Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αφγανιστάν: Άμαχοι όλο και πιο συχνά στόχοι εξτρεμιστικών οργανώσεων

Αφγανιστάν: Άμαχοι όλο και πιο συχνά στόχοι εξτρεμιστικών οργανώσεων

Συνολικά η UNAMA κατέγραψε σε όλη τη χώρα 763 θανάτους και 1.495 τραυματισμούς το πρώτο τρίμηνο του 2018

Ο αριθμός των αμάχων που χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται σε επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι καθώς και σε «περίπλοκες επιθέσεις» στο Αφγανιστάν έχει υπερδιπλασιαστεί μέχρι στιγμής φέτος, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΟΗΕ.

Οι επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι και οι επιθέσεις εξτρεμιστικών οργανώσεων είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν 751 άνθρωποι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο, εκ των οποίων το ένα τρίτο ήταν άμαχοι, σύμφωνα με την Αποστολή Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA). Η αποστολή χαρακτηρίζει «περίπλοκες» τις επιθέσεις κατά τις οποίες οι δράστες χρησιμοποιούν πάνω από ένα μέσο ή μέθοδο.

Μια επίθεση που διαπράχθηκε στην Καμπούλ τον Ιανουάριο περιλάμβανε τη χρήση αυτοκινήτων παγιδευμένων με τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών υλών που είχαν βαφτεί ώστε να μοιάζουν με ασθενοφόρα. Στοίχισε τη ζωή 100 και πλέον αμάχων.

Συνολικά η UNAMA κατέγραψε σε όλη τη χώρα 763 θανάτους και 1.495 τραυματισμούς το πρώτο τρίμηνο του 2018, αριθμό ανάλογο με αυτόν των αντίστοιχων χρονικών περιόδων της τελευταίας διετίας. Η δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτων και τραυματισμών ήταν οι εχθροπραξίες στα πεδία των μαχών (30%).

Αν η τάση συνεχιστεί την υπόλοιπη χρονιά, ο αριθμός των αμάχων που θα χάσουν τη ζωή τους ή θα τραυματιστούν θα ξεπεράσει το θλιβερό ιστορικό ρεκόρ του 2017 (2.295), σημείωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Το ποσοστό των θανάτων και των τραυματισμών που αποδόθηκαν στις αντικυβερνητικές δυνάμεις (τους Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος, κυρίως) αυξήθηκε κατά 6% σε ετήσια βάση και ο αριθμός τους ανήλθε σε 1.500. Ο αριθμός των θανάτων και των τραυματισμών που προκάλεσαν επιχειρήσεις κυβερνητικών και φιλοκυβερνητικών δυνάμεων συρρικνώθηκε κατά 13% στα 407 κρούσματα, συνεχίζοντας την τάση που καταγραφόταν το 2017.

Τα Ηνωμένα Έθνη ερευνούν μια επιδρομή που εξαπέλυσε η αφγανική Πολεμική Αεροπορία την περασμένη εβδομάδα εναντίον μελών των Ταλιμπάν που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν άμαχοι.

Ο ΟΗΕ κάλεσε «όλα τα μέρη» στη σύγκρουση να κάνουν περισσότερα για να προστατεύουν τους αμάχους και πρόσθεσε ότι πολλοί θάνατοι και τραυματισμοί πολιτών θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί και ότι η τάση που διαμορφώνεται «πρέπει να τερματιστεί αμέσως».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024