Ο Χαν, στο πλαίσιο της επίσκεψή του στα Σκόπια, προέτρεψε τους βουλευτές και το πολιτικό προσωπικό των Σκοπίων να είναι ενωμένοι στο στρατηγικό στόχο της ένταξης της ΕΕ

Προτροπές στους πολίτες της ΠΓΔΜ να συμμετάσχουν στο επικείμενο δημοψήφισμα για το ονοματολογικό, προκρίνοντας την ένταξη της γείτονος σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, έδωσε ο Γιοχάνες Χαν, κάνοντας λόγο για «ραντεβού με την ιστορία». Μάλιστα, δε δίστασε να νουθετήσει την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως «χρειαζόμαστε εθνική συναίνεση για το δρόμο της ένταξης προς την ΕΕ».

Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ επίτροπος επισκέφτηκε τη γειτονική χώρα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμτρόφ, αλλά και τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VRMO) Xρίστιαν Μικόφσκι, που αντιδρά στη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Χαν προέτρεψε τους βουλευτές και το πολιτικό προσωπικό των Σκοπίων να είναι ενωμένοι στο στρατηγικό στόχο της ένταξης της ΕΕ.

«Θα είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίζουμε ομόνοια και «ενότητα του σκοπού» όσον αφορά το στρατηγικό στόχο της χώρας σας. Έχετε τη μοναδική ευκαιρία να εκφράσετε διαφορετικές φωνές στην κοινωνία σας και να κάνετε τη διαφορά. Μια εντατική περίοδος δουλειάς και πολλές προκλήσεις βρίσκονται μπροστά. Στο πλαίσιο αυτό, σας ενθαρρύνω να είστε επικεντρωμένοι στο στόχο και να είστε ενωμένοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ραντεβού με την ιστορία

Μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο για την Ενσωμάτωση των Σκοπίων στην ΕΕ, ο Χαν έκανε λόγο για «ραντεβού με την ιστορία», προσθέτοντας πως «δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Είμαστε ακριβώς στην αφετηρία ενός μεγάλου ταξιδιού».

Όπως επισήμανε, το επικείμενο δημοψήφισμα θα είναι μια σημαντική στιγμή για το μέλλον της γειτονικής χώρας. Προς αυτή την κατεύθυνση, κάλεσε όλους τους σκοπιανούς πολίτες, ειδικά τους ψηφοφόρους νεαρής ηλικίας, να ασκήσουν «τα δημοκρατικά τους δικαιώματα μέσω της ψήφου τους».

Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την ένταξη στη ΕΕ, ο επίτροπος δήλωσε ότι τα Σκόπια πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στα θέματα – κλειδιά όπως παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Θα συνεχίσουμε να σας βοηθούμε και να αξιολογούμε την πρόοδό σας, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης» σημείωσε στους βουλευτές.

Ζάεφ: Είναι καιρός να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, υπογράμμισε ότι μετά τις μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει η χώρα είναι καιρός να ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ.

«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να αρχίσουμε να προσφέρουμε τα απαραίτητα κριτήρια για την ένταξη και έχουμε ορίσει τα επόμενα βήματα που θα ληφθούν για τη διαδικασία εξέτασης» δήλωσε ο Ζάεφ.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr