Περισσότερα από 126.000 σπίτια καιι στις 13 περιφέρειες της χώρας, έναντι 96.000 σπιτιών το 2017 και 57.000 το 2016 ήταν διαθέσιμα προς ολιγοήμερη ενοικίαση μέσα από τις πλατφόρμες του Airbnb.

Η έκρηξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών έχει εκτοπίσει τις μακροχρόνιες ενοικιάσεις, εκτινάσσοντας στα ύψη και το κόστος των ενοικίων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Χανίων, όπου πλέον διατίθενται 4.300 σπίτια για βραχυχρόνια μίσθωση και μόλις 250 για μακροχρόνια μίσθωση! Αυτό σημαίνει, ότι στα Χανιά δύσκολα μπορεί πλέον να βρει κάποιος σπίτι για μακροχρόνια ενοικίαση.

Γκαρσονιέρα 35 τ.μ. στο Κουκάκι ενοικιάζεται 580 ευρώ τον μήνα ή 17 ευρώ το τετραγωνικό, διαμέρισμα 43 τ.μ. στα Ιλίσια, σε πολυκατοικία 53 ετών, προσφέρεται στα 770 ευρώ ή 18 ευρώ/τ.μ., ενώ ένα άλλο 44 ετών στο Θησείο, επιφάνειας 47 τ.μ., ενοικιάζεται 650 ευρώ τον μήνα ή 14 ευρώ το τετραγωνικό. Οι τιμές μπορεί να φαίνονται υπερβολικές για τα σημερινά δεδομένα, αλλά είναι πραγματικές και προέρχονται από τις αγγελίες που αναρτούν ιδιοκτήτες και μεσιτικά γραφεία. Τα ενοίκια αυτά είναι απλησίαστα για έναν υπάλληλο, έναν φοιτητή ή ένα ζευγάρι. Τα σπίτια που διατίθενται για μακροχρόνια μίσθωση στην καρδιά της πρωτεύουσας είναι πλέον ελάχιστα και πανάκριβα, όταν την ίδια ώρα στην Κηφισιά ένα διαμέρισμα 136 τ.μ. ενοικιάζεται 800 ευρώ ή 6 ευρώ το τετραγωνικό και στην Εκάλη βρίσκουμε διαμέρισμα 110 τ.μ. με 900 ευρώ τον μήνα ή 8 ευρώ το τετραγωνικό.


 

 

Το Σάββατο με «ΤΑ ΝΕΑ», Down Town, «Συμβολή της ελληνικής σε άλλες γλώσσες» & «Ακίνητα & Airbnb»  

Δεν χρειάζεσαι πολλά για να τα ξέρεις όλα!

Μια φορά τον μήνα φτάνει!

DOWN TOWN

Το πιο επιδραστικό ελληνικό περιοδικό από αυτό το Σάββατο και κάθε πρώτο Σάββατο με «ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ»

Σε αυτό το τεύχος, αποκλειστική συνέντευξη του Στέφανου Τσιτσιπά

Μαζί,

Η διαχρονική συμβολή της Ελληνικής σε άλλες γλώσσες

Μία σπουδαία έκδοση για την ελληνική γλώσσα.

Και

Ενα χρηστικό ένθετο για το airbnb και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Ενας αναλυτικός οδηγός με τα μυστικά και τις παγίδες που πρέπει να αποφύγετε.

Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για τους φόρους εισοδημάτων από πλατφόρμες τύπου Airbnb, τους συντελεστές, τα ανείσπρακτα ενοίκια, τις παγίδες του τεκμηρίου της κατοικίας και τα βήματα για την αποποίηση κληρονομιάς.

 

————————————————————————————————————-

Η φρενίτιδα του Airbnb έχει εξαφανίσει τα ενοικιαστήρια και έχει εκτινάξει τις τιμές των ενοικίων. Τα ενοίκια κατοικιών σε περιοχές όπως το Κουκάκι, το Μετς, ακόμη και τα Εξάρχεια, έχουν τραβήξει για τα καλά την ανηφόρα, με τις αυξήσεις να κινούνται ακόμα και πάνω από 30% σε σχέση με το 2017. Μέσα σε μια διετία το Κουκάκι έγινε ακριβότερο από την Εκάλη. Τα στοιχεία της αγοράς δείχνουν ότι στην περιοχή του Μακρυγιάννη οι τιμές των ενοικίων το 2018 έκαναν άλμα 35% σε σχέση με το 2017, στα Εξάρχεια τα ενοίκια καταγράφουν αύξηση 34%, στο Κολωνάκι 23% ενώ στην περιοχή του Χίλτον παρατηρείται έκρηξη 50% στις τιμές των ενοικίων. Τα ενοίκια στο κέντρο της Αθήνας έχουν κάνει άλμα 20% σε σχέση με το 2017. Αλλά και στα βόρεια προάστια όπου υπάρχουν σταθμοί του μετρό, όπως το Χαλάνδρι, ο Χολαργός και η Αγία Παρασκευή, οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 15% τους τελευταίους μήνες. Στα νότια προάστια η μεγαλύτερη αύξηση 12% εντοπίζεται στην περιοχή της Γλυφάδας. Παρόμοια εικόνα διαπιστώνουμε και στη Θεσσαλονίκη, με τα ενοίκια σε Τούμπα και Χαριλάου να έχουν αυξηθεί πάνω από 20% την τελευταία διετία.

