Οι ορμόνες επηρεάζουν τη σεξουαλική διάθεση και λειτουργία. Το ίδιο όμως και άλλοι παράγοντες που αφορούν θέματα υγείας. Η κλινική εικόνα ενός άντρα επηρεάζει άμεσα τη στυτική του λειτουργία επίσης.

Η τεστοστερόνη και οι αιτίες της χαμηλής λίμπιντο

Οι ερευνητές δεν έχουν ξεκαθαρίσει το μυστήριο του πόση τεστοστερόνη αυξάνει τη λίμπιντο. Είναι φυσιολογικό η σεξουαλική διάθεση ενός άνδρα να μειώνεται σιγά-σιγά από την κορύφωσή του στην εφηβεία και τη δεκαετία του ’20, αλλά η λίμπιντο ποικίλλει ευρέως μεταξύ των ανδρών.

Τι μπορεί να θεωρήσει ένας άνθρωπος μια χαμηλή σεξουαλική διάθεση, άλλος δεν μπορεί. Επίσης, η σεξουαλική διάθεση αλλάζει μέσα σε κάθε άτομο με την πάροδο του χρόνου και επηρεάζεται από το άγχος, τον ύπνο και το σεξ.

Για τους λόγους αυτούς, ο καθορισμός μιας «φυσιολογικής» σεξουαλικής «όρεξης» είναι σχεδόν αδύνατος. Συνήθως, ο ίδιος ο άνθρωπος αναγνωρίζει την έλλειψη σεξουαλικής διάθεσης ως πρόβλημα. Άλλες φορές, ο σσύντροφός του μπορεί να το θεωρήσει ως πρόβλημα.

Τα συμπτώματα χαμηλής τεστοστερόνης δεν περιλαμβάνουν πάντα την αίσθηση ότι δεν έχετε σεξουαλική ορμή. Μερικοί άνδρες διατηρούν τη σεξουαλική επιθυμία σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Για άλλους άνδρες, η λίμπιντο μπορεί να καθυστερήσει ακόμα και με τα φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης. Η χαμηλή τεστοστερόνη είναι μια από τις πιθανές αιτίες της χαμηλής λίμπιντο, ωστόσο. Εάν η τεστοστερόνη μειωθεί αρκετά, σχεδόν όλοι οι άνδρες θα βιώσουν κάποια μείωση της σεξουαλικής τους «όρεξης».

Μελέτη

Σε μια μεγάλη μελέτη των ανδρών στη Μασαχουσέτη, περίπου 11% συνολικά δήλωσαν ότι είχαν έλλειψη σεξουαλικής όρεξης. Οι ερευνητές εξέτασαν έπειτα όλα τα επίπεδα ανδρικής τεστοστερόνης.

Περίπου το 28% των ανδρών με χαμηλή τεστοστερόνη είχε χαμηλή λίμπιντο. Αυτοί οι άνδρες ήταν σχετικά νέοι, με μέσο όρο ηλικίας 47 ετών. Οι μεγαλύτεροι άνδρες ενδέχεται να έχουν χειρότερα συμπτώματα.

Η χαμηλή τεστοστερόνη είναι μόνο μια από τις αιτίες της χαμηλής λίμπιντο. Το άγχος, η στέρηση του ύπνου, η κατάθλιψη και οι χρόνιες ιατρικές ασθένειες μπορούν επίσης να καταστρέψουν τη σεξουαλική διάθεση ενός άνδρα.

Χαμηλή τεστοστερόνη και στυτική δυσλειτουργία

Παραδόξως, η χαμηλή τεστοστερόνη από μόνη της σπάνια προκαλεί στυτική δυσλειτουργία. Η χαμηλή τεστοστερόνη μόνη της – χωρίς άλλα προβλήματα υγείας – αντιπροσωπεύει μια μικρή μειονότητα ανδρών με στυτική δυσλειτουργία.

Τα προβλήματα στύσης συνήθως προκαλούνται από αθηροσκλήρωση – σκλήρυνση των αρτηριών. Αν υποστούν βλάβη, τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν το πέος δεν μπορούν πλέον να διαστέλλονται για να φέρουν την ισχυρή ροή που απαιτείται για μια σταθερή ανέγερση.

Ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και η υψηλή χοληστερόλη είναι οι τρεις κύριες αιτίες της αθηροσκλήρωσης και της στυτικής δυσλειτουργίας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr