Η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη για το 2019 στο Τέξας
Ο Ρόμπερτ Μίτσελ Τζένινγκς, 61 ετών, εκτελέστηκε με την ενδοφλέβια έγχυση θανατηφόρων χημικών στο Χάντσβιλ.
Οι αρχές της Πολιτείας του Τέξας προχώρησαν την Τετάρτη (τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης για την Ελλάδα) στην εκτέλεση άνδρα που είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών διότι πυροβόλησε και σκότωσε αστυνομικό στο Χιούστον κατά τη διάρκεια ληστείας.
Ο Ρόμπερτ Μίτσελ Τζένινγκς, 61 ετών, εκτελέστηκε με την ενδοφλέβια έγχυση θανατηφόρων χημικών στο Χάντσβιλ. Ηταν ο πρώτος θανατοποινίτης που οδηγήθηκε στην αίθουσα εκτελέσεων στην πόλη αυτή του Τέξας φέτος.
Το 2018, οι αρχές των ΗΠΑ προχώρησαν σε συνολικά 25 εκτελέσεις θανατοποινιτών, εκ των οποίων 13 έγιναν στο Τέξας, την Πολιτεία που θανατώνει πάγια τους περισσότερους από το 1976, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο επανέφερε σε ισχύ τη δυνατότητα επιβολής της εσχάτης των ποινών.
Τη 19η Ιουλίου 1988, ο Τζένινγκς λήστεψε ταμείο κινηματογράφου που πρόβαλε ταινίες για ενήλικους, ενώ συνεργός του τον περίμενε σε αυτοκίνητο διαφυγής, σε παρακείμενο βιβλιοπωλείο.
Στο βιβλιοπωλείο βρισκόταν ο 24χρονος αστυνομικός Ελστον Χάουαρντ του τμήματος Ηθών, που είχε πάει να επιδώσει ένταλμα διότι το κατάστημα πωλούσε ερωτικές ταινίες και περιοδικά χωρίς άδεια, σύμφωνα με την εφημερίδα Houston Chronicle και αρχεία της φυλακής.
Καταδικάστηκε το 1989
Ο Τζένινγκς, αποφυλακισμένος υπό όρους καθώς είχε καταδικαστεί για άλλη ληστεία, πυροβόλησε τον Χάουαρντ δύο φορές και μια τρίτη αφού ο αστυνομικός είχε πλέον πέσει κάτω.
Είπε στον συνεργό του τι είχε συμβεί μόλις μπήκε στο αυτοκίνητο. Εκείνος έσπευσε να εγκαταλείψει το αυτοκίνητο αφού προηγουμένως τον πυροβόλησε, τραυματίζοντάς τον στο χέρι.
Αιμορραγώντας, ο Τζένινγκς πήγε σε νοσοκομείο, όπου συνελήφθη.
Καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών το 1989. Οι συνήγοροί του άσκησαν κατόπιν αρκετές εφέσεις, επισημαίνοντας τη δύσκολη παιδική ηλικία του και τη νοητική υστέρησή του στην προσπάθειά τους να επιτύχουν να μη θανατωθεί.
Εφετείο απέρριψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα την τελευταία του έφεση, που επικαλείτο σφάλματα της υπεράσπισης.
Οι δικηγόροι του κατέφυγαν, μάταια, στο Ανώτατο Δικαστήριο σε μια προσπάθεια να αναβληθεί η εκτέλεσή του.
- Σάκκαρη: «Βλέπω ξανά τη Μαρία που ήξερα – Προσπαθώ να επιστρέψω στην κορυφή»
- Μπαρτζώκας: «Όταν παίζουμε όλοι μαζί, είμαστε πολύ δυνατοί»
- O Ζελένσκι τα παίζει όλα για όλα – Δεν θα κλείσουμε συμφωνία ανεξαρτήτως όρων
- Τσιτσιπάς: «Απογοητευμένος με το σερβίς μου, θετικό είναι πως δεν νιώθω καθόλου πόνο»
- Η Μάργκαρετ Κουάλεϊ φοβόταν ότι «οι γυναίκες στη βιομηχανία θα με μισούσαν και οι άντρες θα μου έκαναν κακό»
- Ολυμπιακός – Ερυθρός Αστέρας 92-86: Με τριπλέτα «φωτιά» οι Πειραιώτες!
- Συντηρεί την κόντρα με τον Γεωργιάδη η Κωνσταντοπούλου και φτάνει μέχρι τον Χρυσοχοΐδη
- Καρκίνος στην ΕΕ: Αύξηση των κρουσμάτων σε ολόκληρη την Ένωση, καθώς οι δαπάνες για την υγεία αυξάνονται
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 12.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/bernard-WQChxc_ZPE4-unsplash-315x220.jpg)














![Πρέπει να συμφωνήσουμε με το Ιράν αλλιώς θα γίνει πολύ τραυματικό για αυτούς, λέει ο Τραμπ [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/2026-02-12T191336Z_264098808_RC2JKJAS38F8_RTRMADP_5_USA-TRUMP-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442