Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Σε καραντίνα η ΕΕ - Κλείνουν τα σύνορα της για 30 μέρες

Κοροναϊός : Σε καραντίνα η ΕΕ – Κλείνουν τα σύνορα της για 30 μέρες

Το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάστημα 30 ημερών, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού, αποφάσισαν οι ηγέτες των χωρών μελών. Η επικεφαλής της Κομισιόν υπογράμμισε ότι θα γίνει ότι είναι αναγκαίο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να τεθεί σε κυκλοφορία το εμβόλιο πριν το φθινόπωρο.

Το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάστημα 30 ημερών, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού, αποφάσισαν οι ηγέτες των χωρών μελών που συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Επίσης, η ΕΕ θα «συντονίσει» την επιστροφή των Ευρωπαίων που έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό.

Η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υπογράμμισε ακόμη ότι θα γίνει ότι είναι αναγκαίο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να τεθεί σε κυκλοφορία το εμβόλιο πριν το φθινόπωρο.

Επίσης, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, συμφωνήθηκε να διεξαχθεί και νέα τηλεδιάσκεψη των ηγετών την επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι για την εξέλιξη του κλεισίματος των συνόρων είχε προϊδεάσει η πρόεδρος της Κομισιόν από εχθές, Δευτέρα, οπότε εισηγήθηκε το κλείσιμο των συνόρων της ΕΕ.

Ειδικότερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε να επιβληθεί προσωρινή απαγόρευση στους αλλοδαπούς που θέλουν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για διάστημα 30 ημερών.

«Όσο λιγότερα τα ταξίδια, τόσο περισσότερο μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό. Κατά συνέπεια (…) προτείνω στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να εισάγουμε προσωρινούς περιορισμούς στα μη αναγκαία ταξίδια στην ΕΕ» ανέφερε η ντερ Λάιεν.

«Ελπίζω να έχουμε εμβόλιο στην αγορά πριν το φθινόπωρο»

H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, εξέφρασε επίσης την ελπίδα να τεθεί σε κυκλοφορία εμβόλιο στην αγορά «μάλλον πριν το φθινόπωρο» από την CureVac AG, υπενθυμίζοντας τη τη χθεσινοβραδινή συνομιλία της με την CureVac AG, η οποία έλαβε ποσό 80 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν για την ανάπτυξη εμβολίου.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν: «Η ΕΕ τους διαθέτει έως και 80 εκατ. ευρώ και ελπίζω ότι με αυτή τη βοήθεια θα μπορέσουμε να έχουμε ένα εμβόλιο στην αγορά μάλλον πριν από το φθινόπωρο. Αυτό θα μπορούσε να σώσει ζωές στην Ευρώπη και παρομοίως στον υπόλοιπο κόσμο».

Μάλιστα η επικεφαλής της Κομισιόν υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ επιχείρησαν να εξαγοράσουν τη γερμανική CureVac AG, προκειμένου να έχουν μόνοι αυτοί το εμβόλιο.

Κάλεσε, δε, τους πολίτες να βοηθήσουν τις προσπάθειες της ΕΕ, μένοντας στο σπίτι και μειώνοντας τις επαφές με τρίτους.

Η Κομισιόν συστήνει ευρωπαϊκή ομάδα επιστημόνων

Συμβουλευτική επιτροπή για τη νόσο του κοροναϊού, αποτελούμενη από επιδημιολόγους και ιολόγους από διάφορα κράτη-μέλη, «η οποία θα καταρτίσει κατευθυντήριες γραμμές για βασιζόμενα στην επιστήμη και συντονισμένα μέτρα διαχείρισης κινδύνου», συνέστησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως κάνει γνωστό με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής που συστάθηκε βάσει εντολής των κρατών-μελών, θα είναι η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και συμπρόεδρος η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «ο κοροναϊός αλλάζει γρήγορα τις ζωές και τις κοινωνίες μας» και τόνισε πως «όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να λαμβάνουν κάθε μέρα καλά τεκμηριωμένες και ενδεδειγμένες αποφάσεις για τους Ευρωπαίους».

Γι’ αυτό η επιστημονική γνώση και οι καλές συμβουλές είναι πιο πολύτιμες από ποτέ, συμπλήρωσε και δήλωσε πως είναι ιδιαίτερα ευγνώμων προς όλους τους ειδικούς υψηλού επιπέδου που συμμετέχουν στην επιτροπή θέτοντας τις γνώσεις τους στην υπηρεσία της κοινωνίας».

Η Κύπρια επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι «οι επαγγελματίες δημόσιας υγείας, οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι επιδημιολόγοι και οι ιολόγοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της εξάπλωσης της νόσου COVID-19».

Υπογράμμισε πως «ο χρόνος και η επιστήμη είναι κρίσιμοι παράγοντες για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη» και σημείωσε ότι η συμβουλευτική επιτροπή θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την ιατρική απόκριση της ΕΕ στην πανδημία.

«Το έργο της συμβουλευτικής επιτροπής θα συμπληρώνει και θα αξιοποιεί το έργο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων» τόνισε περαιτέρω.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024