούν μέρος του ρεπερτορίου μου στις προσωπικές μου συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Διάλεξα αυτά τα δυο και κυκλοφορούν ξεχωριστά από την FM Records.

Πώς έγινε η επιλογή των συγκεκριμένων κομματιών; Τι σημαίνουν για σας αυτά τα τραγούδια;

Το τραγούδι «κράτησα τη ζωή μου» σε ποίηση Γ. Σεφέρη είναι ένα αριστούργημα όπου η σπουδαία μουσική του Μίκη συναντάει τη μεγάλη ποίηση. Το πρωτοτραγούδησα  σε θεατρική παράσταση και αργότερα το συμπεριέλαβα στις συναυλίες μου. Κάθε φορά που το ερμηνεύω, με κατακλύζουν τα ίδια συναισθήματα, η ίδια ψυχική ανάταση.

Η «Φαίδρα» είναι αγαπημένο τραγούδι για πολλούς. Όταν το ερμηνεύω στις συναυλίες βλέπω πολλά μάτια δακρυσμένα…

Με τον Γιάννη Κ. Ιωάννου που έκανε την ενορχήστρωση και στα δύο τραγούδια, θελήσαμε να τα αποδώσουμε λιτά, στη συνοδεία των οργάνων και να αφήσουμε το συναίσθημα να μιλήσει μέσα από την ερμηνεία του ποιητικού λόγου.

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον Μίκη Θεοδωράκη;

Όπως πάντα, σαγηνευτική. Ο Μίκης, έχει το ιδιαίτερο χάρισμα των μεγάλων δημιουργών αφενός να κατευθύνει και να εποπτεύει τη μουσική του δημιουργία και αφετέρου να αφήνει ζωτικό χώρο έκφρασης, πρωτοβουλίας και καλλιτεχνικού αυθορμητισμού στους συνεργάτες του. Με αυτό τον τρόπο, όπως σε όλες τις συνεργασίες μας, αισθάνομαι ότι μαθαίνω και, παράλληλα, προσφέρω κάτι καινούριο.

Τι είναι για σας ο Μίκης Θεοδωράκης;

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι μια μουσική ιδιοφυία. Ένας οικουμενικός συνθέτης.

Έχει μια μεγάλη, πολυσήμαντη διαδρομή με την οποία έχω διασταυρωθεί πολλές φορές στη ζωή μου. Αρχικά ως ακροάτρια, καθηλωμένη από τον πλούτο των συνθέσεών του και τα μουσικά του έργα. Έπειτα, ως συνεργάτες όπου και διαπίστωσα την πληθωρική του προσωπικότητα, που σε συνεπαίρνει με τον καλλιτεχνικό του οίστρο. Τέλος, ως συνομιλήτριά του, μπορώ να σας πω ότι οι συζητήσεις μας, παρά τις διαφορετικές απόψεις που έχουμε κάποιες φορές, είναι για μένα μια ευκαιρία να αναστοχαστώ και να εμβαθύνω, θεωρητικά και πρακτικά.

Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, ο Μίκης Θεοδωράκης είναι για μένα ένα ιδιαίτερο και σπάνιο κεφάλαιο για την προσωπική και καλλιτεχνική μου διαδρομή.

Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε στον κόσμο;

Δεν μου αρέσει να είμαι διδακτική, έχω αρκετές αμφιβολίες μέσα μου. Μόνο οι αλαζόνες είναι υπερβολικά σίγουροι για τον εαυτό τους και καυχώνται ότι γνωρίζουν τα πάντα. Πιστεύω, ωστόσο, ότι ο καθένας κρύβει μέσα του μια βαθύτερη αλήθεια, την οποία πρέπει να διερευνά, να την φέρνει στο φως και να την προσφέρει ως δώρο στον εαυτό του και την κοινωνία. Μόνο τότε, είτε στη μουσική, είτε στις σχέσεις μας, είτε οπουδήποτε αλλού, θα γίνουμε καλύτεροι και πιο δημιουργικοί άνθρωποι.

Πώς είναι η δισκογραφία στην Ελλάδα σήμερα;

Ήδη, πριν την κρίση των μνημονίων, η δισκογραφία είχε υποχωρήσει σημαντικά. Πλέον, είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Οι παραγωγές είναι ελάχιστες, ενώ οι εταιρίες δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εξέλιξη και προώθηση των καλλιτεχνών με τους οποίους συνεργάζονται. Ωστόσο, δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξη. Η μουσική και το τραγούδι είναι μια βαθιά ανθρώπινη ανάγκη, η οποία δεν θα στερέψει ποτέ. Θα βρεθούν, ήδη βρίσκονται, εναλλακτικές για να φτάσουν στο ακροατήριο τους .Το νερό δεν θα σταματήσει ποτέ να κυλά προς τη θάλασσα. Και η FM Records χαίρομαι πολύ που στηρίζει τους  Έλληνες καλλιτέχνες και δημιουργούς.

Ποια είναι τα πρότυπά σας στη μουσική;

Τα πρότυπά και οι επιρροές μου είναι από διάφορα μουσικά είδη: από το παραδοσιακό και το δημοτικό τραγούδι, ως το έντεχνο, το ροκ, τις συμφωνικές ορχήστρες, την κλασική και την πειραματική μουσική. Από όλα αντλώ στιγμές, παρατηρώ μεθόδους και θαυμάζω τις εμπνεύσεις των σπουδαίων δημιουργών. Οπότε οι παραπόταμοι – για να επανέλθω στη μεταφορά με το νερό- που εκβάλλουν στο ποτάμι της δικής μου έκφρασης είναι ευάριθμοι. Και  οπωσδήποτε παντοιοτρόπως καθοριστικοί για το δικό μου στίγμα.

Πώς ισορροπείτε τις 2 ιδιότητές σας; Πολιτικού και ερμηνεύτριας;

Είναι εξίσου απαιτητικές και οι δύο. Για μένα η μια ιδιότητα είναι συνέχεια της άλλης. Άλλωστε οι τέχνες ποτέ δεν έβλαψαν την πολιτική έκφραση. Πολιτική και πολιτισμός έχουν την ίδια ρίζα. Επομένως δεν πρόκειται για ισορροπία τρόμου. Είναι αρμονική ισορροπία…

Ποια είναι τα επόμενά σας σχέδια;

Τα σχέδια είναι πολλά όπως και τα όνειρα. Η υλοποίηση τους θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, ιδιαίτερα από την εξέλιξη της πανδημίας.

Sports in

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (24/4): Πού θα δείτε play offs και Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός

Δείτε το σημερινό (24/4) πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024