Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η επιτυχία δεν αλλάζει την συνήθεια

Η επιτυχία δεν αλλάζει την συνήθεια

Η ΑΕΚ πήρε το πρωτάθλημα, φιλοδοξεί και στα 35 εκατ ευρώ. Ο τρόπος της όμως εμπεριέχει τουλάχιστον ρίσκο!

Υπάρχει εκείνο το… αξίωμα που επιμένει πως «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει». Και ενώ η ΑΕΚ φέτος όχι μόνο ήταν η νικήτρια της χρονιάς, αλλά ήπιε νερό στην πηγή του τίτλου έπειτα από 24χρόνια, ξαφνικά μέσα σε δύο εβδομάδες έχει βαλθεί να γίνει… άλλη. Διαδοχικές ηχηρές αποχωρήσεις σε timing που δεν δικαιολογούνται.

Πρώτα ο Λάζαρος και η μετακίνηση του στον Ολυμπιακό, που από μόνη της αλλάζει τους συσχετισμούς εντός των συνόρων, αλλά και που δημιούργησε μια σειρά από εντυπώσεις. Έπειτα ο Γιόχανσον (υπέγραψε προσύμφωνο με τη Ρεν), ο Ανέστης, ο δανεικός Αραούχο, και εδώ και μερικές ώρες ο ίδιος ο Μανόλο Χιμένεθ. Ο προπονητής που φυσικά και δικαιούται ένα μεγάλο μερίδιο της 2018 επιτυχίας.

Βγήκε από την εξίσωση ο κόουτς. Βγήκε ο MVP, έξω ο «κάνω τη διαφορά» φορ, παρελθόν και ένας κεντρικός χαφ που φέτος μπορεί να μην αγωνίστηκε πολύ λόγο τραυματισμού αλλά στην πραγματικότητα ήταν ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στο ρόστερ. Ακόμη και ο Ανέστης που ξεκίνησε τη σεζόν, αλλά δεν ξανάπαιξε από ένα σημείο και έπειτα γιατί αρνούνταν να ανανεώσει, απώλεια είναι. Και όλα αυτά έπειτα από επιτυχία. Όλα αυτά πριν από ένα καλοκαίρι όπου περιμένουν την ΑΕΚ προκριματικοί 35 εκατ ευρώ. Προκριματικοί που για να τους περάσεις σε μια περίοδο όπου κανείς δεν είναι έτοιμος, επιβάλλεται να ποντάρεις στην ομοιογένεια.

Γιατί τόσες αλλαγές στην Ένωση; Διότι μπορεί η επιτυχία να αλλάζει επίπεδο ένα κλαμπ, μπορεί να ανοίγει την όρεξη στους πρωταγωνιστές της, δεν αλλάζει όμως απαραίτητα και την οικονομική-ποδοσφαιρική του θεωρία. Η ΑΕΚ πήρε πρωτάθλημα με πραγματικό -αγωνιστικό- μπάτζετ 7-8 εκατ ευρώ. Φαίνεται λοιπόν ότι πάνω-κάτω σε αυτό το οικονομικό μέγεθος θέλει και να συνεχίσει ανεξαρτήτως εσόδων. Εξ ου και η απόκτηση του Κάιπερς από τον Εργοτέλη και του Αλμπάνη από τον Απόλλωνα.

Ο Χιμένεθ έπαιρνε 600.000 ευρώ, προφανώς ένιωθε ότι δικαιούται αύξηση μετά τα φετινά. Ο Λάζαρος των 16 γκολ, μόλις 270.000 ευρώ. Ο Αραούχο θα μπορούσε να μείνει αν η ΑΕΚ αποφάσιζε να κάνει μια πρόταση 4-5 εκατ ευρώ στη Λας Πάλμας όπου και ανήκει.  Ο Ανέστης είχε συμβόλαιο 180.000 ευρώ, ο Γιόχανσον κάτι λιγότερο από 400.000 ευρώ. Όλοι ήθελαν κάτι παραπάνω. Η διοίκηση της ΑΕΚ όμως είχε διαφορετική γνώμη. Προτιμά να αλλάξει τα πρόσωπα και να διατηρήσει το πλάνο της. Πρόκειται για μια επιλογή σεβαστή, μάλλον όμως όχι ποδοσφαιρική. Αλλά αυτά είναι γούστα.

Ο Ουζουνίδης δεν υπέγραψε με περισσότερα από 400.000 ευρώ τον χρόνο, άρα η ΑΕΚ στην πραγματικότητα «κερδίζει» χρήμα από την σύγκριση πρώην και νυν προπονητής. Το χάντικαπ, συν τα συμβόλαια του Λάζαρου, του Γιόχανσον, του Ανέστη και τον «δανεισμό» του Αραούχο, έβγαλαν τα χρήματα για την αγορά του Λιβάγια από της Λας Πάλμας (1,8 εκατ ευρώ).  Προσπάθησαν οι Πρωταθλητές και για την απόκτηση του Γιάννη Φετφατζίδη, αλλά η πρόταση τους δεν ικανοποίησε τον διεθνή winger. Νέα πρόταση προφανώς δεν έχει γίνει…

Στο μεταξύ περιμένει μια γενναία αύξηση ο Βράνιες, επιθυμούν το ίδιο ο Μπακάκης και ο Γαλανόπουλος, τρεις ποδοσφαιριστές που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μοιάζουν διαθέσιμη στη μεταγραφική αγορά.

Θα ήταν όλα κατανοητά, αν η ΑΕΚ το καλοκαίρι δεν έπαιζε για την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και για τα 35.000.000 ευρώ που συνεπάγονται αν συναντηθεί με το σεντόνι. Όταν πας να χάσεις όμως σχεδόν όλη την επιτυχημένη ομάδα σου, πριν από μια τέτοια πρόκληση, το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο.

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024