Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο διάλογος της Άγκυρας έδωσε τη θέση του σε απειλές και εκβιασμούς - Η στάση της Αθήνας

Ο διάλογος της Άγκυρας έδωσε τη θέση του σε απειλές και εκβιασμούς – Η στάση της Αθήνας

Η τουρκική πλευρά επιχειρεί να σύρει την Ελλάδα σε ασφυκτικό διάλογο με τους δικούς της όρους για τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να δείχνει διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης της επιθετικότητάς της, κάτι που η ελληνική πλευρά θέτει ως «κόκκινη γραμμή» και ως προϋπόθεση οποιουδήποτε διαλόγου με την Τουρκία

Μικρό ήταν το «καλάθι» που κρατούσε η ελληνική κυβέρνηση μπροστά στο προσωπείο διαλλακτικότητας που έδειξε η Άγκυρα το προηγούμενο διάστημα, επιχειρώντας να ρίξει γέφυρες συνεργασίας με τη χώρα μας. Και απ’ ότι φάνηκε δικαιώθηκε.

Η τουρκική πλευρά επιχειρεί να σύρει την Ελλάδα σε ασφυκτικό διάλογο με τους δικούς της όρους για τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να δείχνει διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης της επιθετικότητάς της, κάτι που η ελληνική πλευρά θέτει ως «κόκκινη γραμμή» και ως προϋπόθεση οποιουδήποτε διαλόγου με την Τουρκία.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει όσο η Τουρκία συνεχίζει την τακτική εκβιασμών, απειλών και προκλήσεων, ενώ μπροστά σε αυτή την αντιφατική στάση είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο, όπως έχουν διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη διαρκώς.

Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά». Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κατέστησε σαφές πως η Αθήνα επιθυμεί διάλογο με την Άγκυρα, αλλά όχι υπό καθεστώς εκβιασμών και προκλήσεων.

Όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας, η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του τούρκου προέδρου καταδεικνύει ότι η Ελλάδα επιθυμεί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα να παραμένουν ανοιχτοί, «για να προχωρήσουμε όμως περαιτέρω, απαιτείται έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Ο ουσιαστικός διάλογος απαιτεί πρώτα από όλα σεβασμό στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

Παράλληλα, ο έλληνας ΥΠΕΞ εκτίμησε ακόμη ότι το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη είναι μακρινό και ξεκαθάρισε με σαφήνεια ότι τόσο το Καστελόριζο όσο και οι νήσοι Ρω και Στρογγύλη έχουν και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Ο κ. Δένδιας τόνισε πως «η Ελλάδα δεν φοβάται τη διεθνή Δικαιοσύνη, γιατί δεν φοβάται την εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας. Αυτό είναι πυξίδα στην εξωτερική μας πολιτική».

«Βεβαίως, η προσφυγή απαιτεί συμφωνία των μερών. Απαιτεί από κοινού αποδοχή του ζητήματος επί του οποίου θα κληθεί να αποφανθεί το Δικαστήριο. Προϋποθέτει, ακόμα, κοινή αποδοχή του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Δικαίου της Θάλασσας, ως πλαισίου συζήτησης μεταξύ μας. Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να πω ότι προς το παρόν είμαστε μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο» σημείωσε.

Ο διάλογος πήγε… περίπατο

Την ίδια άποψη περί διαλόγου πάντως δεν φαίνεται να συμμερίζεται το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα, η οποία μέσω ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων προχωρά σε εμπρηστικές δηλώσεις. Τελευταίες χρονικά αυτές του υπουργού Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ.

Έχοντας ως ακροατήριο αξιωματικούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ο Ακάρ έκανε λόγο για «Γαλάζια Πατρίδα», ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα για την ένταση στο Αιγαίο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι απαράδεκτο να έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά. Αυτό είναι ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης».

Παράλληλα, ο Ακάρ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη φρεγάτα Gaziantep που πλέει στη Μεσόγειο, υποστήριξε πως «το Ναυτικό μας στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, με μεγάλη θυσία και θάρρος, ζορίζει τα όρια της τεχνολογίας και τεχνικής. Έτσι αποκτά γνώση, εμπειρία και ικανότητα. Κι εσείς με μεγάλη αποφασιστικότητα υποστηρίζετε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας».

«Πρέπει όλοι να ξέρουν πως δεν μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε λύση στην περιοχή χωρίς να περιλαμβάνει την Τουρκία. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και με την ίδια αποφασιστικότητα θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας όπως και τα δικά μας. Με κανέναν τρόπο. Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας» πρόσθεσε.

«Θερμό καλοκαίρι» βλέπει ο γερμανικός Τύπος

Με φόντο τις παραπάνω εξελίξεις καθώς και τα τεκταινόμενα στη Λιβύη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο ο γερμανικός Τύπος «βλέπει» το επόμενο διάστημα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ειδικότερα, η Süddeutsche Zeitung -υπό τον τίτλο «Σύμμαχοι σε τροχιά σύγκρουσης»- σημειώνει ότι «η επεκτακτική δράση της Τουρκίας στη Μεσόγειο εξοργίζει τις χώρες της περιοχής και τους νατοϊκούς εταίρους, με τη Γαλλία να ζητά μάλιστα κυρώσεις μετά από θερμό επεισόδιο».

Σύμφωνα με την SZ «βασική αιτία της διαμάχης είναι η στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη στο πλευρό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σαράτζ αλλά και οι αξιώσεις της Άγκυρας σχετικά με πιθανά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου τα οποία διεκδικούν επίσης Κύπρος και Ελλάδα. Στην ανατολική Μεσόγειο επίκειται θερμό καλοκαίρι, με τον έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να μη αποκλείει ακόμη και στρατιωτική σύγκρουση».

Την ίδια στιγμή, όλες τις πληροφορίες γύρω από το θερμό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας-Τουρκίας συνοψίζει σε εκτενές της άρθρο η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Αποτυπώνοντας λεπτομερώς τα όσα εκτυλίχθηκαν στις 10 Ιουνίου στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και τον πόλεμο δηλώσεων που ακολούθησε, η εφημερίδα παρατηρεί:

«Εδώ και καιρό η Γαλλία θεωρεί ότι τα ευρωπαϊκά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο απειλούνται από τις νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες. Γι΄ αυτό και ενίσχυσε τη στρατιωτική της συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο. Με την Κύπρο υπεγράφη ήδη στρατιωτική συμφωνία η οποία διασφαλίζει στο γαλλικό ναυτικό τη διαρκή χρήση της ναυτικής βάσης στη Λάρνακα. Η δε «στρατηγική εταιρική σχέση» μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας που συμφωνήθηκε στις αρχές του χρόνου είναι αρκετά πιο εκτενής. Δεσμεύει τη Γαλλία να έχει μια ενισχυμένη παρουσία φρεγατών στην ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο μιας κοινής «στρατηγικής εκφοβισμού». Αν και δεν το λέει κανείς ανοιχτά, βασικός στόχος είναι η Τουρκία».

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024