Έλληνες επιστήμονες στην πρώτη γραμμή έρευνας για τον κοροναϊό
Η ομάδα COVIDAnalytics είναι μια από τις σημαντικότερες ερευνητικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Τεχνολογικό Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης για την καταπολέμηση του κοροναϊού. Αποτελείται από περίπου 25 ερευνητές του ΜΙΤ υπό την καθοδήγηση του καθηγητή επιχειρησιακής έρευνας Δρ. Δημήτρη Μπερτσιμά
Στην πρώτη γραμμή των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου MIT των ΗΠΑ για τον κοροναϊό βρίσκονται έλληνες επιστήμονες, καθηγητές και ερευνητές στη Βοστώνη.
Η ομάδα COVIDAnalytics είναι μια από τις σημαντικότερες ερευνητικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Τεχνολογικό Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης για την καταπολέμηση του κοροναϊού. Αποτελείται από περίπου 25 ερευνητές του ΜΙΤ υπό την καθοδήγηση του καθηγητή επιχειρησιακής έρευνας Δρ. Δημήτρη Μπερτσιμά.
Το έργο τους απαρτίζεται από πολλαπλές μελέτες που στοχεύουν σε τέσσερις βασικές κατευθύνσεις:
-Την πρόγνωση της πορείας της πανδημίας του COVID-19 σε όλο τον κόσμο (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας).
-Τη βελτιστοποίηση των διαθέσιμων πόρων σε υγειονομικό υλικό.
Τον εντοπισμό σημαντικών παραγόντων που επηρεάζουν την εξέλιξη της υγείας των ασθενών.
-Τη βοήθεια ανάπτυξης τεστ ανίχνευσης του ιού.
Σε μια από τις μελέτες που διεξάγεται σε συνεργασία με πολλά νοσοκομεία ανά τον κόσμο συμπεριλαμβάνεται και το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία». Στόχος της μελέτης είναι η δημιουργία εξατομικευμένων αλγορίθμων εκτίμησης κινδύνου για ασθενείς με COVID-19, αναλύοντας μια σειρά από κρίσιμους παράγοντες που αφορούν τη θνησιμότητα, τη διασωλήνωση και την εισαγωγή στη ΜΕΘ.
Τα μοντέλα αυτά συνδυάζουν σημαντικά κλινικά δεδομένα:
-Δημογραφικά στοιχεία των ασθενών.
-Υποκείμενα νοσήματα.
-Συμπτώματα, αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων.
-Βαθμό έκθεσης στον ιό.
-Το ιατρικό ιστορικό των νοσούντων.
Οι πληροφορίες θα επιτρέψουν τη χρήση των κατάλληλων υπολογιστικών εργαλείων που θα βοηθήσουν στον εντοπισμό των ασθενών που θα επωφεληθούν περισσότερο από τη χρήση των ήδη περιορισμένων πόρων.
Τα τελικά μοντέλα πρόβλεψης θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα http://www.covidanalytics.io αλλά και ως εφαρμογή κινητών συσκευών, ώστε να διευκολυνθεί η προσβασιμότητα στους επαγγελματίες υγείας ανά τον κόσμο.
Στόχος της ομάδας είναι να βοηθήσει όλες τις χώρες με χρήσιμες πληροφορίες που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση του τρόπου με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις σχετικά με την καταπολέμηση της πανδημίας. Εκτός από τον επικεφαλής καθηγητή Δρ. Δημήτρη Μπερτσιμά, στην ομάδα συμμετέχουν οι έλληνες ερευνητές Βασίλης Διγαλάκης, Αγνή Ορφανουδάκη και Θοδωρής Παπαλεξόπουλος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ξεφουσκώνει το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» με τα νέα όρια
- Αστέρας του Χάρι Πότερ πήγε να βοηθήσει γυναίκα που έκλαιγε στον δρόμο και «έφαγε» κουτουλιά
- Είσαι single και δεν ξέρεις γιατί; Μια έρευνα έχει τις απαντήσεις
- Θα καταφέρει η «Ενεργή Μάχη» να κερδίσει το στοίχημα της πρόληψης των πυρκαγιών;
- Ο αναθεωρητισμός Τραμπ και οι τρεις επιλογές της Ευρώπης
- Τίμοθι Μπάσφιλντ: Η σύζυγός του κατέθεσε επιστολή στήριξης παρά τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων
- Στέγαση: Ανάκαμψη με ανισορροπίες
- H νέα παγκόσμια έκρηξη του… αστροτουρισμού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)























![Καρέ-καρέ η διάσωση των οκτώ ορειβατών στον Ταΰγετο – Γλίστρησαν και κατρακύλησαν 200 μέτρα σε πλαγιά [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tai_ggt-315x220.jpg)


![Το τραγούδι του Σωκράτη Φάμελλου στην κοπή πίτας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/famellos-315x220.jpg)

















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442