Πάνω από 1 δισ. ευρώ για πράσινες επενδύσεις από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης επαναβεβαίωσε ότι «η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα αποτελέσει το κεντρικό εργαλείο αναπτυξιακής στρατηγικής και την κινητήριο δύναμη για τη δομική αλλαγή του οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Εντός του Μαρτίου 2020 πρόκειται να εκδοθεί η πρόσκληση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) σε εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων (Venture Capital Funds, Private Equity Funds) προκειμένου να υποβάλουν τις προτάσεις τους, και κατόπιν να αξιολογηθούν, για τη διαχείριση και επένδυση 400 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις και projects που αφορούν στην παραγωγή και τις τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία.
«Τα 400 εκατ. ευρώ της Τράπεζας θα μοχλεύσουν επιπλέον τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ ιδιωτικά κεφάλαια τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό για συνεπένδυση στα υπό δημιουργία funds κι έτσι το συνολικό διαθέσιμο για «πράσινες» επενδύσεις ποσό πρόκειται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ», επισήμανε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, σε δηλώσεις του.
Ο κ. Τσακίρης επαναβεβαίωσε ότι «η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα αποτελέσει το κεντρικό εργαλείο αναπτυξιακής στρατηγικής και την κινητήριο δύναμη για τη δομική αλλαγή του οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, όλα τα προαναφερθέντα χρηματοδοτικά εργαλεία, μαζί και με τα αντίστοιχα δανειακά που βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού, συμβάλλουν στην υλοποίηση της στρατηγικής της Αναπτυξιακής Τράπεζας που έχει ως βασικούς πυλώνες την επιχειρηματικότητα, τη δημιουργία υποδομών αναπτυξιακού χαρακτήρα, καθώς και την προώθηση της βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας», σημείωσε.
Ποιες επενδύσεις χρηματοδοτούνται
Μέσω της συγκεκριμένης πρόσκλησης πρόκειται να υλοποιηθούν επενδύσεις στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, όπως αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, μικρά υδροηλεκτρικά, βιομάζα και βιοαέριο, αλλά και επενδύσεις σε ESCOs, στον τομέα της ανακύκλωσης, στην αποθήκευση ενέργειας, στην ηλεκτροκίνηση κ.λπ.
Το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο θα ακολουθήσει την ίδια διαδικασία με τα υφιστάμενα της Αναπτυξιακής Τράπεζας – «4η Βιομηχανική Επανάσταση», «Made in Greece» κ.α. -, για τα οποία αυτή τη στιγμή αξιολογείται ένας σημαντικός αριθμός υποψήφιων διαχειριστών και τα πρώτα funds αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπονται για την Ελλάδα, έως το 2030, συνολικές επενδύσεις ύψους 44 δισ. ευρώ σε αυτούς τους τομείς.
- Το «πράσινο» περιτύλιγμα των BAFTA: Το αόρατο αποτύπωμα της λάμψης των βραβείων στο περιβάλλον
- Single και ευτυχία: Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας
- Οι φίλοι του Έρικ Ντέιν δημιουργούν μια καμπάνια GoFundMe μετά το θάνατό του για να «υποστηρίξουν τις κόρες του»
- Ένα Σάββατο πρωί στην Καισαριανή – Εκεί που περπάτησαν και εκτελέστηκαν οι 200
- Η Κίνα στο έτος του Πύρινου Αλόγου – Μεταξύ εορταστικής ατμόσφαιρας και οικονομικής ανασφάλειας
- Brain drain: Εισιτήριο στο εξωτερικό με άγνωστο τον χρόνο επιστροφής – Τι κάνει τους νέους στην Ελλάδα να «φεύγουν»
- Ταμείο Ανάκαμψης: Στο φουλ οι μηχανές για 177 ορόσημα
- Το χάσμα Μητσοτάκη – Δένδια και η ανοιχτή πια συζήτηση στη ΝΔ για κόμμα που είναι πλέον πιο μικρό από την παράταξη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/karnavali_patra_2026_lixi-1200x700-146x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 23.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/franz-nawrath-0vk_5JmDDZw-unsplash-315x220.jpg)































































![Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/karnavali_patra_2026_lixi-1200x700-315x220.jpg)












Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442