Η Τεχεράνη αυξάνει το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου παραβιάζοντας τη συμφωνία του 2015
Η Τεχεράνη έχει ανακοινώσει ότι θα αυξάνει σταδιακά τα επιτρεπτά όρια που είχε θέσει η ΚΣΟΔ για τις πυρηνικές του δραστηριότητες, αντιδρώντας στην μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ και στην επαναφορά των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν.
Το Ιράν αύξησε περαιτέρω το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου και τη διύλισή του σε υψηλότερη καθαρότητα πάνω από τα επιτρεπτά όρια της διεθνούς συμφωνίας του 2015 (ΚΣΟΔ), συνεχίζοντας να παραβιάζει τη συμφωνία που σύνηψε το 2015 η Ισλαμική Δημοκρατία με την Ομάδα 5+1 και από την οποία αποχώρησε μονομερώς το 2018 η Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA).
Η Τεχεράνη έχει ανακοινώσει ότι θα αυξάνει σταδιακά τα επιτρεπτά όρια που είχε θέσει η ΚΣΟΔ για τις πυρηνικές του δραστηριότητες, αντιδρώντας στην μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ και στην επαναφορά των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν.
Ο IAEA, που επιβλέπει την τήρηση της ΚΣΟΔ, είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι το Ιράν είχε υπερβεί το όριο των 202,8 κιλών σε αποθέματα ουρανίου και το όριο του 3,6% σχάσιμου υλικού στο οποίο επιτρέπονταν να εμπλουτίζει ουράνιο.
Σχεδόν δύο μήνες μετά, η Τεχεράνη έχει συσσωρεύσει 241,6 κιλά σε αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου και τον εμπλουτισμό σε 4,5%, υπογράμμισε η τετραμηνιαία έκθεση του Οργανισμού προς τα κράτη μέλη.
Η έκθεση περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.
Το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν εξακολουθεί να είναι κατά πολύ μικρότερο από εκείνο που κατείχε πριν την υπογραφή της συμφωνίας του 2015. Το επίπεδο εμπλουτισμού του έχει επίσης μειωθεί από το 20% που είχε φτάσει πριν την ΚΣΟΔ και το σχεδόν 90% που είναι απαραίτητο για την κατασκευή όπλων.
Οι ιρανικές παραβιάσεις της συμφωνίας δεν έχουν ως εκ τούτου μεγάλη σημασία για το χρονικό διάστημα που θα χρειαζόταν να αποκτήσει αρκετό σχάσιμο υλικό για την κατασκευή μιας πυρηνικής βόμβας, αν αυτή ήταν η επιδίωξη της Τεχεράνης.
Ωστόσο η συνέχιση των παραβιάσεων από την Ισλαμική Δημοκρατία εντείνει την πίεση προς τα ευρωπαϊκά μέρη της συμφωνίας – Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία – που διατείνονται ότι είναι αποφασισμένοι να την διασώσουν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Τραπεζικές απάτες με τη χρήση της ΑΙ
- Γερμανία και Ισραήλ επεκτείνουν το συμβόλαιο των Arrow 3 και υπογράφουν νέες συμφωνίες
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]
- Σύμφωνα με το Forbes το Ιράν έριξε για πρώτη φορά το Starlink του Μασκ
- Ίντερ – Νάπολι 2-2: Χορταστική ισοπαλία στο Τζουζέπε Μεάτσα
- Καιρός: Εξαπλώνεται το κύμα ψύχους σε όλη τη χώρα – Χάρτες χιονόστρωσης και πολικές θερμοκρασίες
- Ελλάδα – Γεωργία 20-6: Επιβλητικοί οι Άνδρες στην πρεμιέρα τους στο Ευρωπαϊκό (vid)
- Τι σημαίνει στην πράξη η συμφωνία Βρετανίας – Γαλλίας για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/cristofer-maximilian-Ce3XLxac0f4-unsplash-315x220.jpg)










![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/cristofer-maximilian-Ce3XLxac0f4-unsplash-127x85.jpg)













![O Ιρανός ΥΠΕΞ Αραγκτσί ανήρτησε δολοφονίες αστυνομικών και αναρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα το ανέχονταν [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/iran-killed-cop-315x220.jpg)


![Ρωσία: Τρεις πλατφόρμες γεώτρησης χτυπήθηκαν από την Ουκρανία – Πόσο έχει πέσει η παραγωγή αργού της Μόσχας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/maria-lupan-hy97yy3e03A-unsplash-1-1-315x220.jpg)






























![Ράλι στα ακίνητα – Οι ακριβές και φθηνές περιοχές [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/athina-athens-akinita-realestate-eurokinissi-1-315x220.jpg)











Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442