Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ούνα φάτσα, άλλη ράτσα

Ούνα φάτσα, άλλη ράτσα

To παράδειγμα της Ιταλίας, η Ελλάδα του δημοψηφίσματος και οι γυναικείες νίκες... και ήττες

Ένα δημοψήφισμα και ένας πρόεδρος. Ένα «ναι» και ένα «όχι». Μια νίκη γυναικεία και μια νίκη πολιτική. Το τριήμερο που πέρασε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ήταν αφιερωμένο στην δημοκρατία: η μισή Ευρώπη μιλούσε για το θάρρος των καθολικών Ιρλανδών, που στήριξαν το δικαίωμα στην άμβλωση, και η άλλη μισή για το θάρρος του Σέρτζιο Ματταρέλα, που επιστρέφοντας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης κράτησε όρθια την Ιταλία.

Στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας χαιρέτησε εγκαρδίως την Καλυψώ Γούλα, την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου που έσωσε τον Γιάννη Μπουτάρη από «αγανακτισμένα», ακροδεξιά χτυπήματα -ένα ακόμα θύμα πολιτικής βίας.

«Η Καλυψώ πιο πολλές μάζεψε», είπε, απευθυνόμενος όχι στην ίδια, αλλά στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Δεν βαριέσαι μωρέ, κακή απόπειρα χιούμορ. Οι γυναίκες -όλοι το ξέρουν- «μαζεύουν» πάντα περισσότερες, ειδικά όταν βάζουν ασπίδα το κορμί τους για να σε προστατεύσουν. Τι, χρειάζεται να της πει και μπράβο;

Στην Ελλάδα, ο Τάσος Παπαζαχαρίας, στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, αποφάσισε πως η Φώφη Γεννηματά εμφανίστηκε την Τετάρτη στην Βουλή «με στυλ αναρχικής πολιτικού, αχτένιστη-άβαφτη και ατημέλητη».

Μην πει κανείς κουβέντα περί σεξισμού. Οι γυναίκες -όλοι το ξέρουν- δεν έχουν δικαίωμα να ασκούν κριτική. Όταν το κάνουν, πόσω μάλλον όταν το κάνουν καλά, πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε είδους επίθεση. Τι περίμενε δηλαδή η Φώφη, να της πουν κι ευχαριστώ που αρνείται να «ξεπλύνει» την συνεργασία τους με τους ΑΝΕΛ;

Στην Ελλάδα, σχεδόν τρία χρόνια πριν, ένας πρόεδρος, ενώ μπορούσε, δεν έκρινε ένα δημοψήφισμα αντισυνταγματικό, βαφτίζοντας τον λαϊκισμό δημοκρατία. Έκτοτε τίποτα δεν είναι το ίδιο. Η μικρή μας χώρα έχει γυρίσει τόσο πίσω που μιλάμε για την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη λες και έγινε χθες.

Χρησιμοποιούμε γλώσσα εμφυλιοπολεμική. Βλέπουμε την πολιτική ηγεσία να παραπέμπει τους αντιπάλους της στην Δικαιοσύνη, με κατηγορίες που αργότερα ομολογεί πως δεν υπάρχουν. Οι πολιτικές μας νίκες μετριούνται πια στα δάχτυλα -για τις γυναικείες, ας μην μιλήσουμε καλύτερα.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024