Η έρευνα έδειξε ότι στην περιοχή του Ζαππείου προσφέρονται 105 ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση και μόνο 9 για μακροχρόνια, στο Κουκάκι από τα 879 ακίνητα που είναι διαθέσιμα για ενοικίαση τα 732 σπίτια, δηλαδή το 83%, ενοικιάζονται μέσω Airbnb και τα 147 διατίθενται στην παραδοσιακή μηνιαία μίσθωση. Στα Χανιά μόνο το 5% των προς μίσθωση κατοικιών απευθύνεται στην αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης, καθώς το άλλο 95% είναι για βραχυχρόνια. Σε απόλυτα νούμερα 4.337 ακίνητα κατευθύνονται σε βραχυχρόνια μίσθωση και μόλις 212 στη μακροχρόνια. Αυτά δηλαδή τα 212 σπίτια είναι οι επιλογές που έχουν φοιτητές, δημόσιοι λειτουργοί ή όσοι θέλουν να αλλάξουν σπίτι ή να μετακομίσουν στα Χανιά. Το ίδιο έντονο είναι το φαινόμενο σε άλλους τουριστικούς προορισμούς όπως η Ρόδος και η Κέρκυρα.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Grant Thornton, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΞΕΕ), με θέμα «Ο κοινωνικός αντίκτυπος της οικονομίας του διαμοιρασμού και οι προτεινόμενες ρυθμιστικές παρεμβάσεις».

Η μελέτη εντοπίζει τις κοινωνικές επιπτώσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων μεταξύ άλλων:

ντοπίζει κυρίως τις κοινωνικές επιπτώσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων, διαπιστώνοντας μεταξύ άλλων:

-ΣΤην ενίσχυση του φαινομένου «εκτοπισμού» ακινήτων από τις μακροχρόνιες στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Συγκεκριμένα, το πλήθος των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης αναπτύσσεται με μεγαλύτερο ρυθμό από αυτόν των ακινήτων μακροχρόνιας μίσθωσης. Αυτό προκαλεί ανισορροπία στην ανάπτυξη του τουριστικού και του υπόλοιπου οικιστικού περιβάλλοντος, με αύξηση των τιμών ενοικίασης και επιβάρυνση των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων.

-Η οικονομία του διαμοιρασμού διευρύνει το φαινόμενο του «εκτοπισμού» και της αύξησης τιμών (crowding out and price effect). Ειδικότερα, στις κοινωνικές επιπτώσεις, σε επίπεδο αγοράς ακινήτων διαπιστώνεται ότι στην Αθήνα ένα ακίνητο στην οικονομία διαμοιρασμού στερεί δύο ακίνητα από τις μακροχρόνιες μισθώσεις, ενώ προκαλεί αύξηση 9,3% στις τιμές των ενοικίων. Σε επίπεδο χώρας, η αύξηση των ενοικίων ανέρχεται στο 8,3%.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Grant Thornton, επιπτώσεις υπάρχουν και στα δημόσια έσοδα, αλλά και στην απασχόληση. Στην τριετία 2016-2018 εκτιμάται ότι η καθαρή απώλεια των δημοσίων εσόδων ανήλθε στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ χάθηκαν συνολικά 36.560 θέσεις εργασίας.

Μάλιστα το ΞΕΕ έχοντας ως βάση του τη μελέτη της Grant Thornton, προτείνει την υιοθέτηση και στην Ελλάδα, μέτρων που ήδη εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, όπως:

– Εγγραφή των ακινήτων σε ειδικό μητρώο και τήρηση συγκεκριμένων τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών.

– Καθορισμός ορίου ημερών μίσθωσης και προσδιορισμός μέγιστου αριθμού ακινήτων προς διάθεση, ανά ιδιοκτήτη. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο εξωτερικό, ως όρια έχουν τεθεί οι 30 διανυκτερεύσεις σε Ολλανδία και Καναδά, οι 31 διανυκτερεύσεις στην Ισπανία, οι 90 διανυκτερεύσεις σε Γερμανία (σε δευτερεύουσα κατοικία), Γαλλία (κύρια κατοικία), Βέλγιο, Αγγλία και Ισλανδία και οι 120 διανυκτερεύσεις στη Γαλλία, εφόσον πρόκειται για δευτερεύουσα κατοικία.

– Εξασφάλιση της προστασίας των κατοίκων, μέσω της πρόβλεψης κανόνων συμπεριφοράς.

– Φορολόγηση ισοδύναμη με αυτή των ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

– Θέσπιση νομοθετικού πλαισίου με σαφείς κανόνες λειτουργίας και ύπαρξη μηχανισμών παρακολούθησης της εφαρμογής των κανονιστικών ρυθμίσεων.

– Στενή συνεργασία των ρυθμιστικών Αρχών με τους διαμεσολαβητές υπηρεσιών οικονομίας διαμοιρασμού (σύναψη πρωτοκόλλων συνεργασίας, σύνδεση των συστημάτων για ανταλλαγή δεδομένων).

 

Γράψτε το σχόλιο σας