ΥΠΕΞ: Η δήλωση Στόλτενμπεργκ για τη Λιβύη δεν εκφράζει το ΝΑΤΟ
Έντονη δυσαρέσκεια υπάρχει στην Αθήνα και την ελληνική διπλωματία για τη δήλωση Στόλτενμπεργκ ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στηρίξει την κυβέρνηση Σαράτζ.
Έντονη δυσαρέσκεια υπάρχει στην Αθήνα και την ελληνική διπλωματία για τη δήλωση Στόλτενμπεργκ ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στηρίξει την κυβέρνηση Σαράτζό
Οι δηλώσεις …δεν αποδόθηκαν σωστά
Μάλιστα η αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ προέβη στις απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις και -σύμφωνα με το ΥΠΕΞ- έλαβε διαβεβαιώσεις ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ δεν αποδόθηκαν σωστά.
Ο εκπρόσωπος τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με αναφορά του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ για το ζήτημα της Λιβύης απάντησε:
«Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δεσμεύεται απόλυτα από τις κοινές θέσεις της Συμμαχίας, οι οποίες ως γνωστόν υιοθετούνται με ομοφωνία.
Το περιεχόμενο της πρόσφατης συνέντευξής του σε ιταλική εφημερίδα, όπως αυτό αποτυπώθηκε, προφανώς δεν εκφράζει τις θέσεις της Συμμαχίας.
Η Ελλάδα έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες επισημάνσεις μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της στο ΝΑΤΟ και έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα δεν απεδόθησαν ορθώς».
Σάρατζ και Χαφτάρ δεν τίθενται στην ίδια εξίσωση
Σημειώνεται ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ φερόταν να δηλώνει χτες ότι η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) και ο Χαλίφα Χαφτάρ δεν μπορούν να τεθούν στην ίδια εξίσωση με τον Χαφτάρ, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υποστηρίξει την επίσημη κυβέρνηση της Τρίπολης, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.
«Υπάρχει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη στο οποίο πρέπει να συμμορφωθούν όλες οι πλευρές. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του Φαγέζ αλ-Σάρατζ και ο Χαφτάρ, μπορούν να μπουν στην ίδια εξίσωση. Επομένως, το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης» ήταν η δήλωση Στόλτενμπεργκ στην ιταλική La Repubblica, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Σημαντικός σύμμαχος η Τουρκία
Απαντώντας ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σε μια ερώτηση που δείχνει ότι η Τουρκία ακολουθεί τη δική της ατζέντα στη Λιβύη και τη Συρία, παρόλο που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ είπε:
«Είμαστε 30 χώρες στο ΝΑΤΟ και μπορούμε να έχουμε διάφορες θέσεις σε διαφορετικά θέματα, ωστόσο η Άγκυρα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος. Υποστηρίζουμε τις ειρηνευτικές προσπάθειες του ΟΗΕ στη Λιβύη και τη Συρία».
Την παραπάνω δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter ο Νίκος Δένδιας.
Η απάντηση του Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρου Γεννηματά, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με αναφορά του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ στη Λιβύη : https://t.co/XnExsdQz8w
— Nikos Dendias (@NikosDendias) May 15, 2020
- Γίνε μάστερ της ηρεμίας – Πώς να κρατήσεις το στρες υπό έλεγχο
- Βελτιωμένος ο καιρός το Σάββατο: Άνοδος της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη – Πού θα βρέξει
- Μπλόκο σε πωλήσεις και ενοικιάσεις παλαιών κατοικιών
- Το μάθημα των Αζτέκων: Πώς η εξουσία του φόβου και του εξαναγκασμού οδηγεί στην κατάρρευση
- Μπορεί το σεξ να μας κάνει πιο ευτυχισμένους;
- Το παράδειγμα του Λύντον Τζόνσον στο Βιετνάμ μπορεί να ακολουθήσει ο Τραμπ στο Ιράν
- «The Moment»: Η Charli xcx απόλαυσε ιδιαιτέρως τη συνεργασία της με την Κάιλι Τζένερ
- Εθνικό Απολυτήριο: Ο οδικός χάρτης για διάλογο 9 μηνών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 07.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/pexels-laython-photos-214987610-28760144-1-315x220.jpg)




















































![H Λιβύη παρέδωσε ύποπτο για την επίθεση του 2012 σε προξενικό χώρο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/al-bakoush-libya-us-315x220.jpg)




























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442