«Τρικυμία» στα νησιά λόγω ΦΠΑ
Το επόμενο χρονικό κυβέρνηση και δανειστές θα πρέπει να καταλήξουν στο τι θα γίνει με το ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω
Το παζάρι Αθήνας – Βρυξελλών δεν σταματά στη μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις και στο αφορολόγητο όριο αλλά και στο τι μέλλει γενέσθαι με ευνοϊκό καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που δέχονται και το μεγαλύτερο όγκο των μεταναστευτικών ροών.
Το επόμενο χρονικό διάστημα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι δανειστές θα πρέπει να καταλήξουν στο τι θα γίνει με το ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών στα πέντε νησιά του Αιγαίου θα ισχύσει μέχρι τις 31.12.2018.
Οι δανειστές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να επιτρέψουν νέα παράταση στο ευνοϊκό μέτρο την ώρα μάλιστα που έχει ενεργοποιηθεί το μεταφορικό ισοδύναμο το οποίο λειτουργεί ως αντιστάθμισμα στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.
Με την κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω, οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24%.
Έτσι, αν δεν υπάρξει την τελευταία στιγμή κάποια ανατροπή, από την 1η Ιανουαρίου 2019, στα πέντε νησιά:
- Θα αυξηθεί από 5% σε 6% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες.
- Θα αυξηθεί από 9% σε 13% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής όπως νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα κλπ.
- Θα αυξηθεί από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ σε συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι, αναψυκτικά, χυμοί, και λοιπά μη αλκοολούχα ποτάαποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, πάσης φύσεως μεταλλικά, πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας
- Μπακς – Σέλτικς 116-101: Επέστρεψαν στις νίκες, χωρίς τον Γιάννη
- Θεσσαλονίκη: 45χρονος επαίτης γρονθοκόπησε δύο γυναίκες μετά από καυγά
- Greece: Turning Every POS into a Cash Hub
- Ο χριστουγεννιάτικος οδηγός αγοράς για όλους τους τύπους δώρων
- YOUR SANTA IS HERE και το δώρο που σου αξίζει είναι η ελευθερία να κινείσαι όπως θέλεις
- Η Lotte Betts-Dean, οι δυσκολίες στην Ελλάδα και το μέλλον: Ο Δημήτρης Σουκαράς μεγάλωσε μέσα στη μουσική
- Άτυχος ο Τζίμας: Πολύ σοβαρός ο τραυματισμός του, χάνει την υπόλοιπη σεζόν (pics)
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιχείρηση της ΔΑΟΕ στην Κρήτη για τις παράνομες επιδοτήσεις – 15 συλλήψεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 12.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jake-kokot-PbDLAy38QZM-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442