Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Καμπανάκι» για τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών στην Ελλάδα

«Καμπανάκι» για τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών στην Ελλάδα

Ζητούν αλλαγή πολιτικής και αύξηση του ορίου του προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ

Προειδοποιητικό «καμπανάκι» προς το υπουργείο Υγείας κρούουν οι φαρμακευτικές εταιρίες μέλη του PhRMA Innovation Forum για τη βιωσιμότητα του κλάδου Φαρμάκου στη χώρα μας.

Παραθέτουν δε στοιχεία που δείχνουν ότι την τελευταία εξαετία συμβαίνει έμμεσος εσωτερικός δανεισμός της Πολιτείας από τη φαρμακοβιομηχανία.

Συγκεκριμένα, πρόσφατα στοιχεία για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για το πρώτο τρίμηνο του 2018, η υπέρβαση του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ, με κίνδυνο η ετήσια πρόβλεψη για το ύψος της υπέρβασης να προσεγγίσει τα 600 εκατ. ευρώ, έναντι 478 εκατ. ευρώ υπέρβασης το 2017.

«Βιώνουμε λοιπόν μια επιπλέον αύξηση του clawback κατά 26% αντί μείωσης κατά 30% σύμφωνα με τις αρχικές μνημονιακές δεσμεύσεις της Πολιτείας. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τα 450 – 480 εκατ. ευρώ, στα οποία αναμένεται να ανέλθει το ύψος των υποχρεωτικών εκπτώσεων που η βιομηχανία θα κληθεί να καταβάλει το 2018, έναντι 430 εκατ. ευρώ το 2017. Συνεπώς, φθάνουμε στο συμπέρασμα ότι η βιομηχανία θα συνεισφέρει στη λειτουργία του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ με περισσότερο από 1 δισ. ευρώ το 2018, έναντι κρατικής συμβολής 1,945 δισ. ευρώ, δηλαδή με περισσότερο από το 50% της κρατικής δαπάνης», σχολιάζει το PhRMA Innovation Forum.

Σε κάθε περίπτωση από τα παραπάνω νούμερα προκύπτει ξεκάθαρη απόκλιση μεταξύ των πραγματικών υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού και του διαθέσιμου προϋπολογισμού, με τις φαρμακευτικές εταιρίες να υποστηρίζουν ότι αυτό απειλεί τη δημοσιονομική σταθερότητα και βιωσιμότητα της φαρμακευτικής βιομηχανίας στη χώρα.

«Σε κανένα σύστημα δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης στην Ευρώπη, η βιομηχανία δε συνεισφέρει με τόσο υψηλό ποσό, που ξεπερνά το ήμισυ του δημοσίου προϋπολογισμού. Πρόκειται δηλαδή για έναν έμμεσο εσωτερικό δανεισμό της Πολιτείας από τη φαρμακοβιομηχανία», λένε χαρακτηριστικά τα μέλη του Forum.

Ζητούν, λοιπόν, αλλαγή πολιτικής και αύξηση του ορίου του προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα, το PhRMA Innovation Forum προτείνει:

  • εξαίρεση της πρόληψης από τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ (π.χ. δαπάνες εμβολιασμών), καθώς και εξαίρεση ειδικών κατηγοριών φαρμάκων τα οποία είναι σε έλλειψη ή σε ειδικό και ελεγχόμενο καθεστώς διάθεσης από τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων (προϊόντα HIV, παράγωγα και προϊόντα αίματος),
  • αφαίρεση της δαπάνης για τους ανασφάλιστους από τον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Για τον ΕΟΠΥΥ η δαπάνη των ανασφάλιστων θα αγγίξει το 2018 τα 210 εκατ. ευρώ έναντι δαπάνης 150 εκατ. ευρώ περίπου το 2017,
  • υπολογισμός του clawback σε επίπεδο ex-factory τιμών,
  • επαναπροσδιορισμός του εγκεκριμένου προϋπολογισμού φαρμακευτικής δαπάνης ύψους 1,945 δισ. ευρώ σε καθαρές αξίες προ ΦΠΑ.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024