Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Πνίγηκε» η Κρήτη από τις πρόσφατες πλημμύρες - «Έπεσαν» 80 εκατ. κυβικά νερού

«Πνίγηκε» η Κρήτη από τις πρόσφατες πλημμύρες – «Έπεσαν» 80 εκατ. κυβικά νερού

Πρωτόγνωρο ήταν το φαινόμενο της πρόσφατης κακοκαιρίας στην Κρήτη, όπου έβρεχε συνεχώς επί 41 ώρες και σε ένα τριήμερο έπεσαν πάνω από 15.500 κεραυνοί.

Πρωτόγνωρο ήταν το φαινόμενο της πρόσφατης κακοκαιρίας στην Κρήτη, όπου έβρεχε συνεχώς επί 41 ώρες και σε ένα τριήμερο έπεσαν πάνω από 15.500 κεραυνοί.

Τα νεότερα στοιχεία από την ανάλυση της μετεωρολογικής κατάστασης που προκάλεσε τις καταστροφικές πλημμύρες στην Κρήτη το τριήμερο 24-26 Φεβρουαρίου 2019 αναδεικνύει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών-meteo. Σύμφωνα με το meteo.gr το βαρομετρικό χαμηλό κινήθηκε από τις ακτές της Αφρικής όπου βρισκόταν το πρωί της Δευτέρας 25 Φεβρουαρίου 2019 μέχρι τις νότιες ακτές της Κρήτης αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Στον Χάρτη 1 σημειώνονται με «L» οι διαδοχικές θέσεις του βαρομετρικού χαμηλού την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου ενώ με κίτρινα στίγματα τα κεραυνικά πλήγματα του τριημέρου 24-26 Φεβρουαρίου, όπως καταγράφηκαν από το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Συνολικά περισσότεροι από 15.500 κεραυνοί καταγράφηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.

Στον Χάρτη 2 (με όψη από τα βόρεια) δίνεται η κατανομή της βροχής στους ορεινούς όγκους της Δυτικής Κρήτης για το σύνολο της κακοκαιρίας.

Ενδεικτικά ύψη βροχής δίνονται σε επιλεγμένους σταθμούς. Η προβολή αυτή επιτρέπει να διαπιστωθεί ο ρόλος της τοπογραφίας στην συγκέντρωση του μεγαλύτερου όγκου βροχής στα Λευκά Όρη, με δύο διακριτές περιοχές:

Η πρώτη στα ανατολικά Λευκά Όρη με ύψος βροχής μεγαλύτερο των 500 χιλιοστών (βαθύ μωβ χρώμα), όπου βρίσκονται και οι 2 σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr οι οποίοι κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής: Ασή Γωνιά με 558 χιλιοστά και Ασκύφου με 596 χιλιοστά.

Η δεύτερη στην περιοχή του Σέμπρωνα στα βορειοδυτικά κράσπεδα των Λευκών ορέων, όπου ο σταθμός μας κατέγραψε 496 χιλιοστά βροχής.

Τονίζεται ότι μεταξύ αυτών των δύο περιοχών με τη μέγιστη βροχόπτωση λειτουργεί ο σταθμός του ΕΑΑ/meteo.gr στο Ξυλόσκαλο (είσοδος στο Φαράγγι της Σαμαριάς) ο οποίος όμως, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών) δεν έχει ακόμα στείλει τις μετρήσεις βροχής του τριημέρου.

Με κόκκινες γραμμές δίνονται βασικά ποτάμια/χείμαρροι της περιοχής καθώς και ενδεικτικά ορισμένα σημεία όπου σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές. Εκτιμάται ότι μόνο στην περιοχή με μωβ σκίαση στα ανατολικά κράσπεδα των Λευκών ορέων (έκτασης περίπου 140 τετραγωνικών χιλιομέτρων), έπεσαν περισσότερο από 80.000.000 κυβικά μέτρα νερό, χωρίς να υπολογίσουμε τις ποσότητες που έπεσαν στο υπόλοιπο (και πολύ μεγαλύτερο) τμήμα του νομού Χανίων.

Τέλος στο διάγραμμα που ακολουθεί (πατήστε επάνω για μεγέθυνση) δίνονται οι δεκάλεπτες βροχές από τους δύο σταθμούς του ΕΑΑ/meteo.gr στην Ασή Γωνιά και στου Ασκύφου. Για περίπου 41 συνεχόμενες ώρες έπεφτε βροχή χωρίς καμία διακοπή, με την μεγαλύτερη ένταση να καταγράφεται και στους 2 σταθμούς στο εξάωρο μεταξύ 06:30-12:30 του πρωινού της Δευτέρας 25 Φεβρουαρίου 2019.

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024