Η ευρωπαϊκή πολιτική ένωση, μια αποτελεσματική και μακροπρόθεσμη ευρωπαϊκή πολιτική για την οικογένεια, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η προστασία της ευρωπαϊκής φύσης υπό την ευρωπαϊκή ηγεσία, ο γάμος της ψηφιακής εποχής και της επιστήμης με τη δημοκρατία και την απασχόληση, η δημοκρατία από κάτω προς τα πάνω και η ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα προσφέρουν το ευρύτερο έδαφος για τη βαθιά ανασύνταξη και ευδοκίμηση του Ελληνισμού και της ελληνικότητας.

Η δημογραφική εξέλιξη του πλανήτη μέχρι το 2100, δυσμενέστατη για την Ελλάδα, δυσμενής για την ΕΕ και εξόχως αυξητική σε μεγάλο μέρος του κόσμου, επιβάλλει την εθνική ανασύνταξη, με αναπροσδιορισμό της θεώρησης του κόσμου και έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα αναμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την οικουμενικότητα του Ελληνισμού.

Η ταχεία οικονομική ανάταξη και ανάπτυξη της Ελλάδας αποτελούν φυσικά ακρογωνιαίο λίθο, τον οποίο η επερχόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι σε θέση να επιτύχει.

Μεταξύ των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, η ελληνική γλώσσα έχει καθοριστική σημασία τόσο στη συλλογική αυτογνωσία όσο και στην παγκόσμια εικόνα και λειτουργία του ελληνικού. Η γλώσσα μας αποτελεί τον ισχυρότερο συνεκτικό παράγοντα της σύγχρονης ελληνικής εθνικής ταυτότητας, στο πέρασμα 3.000 ετών και πλέον. Είναι θεμελιακό στοιχείο και της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Μπορούμε να επενδύσουμε με συγκεκριμένες ενέργειες εντός Ελλάδας και εντός ΕΕ στη δύναμή της αυτή, με στόχο την παγκόσμια ακτινοβολία.

Ο ελληνικός πολιτισμός και ιστορία, η κλασική γραμματεία, η εκπαίδευση και η παιδεία, το μοναδικό φυσικό περιβάλλον και η σχέση του ανθρώπου με αυτό και δι’ αυτού με την ειρήνη, η δημοκρατία κατά την έννοια της πόλης και του πολίτη μπορούν να γίνουν η εμπροσθοφυλακή μιας γενικής ελληνικής πνευματικής αντεπίθεσης. Τα τέσσερα «Π»: Πολιτισμός, Παιδεία, Περιβάλλον, Πολίτης.

Η δημοκρατία μόνη της, αν αποτελέσει ένα διεθνές σημείο αναφοράς της Ελλάδας στην ΕΕ με το δημοκρατικό έλλειμμα και την καλπάζουσα ανεξέλεγκτη παγκοσμιοποίηση, μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, αλλά και άυλη ασπίδα απέναντι σε απειλές κάθε είδους. Αυτό προϋποθέτουν ο ενστερνισμός, η εμβάθυνση και οι πρακτικές της δημοκρατίας, του διαλόγου, της ανοχής, της ειρηνικής προόδου, να γίνουν κτήμα των Ελλήνων.

Δημιουργία θερινών αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σχολείων και σχολών που προσελκύουν ανθρώπους απ’ όλον τον κόσμο, οι οποίοι επιζητούν τη γνώση σε συνδυασμό με τη φύση, με βραχυχρόνια και μακροχρόνια προγράμματα που αναζωογονούν τη σχέση απόδημων Ελλήνων 2ης, 3ης γενιάς κ.ο.κ. με την ελληνική γλώσσα, που καλλιεργούν την ελληνική γλώσσα σε μη Ελληνες, που αναδεικνύουν την Ελλάδα ως τόπο υπερεθνικών συναντήσεων, επιμόρφωσης, πολιτισμού, ειρήνης και ευεξίας.

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση μπορεί να συγκροτήσει ένα σώμα Ελλήνων παντού στον κόσμο, που διατηρούν τους δεσμούς με την πατρίδα και μεταξύ τους όπου γης, εξυπηρετούνται άμεσα και εύκολα στα διοικητικά ζητήματα, διευκολύνεται και προσφέρεται η δυνατότητά τους για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα, βελτιώνονται η πρόσβαση στην πληροφόρηση και η ευκαιρία να βοηθούν αποτελεσματικά την πατρίδα όπου και όταν χρειάζεται, ως νέοι, μικροί ή μεγάλοι ευεργέτες, δωρητές ή εθελοντές.

Η ψήφος των Ελλήνων και των άλλων Ευρωπαίων απ’ όπου βρίσκονται στον κόσμο επιστεγάζει τον βαθύ δεσμό με την πατρίδα, καθώς και με την ενωμένη Ευρώπη. Είναι υπαρξιακή οφειλή του μητροπολιτικού κράτους στον Ελληνισμό αδιακρίτως συνόρων.

*Ο Νίκος Γιαννής είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο