Σας συμβαίνει συχνά να βλέπετε πρόσωπα εκεί που δεν υπάρχουν; Ανησυχείτε όταν σε άσχετα αντικείμενα είστε ο μόνος που βλέπετε φατσούλες και ματάκια;

Το φαινόμενο λέγεται παρειδωλία  και είναι μια ψυχολογική απόκριση που κάνει μερικούς ανθρώπους να «βλέπουν» αναγνωρίσιμα σε εκείνους μοτίβα όπως πρόσωπα, σε τυχαία αντικείμενα.

Μια πρόσφατη μελέτη της βρετανικής εταιρείας Lenstore έδειξε ότι οι γυναίκες και οι θρησκόληπτοι είναι πιο πιθανό να βιώνουν αυτό το συναίσθημα.

Τα 2.000 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα έβλεπαν πρόσωπα σε ποσοστό 67% και 70 % αντίστοιχα. Στην αντίπερα όχθη οι αγνωστικιστές και οι αθεϊστές είδαν λιγότερα πρόσωπα μεταξύ των αντικειμένων.

Και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι πιστεύουν στα φαντάσματα, ή στο υπερφυσικό ήταν επίσης οι πιο ευαίσθητοι στην παρειδωλία, με αυτή την ομάδα να αναφέρει ότι διακρίνει πρόσωπα στα αντικείμενα στο 68% των περιπτώσεων.

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι σύμφωνα με τους συμμετέχοντας οι άνδρες και οι γυναίκες αντιλαμβάνονται διαφορετικά αυτό το φαινόμενο. Ενώ οι γυναίκες βλέπουν πρόσωπα στο 66% των περιπτώσεων, οι άνδρες συμφωνούν μόνο στο 61% των ίδιων εικόνων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο