Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Covid-19: Όχι άλλους χορούς του Ζαλόγγου!...

Covid-19: Όχι άλλους χορούς του Ζαλόγγου!…

Να τελειώνουν, επιτέλους, οι αφ’ υψηλού κουτοπονηριές κάποιων αρχόντων και αρχομένων, που συνωστίζονται, σαν τις ρώγες στα τσαμπιά των σταφυλιών σε πανηγύρια, σε πλατείες και αλάνες, άλλοτε σε θρησκευτικές και πατριωτικές επετείους και άλλοτε σε προσχηματικές δήθεν εκδηλώσεις σωματειακής αλληλεγγύης και μάλιστα χωρίς φορολογική επιβάρυνση…

Όταν για τη διαφύλαξη της Υγείας και της Ζωής οι περιστάσεις μας καλούν να θυσιάσουμε και ν’ αναβάλουμε για κάποιο χρονικό διάστημα τη διασκέδαση, (ή ορθότερα τα ξέφρενα διονυσιακά ξεφαντώματα), γιατί όχι και τα συνακόλουθα οικονομικά ωφελήματα, τότε ασφαλώς έχουμε εξασφαλίσει «ανώδυνο, ανεπαίσχυντο και ειρηνικό» μέλλον και όχι μόνον «τέλος» της ζωής…

Η καταγωγή μου, από ένα από τους πλουσιότερους νομούς της Ελλάδας (Βοιωτία), από την οποία ξεπήδησαν διάσημοι μουσικοί και τραγουδιστές, αλλά και ανεπανάληπτοι γαλαντόμοι γλεντοκόποι, με νομιμοποιεί εκ των πραγμάτων να συστήσω γενική λαϊκή αυτοσυγκράτηση, σε κάθε απόπειρα, ή έργω παράβαση των κανόνων αυτοπροστασίας, που τηρήσαμε με υποδειγματική καρτερία, από την εποχή των πρώτων κρουσμάτων και των θυμάτων της πανδημίας του Covid-19.

Δεν αρκεί όμως η λαϊκή αυτοσυγκράτηση, χωρίς την κατάργηση, με κυβερνητικά διοικητικά και νομοθετικά μέτρα, κάθε εκτροπής από τους βασικούς κανόνες της κοινωνικής αυτοπροστασίας. Και το ταχύτερο δυνατόν, επιβάλλεται, για τη φετινή περίοδο των θερινών ξεφαντωμάτων η απαγόρευση των πανηγυριών, όπου παραβιάζονται βάναυσα οι κανόνες διασποράς του Covid-19.

Να τελειώνουν, επιτέλους, οι αφ’ υψηλού κουτοπονηριές κάποιων αρχόντων και αρχομένων, που συνωστίζονται, σαν τις ρώγες στα τσαμπιά των σταφυλιών σε πανηγύρια, σε πλατείες και αλάνες, άλλοτε σε θρησκευτικές και πατριωτικές επετείους και άλλοτε σε προσχηματικές δήθεν εκδηλώσεις σωματειακής αλληλεγγύης και μάλιστα χωρίς φορολογική επιβάρυνση…

Είναι να γελά κανείς, μόνον και μόνον, για ν’ αποφύγει την οργή, όταν βλέπει και ακούει κάποιους τοπικούς άρχοντες, όπως δημάρχους, που δικαιολογούν τον συμφυρμό χιλιάδων γλεντοκόπων, που ανακατεύονται όπως τα μυρμήγκια σ’ αυτές τις εφιαλτικές για τη δύσκολη εποχή μας λαοσυνάξεις. «Όλα ξεκίνησαν καλά. Με τις αποστάσεις. Μετά όμως ξέφυγαν. Δεν μπορείς να τους συγκρατήσεις. Δεν συμμαζεύονται», δήλωσε πριν από λίγες μέρες δήμαρχος της βόρειας Ελλάδας.

Αλλά κάθε δήμαρχος, ή τοπάρχης βουλευτής, που νομίζει, ότι εξαγνίζεται με τις αλά Πόντιο Πιλάτο προφάσεις εν αμαρτίαις, για το ξεσάλωμα των γλεντοκόπων, κάθε ανευθυνοϋπεύθυνος τοπάρχης, που δικαιολογεί, χάριν των ψηφοφόρων του τα αδικαιολόγητα, πρέπει όχι απλώς να προβάλλεται στα media ως παράδειγμα για αποφυγή, αλλά και να στιγματίζεται, γιατί όχι και να ελέγχεται και να τιμωρείται ως συνένοχος σε παρόμοια για τη δημόσια Υγεία έκτροπα.

Και κλείνει αυτό το σημείωμα με την αισθητική πλευρά του θέματος. Στον Ορχομενό της πάλαι ποτέ δημοτικής μουσικής ακμής οι έμπειροι δάσκαλοι του λαϊκού-δημοτικού τραγουδιού, συνιστούσαν την τήρηση της μουσικής δεξιοτεχνίας με την προτροπή προς τους ατάλαντους πρωτάρηδες του κλαρίνου, του βιολιού, του λαούτου και του σαντουριού, να μη ρεζιλεύουν τη μουσική παράδοση με τη συμβουλή:

«Μη καταστρέφετε το τραγούδι και τα όργανα με τους ενισχυτές στη διαπασών, για να κρύψετε την ατζαμοσύνη σας με τα ντεσιμπέλ. Όσο πιο στο αβόζο παίζετε και τραγουδάτε, άλλο τόσο συγκινείτε».

Η καταληκτική αυτή φράση αποδίδεται στους δεξιοτέχνες του κλαρίνου, τον Γιαούζο και τον βιρτουόζο του σαντουριού, τον μπαρμπα-Βαγγέλη Χατζή (πατέρα του κιθαρίστα-τραγουδιστή Κώστα Χατζή).

________________

Υ.Γ.: Αρκετά αποκαλυπτικά όσα δήλωσε πρόσφατα στην τηλεόραση πασίγνωστη τραγουδίστρια από τον Ορχομενό. Ούτε λίγο ούτε πολύ είπε, ότι έχει κλείσει εμφανίσεις της γύρω στα 25 πανηγύρια για το φετινό καλοκαίρι. Φανταστείτε τι γίνεται σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα!

Ας κρίνουν οι αναγνώστες και οι κυβερνώντες, για το παρόν των ξεφαντωμάτων και για το μέλλον της Υγείας και της Ζωής…

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024