Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βλέπετε πρόσωπα σε διάφορα αντικείμενα; Δείτε πως λέγεται το φαινόμενο

Βλέπετε πρόσωπα σε διάφορα αντικείμενα; Δείτε πως λέγεται το φαινόμενο

Το φαινόμενο λέγεται παρειδωλία  και είναι μια ψυχολογική απόκριση που κάνει μερικούς ανθρώπους να «βλέπουν» αναγνωρίσιμα σε εκείνους μοτίβα όπως πρόσωπα, σε τυχαία αντικείμενα

Σας συμβαίνει συχνά να βλέπετε πρόσωπα εκεί που δεν υπάρχουν; Ανησυχείτε όταν σε άσχετα αντικείμενα είστε ο μόνος που βλέπετε φατσούλες και ματάκια;

Το φαινόμενο λέγεται παρειδωλία  και είναι μια ψυχολογική απόκριση που κάνει μερικούς ανθρώπους να «βλέπουν» αναγνωρίσιμα σε εκείνους μοτίβα όπως πρόσωπα, σε τυχαία αντικείμενα.

Μια πρόσφατη μελέτη της βρετανικής εταιρείας Lenstore έδειξε ότι οι γυναίκες και οι θρησκόληπτοι είναι πιο πιθανό να βιώνουν αυτό το συναίσθημα.

Τα 2.000 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα έβλεπαν πρόσωπα σε ποσοστό 67% και 70 % αντίστοιχα. Στην αντίπερα όχθη οι αγνωστικιστές και οι αθεϊστές είδαν λιγότερα πρόσωπα μεταξύ των αντικειμένων.

Και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι πιστεύουν στα φαντάσματα, ή στο υπερφυσικό ήταν επίσης οι πιο ευαίσθητοι στην παρειδωλία, με αυτή την ομάδα να αναφέρει ότι διακρίνει πρόσωπα στα αντικείμενα στο 68% των περιπτώσεων.

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι σύμφωνα με τους συμμετέχοντας οι άνδρες και οι γυναίκες αντιλαμβάνονται διαφορετικά αυτό το φαινόμενο. Ενώ οι γυναίκες βλέπουν πρόσωπα στο 66% των περιπτώσεων, οι άνδρες συμφωνούν μόνο στο 61% των ίδιων εικόνων.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024