Σταϊκούρας : Τον Απρίλιο θα εξεταστεί η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ
Ο κ. Σταϊκούρας, αναφερόμενος στη μείωση της φορολογίας που ζητά όλη η αγορά, αποκάλυψε ότι τον Απρίλιο θα εξεταστεί το ενδεχόμενο της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ,
Θέματα φορολογίας και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, συζητήθηκαν τη Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιμελητηρίου, ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι, στην έλλειψη ρευστότητας, στην άμεση ανάγκη μείωσης φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, πρότεινε την ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής προκειμένου να σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των πιο αδύναμων και τόνισε την σημασία ενός μακρόπνοου αναπτυξιακού σχεδιασμού που θα εστιάζει στην πρόοδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης, ενημέρωσε τον κ. Σταϊκούρα για τις πρωτοβουλίες του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στην κατεύθυνση ενίσχυσης του επιχειρείν, όπως στη δημιουργία e-shop για τα μέλη του και την αναβάθμιση του ιστορικού εμπορικού κέντρου, ζητώντας παράλληλα την στήριξη της Πολιτείας.
Ο κ. Σταϊκούρας, αναφερόμενος στη μείωση της φορολογίας που ζητά όλη η αγορά, αποκάλυψε ότι τον Απρίλιο θα εξεταστεί το ενδεχόμενο της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ, καθώς τότε θα υπάρχει και πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των δημοσιονομικών της χώρας. Ο υπουργός χαρακτήρισε ικανοποιητική την τροχιά της ελληνικής οικονομίας, παραδέχθηκε ότι η εικόνα βελτίωσης δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί πλήρως στην καθημερινότητα του πολίτη, τόνισε ότι στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η ανάταξη της μεσαίας τάξης και προχώρησε στην εκτίμηση ότι το 2020 θα είναι καλύτερο από το 2019 στον τομέα της οικονομίας.
Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, στοχεύει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης προκειμένου να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, ενώ ετοιμάζει νομοσχέδιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου σε καύσιμα, καπνικά προϊόντα και ποτά, κάτι που αναμένεται να γίνει έως το τέλος Φεβρουαρίου.
Σχετικά με την προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, αναγνωρίζει το μεγάλο πρόβλημα που προκαλεί το επενδυτικό κενό και εκτιμά ότι το μεγαλύτερο μέρος του θα καλυφθεί από ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ υπουργείου και επιμελητηρίου ο κ. Σταϊκούρας συμφώνησε με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου να πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα συνάντηση εργασίας και δεσμεύθηκε ότι στην επόμενη συνάντηση θα δοθούν απαντήσεις από πλευράς υπουργείου Οικονομικών στα ερωτήματα που κατέθεσαν χθες τα μέλη του Ε.Ε.Α.
Μεταξύ των παρισταμένων στη χθεσινή εκδήλωση ήταν και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης.
- ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη του in για τις «στημένες» ερωτήσεις στην εξεταστική για υποκλοπές – «Πόση ακόμη δυσωδία…»
- Αγροτικά μπλόκα: το ρήγμα θα παραμείνει
- Απίστευτο ξέσπασμα Λεσόρ: «Σταματήστε να λέτε ψέματα, ούτε εγώ δεν ξέρω πότε θα επιστρέψω»
- Πώς η αντιεμβολιαστική στάση των ΗΠΑ απειλεί να βλάψει όλο τον πλανήτη
- Από το αρχείο του δήμου Κορινθίων στα Γενικά Αρχεία του Κράτους
- Επίσημο: Φιλικό με την Ουγγαρία για την Εθνική Ελλάδας
- Υπόθεση Κολωνού: Αναβολή για τη δίκη σε δεύτερο βαθμό για τον βιασμό της 12χρονης
- Νοσοκομείο Παίδων: Διασωληνώθηκε 3χρονος που εισήχθη με γρίπη – Στη ΜΕΘ σε καλύτερη κατάσταση 6χρονος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 23.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/chinh-le-duc-W5q8uoqss3Q-unsplash-315x220.jpg)




















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442