Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σημαντική ευκαιρία ανάκαμψης για την χώρα

Σημαντική ευκαιρία ανάκαμψης για την χώρα

Απαιτείται σύνεση και επιμονή, κυρίως τις πρώτες 100 ημέρες, ώστε να δοθεί το στίγμα σε ξένους επενδυτές, πως αξίζει πραγματικά κάποιος να επενδύσει στην χώρα

Η ολοκλήρωση των εθνικών εκλογών βρήκε την χώρα με νέα κυβέρνηση τη ΝΔ και μάλιστα αυτοδύναμη και νέο πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με έτοιμη μάλιστα τη νέα κυβερνητική σύνθεση.

Είναι γεγονός ότι οι προσδοκίες στις αγορές, εκτός του ότι είναι αναπροσαρμοζόμενες, είναι και προεξοφλητικές, που σημαίνει πως εδώ και καιρό είχε εμπεδωθεί το αίσθημα μίας πιο φιλελεύθερης πολιτικής και πιο κοντά στην λογική της προσέλκυσης κεφαλαίων και επενδύσεων, με αποτέλεσμα να έχουμε ήδη βιώσει μία σημαντική αύξηση του χρηματιστηριακού δείκτη καθ΄όλη την προεκλογική περίοδο.

Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που οι μετοχικοί δείκτες δεν αντέδρασαν ιδιαίτερα επιθετικά με την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων, καθώς η αύξηση των αξιών είχε επέλθει ήδη νωρίτερα.

Στην αγορά όμως των ομολόγων, που αναφέρονται άμεσα στα θεμελιώδη της πραγματικής οικονομίας, η αντίδραση ήταν άμεση και μάλιστα στην κατεύθυνση που ήδη είχε παρατηρηθεί, δηλαδή της μείωσης των αποδόσεων τόσο του δεκαετούς όσο και του πενταετούς ομολόγου σε 2.1% και 1.2% αντίστοιχα, σηματοδοτώντας ελάφρυνση του μεσοπρόθεσμου δανεισμού για την χώρα αλλά και για το τραπεζικό σύστημα.

Με βάση τα παραπάνω, προκύπτει πως η νέα κυβέρνηση βρίσκει ήδη τις κατάλληλες οικονομικές συνθήκες όσον αφορά τις διεθνείς αγορές, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.

Απαιτείται όμως σύνεση και επιμονή, κυρίως τις πρώτες 100 ημέρες, ώστε να δοθεί το στίγμα σε ξένους επενδυτές, πως αξίζει πραγματικά κάποιος να επενδύσει στην χώρα, όχι επειδή το αναφέρει ο πρωθυπουργός, αλλά γιατί δημιουργούνται υπεραξίες και αποδόσεις που μπορεί να προκαλέσουν ένα ντόμινο επενδυτικών πρωτοβουλιών, με στόχο αυξημένα φορολογικά έσοδα.

Τα μέτρα τόνωσης της αγοράς και της ενεργής ζήτησης, μπορούν άμεσα να βοηθήσουν και Έλληνες επαγγελματίες και επιχειρηματίες να αναλάβουν νέα επιχειρηματικά ρίσκα, ώστε να αυξήσουν τις μόνιμες θέσεις εργασίας.

Σε αυτό το πεδίο βέβαια, χρειάζεται έλεγχος από την κυβέρνηση, τόσο στην τήρηση της νομοθεσίας και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, όσο και στις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις ανά κλάδο, που θα μειώσουν αφενός την μακροχρόνια ανεργία και θα αυξήσουν αφετέρου με συγκεκριμένα κίνητρα την απασχόληση των νέων ανθρώπων, καταπολεμώντας ταυτόχρονα το brain drain, που αποδεδειγμένα έχει πλήξει την συνολική παραγωγικότητα στην χώρα.

Η ώρα των εξελίξεων έχει πια φθάσει για τα καλά, που σημαίνει πως με την υστέρηση που λειτουργούν συνήθως τα οικονομικά μεγέθη, αν ληφθούν άμεσα μέτρα τώρα, είναι πολύ πιθανό η θετική τους έκβαση, να φανεί στην καθημερινότητα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024