Ναγκόρνο Καραμπάχ : Στην πιθανότητα «εγκλημάτων πολέμου» αναφέρεται ο ΟΗΕ
Η Μπατσελέτ επικαλέστηκε επίσης βίντεο - τα οποία έκρινε αξιόπιστα - που δείχνουν την εκτέλεση δύο Αρμένιων ένστολων στρατιωτών από μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν.
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ αναφέρθηκε σήμερα στην πιθανότητα διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με «αδιάκριτες» επιθέσεις εναντίον άμαχου πληθυσμού.
Η Μπατσελέτ επικαλέστηκε επίσης βίντεο – τα οποία έκρινε αξιόπιστα – που δείχνουν την εκτέλεση δύο Αρμένιων ένστολων στρατιωτών από μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν.
«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερο. Οι επιθέσεις που παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου και τα μέρη έχουν την υποχρέωση να διερευνήσουν τέτοιες παραβιάσεις με αποτελεσματικό, άμεσο, λεπτομερή και αμερόληπτο τρόπο και αυτοί που είναι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», τόνισε η Μπατσελέτ σε ανακοίνωση.
Χρήση πυρομαχικών διασποράς
Η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών κατήγγειλε ειδικότερα τη χρήση πυρομαχικών διασποράς, τα οποία είναι γενικά πολύ επικίνδυνα για τον άμαχο πληθυσμό και των οποίων η χρήση έχει αποδειχθεί σε αυτήν τη σύγκρουση «και από τα δύο μέρη».
Όσον αφορά τα βίντεο που φαίνεται να δείχνουν μια συνοπτική εκτέλεση, η Μπατσελέτ δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά τόνισε ότι η αυθεντικότητα των βίντεο έχει αποδειχθεί «από εις βάθος έρευνες μέσων ενημέρωσης».
«Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το να σκοτώνονται σκόπιμα προστατευόμενα άτομα συνιστά σοβαρή παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης και ως εκ τούτου συνιστά έγκλημα πολέμου», υπογράμμισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρέπει να αποφανθεί ένα αρμόδιο δικαστήριο.
Πηγή: ΑΜΠΕ
- Τενερίφη: Ακόμα 4 τουρίστες νεκροί στην Ισπανία εξαιτίας γιγάντιων κυμάτων
- Σουδάν: Συνετρίβη μεταγωγικό αεροσκάφος – Δεν υπάρχουν επιζώντες
- Η αστυνομία στο Βερολίνο, μπορεί να μπει σε σπίτια και να εγκαθιστά κατασκοπευτικό λογισμικό
- Υεμένη: Ο Γκουτέρες καταδικάζει την παραπομπή υπαλλήλων του ΟΗΕ σε δίκη από τους Χούθι
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)


















![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)


















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442