Βουλή: Καμπανάκι από HRW για την κατάσταση με το προσφυγικό στα νησιά
Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά για το προσφυγικό έκρουσε η Ερευνήτρια για τον διεθνή Οργανισμό, Παρατήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Human Rights Watch, Εύα Κοσσέ, μιλώντας στην Βουλή.
Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά για το προσφυγικό έκρουσε η Ερευνήτρια για τον διεθνή Οργανισμό, Παρατήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Human Rights Watch, Εύα Κοσσέ, μιλώντας στην Βουλή.
«Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κοσσέ συμπληρώνοντας ότι η κατάσταση είναι, πραγματικά, πάρα πολύ άσχημη στα νησιά και ειδικά στη Λέσβο, απο όπου επέστρεψε την περασμένη εβδομάδα.
«Χιλιάδες άνθρωποι ζητούν προστασία και ασφάλεια, είναι παγιδευμένοι σε επιδεινούμενες συνθήκες μέσω ενός κύματος νέων αφίξεων, που αποτελούνται, κυρίως, από γυναίκες και παιδιά. Χαρακτηριστικά, τα στατιστικά του Σεπτεμβρίου για τη Λέσβο από τα σχεδόν 3.000 άτομα η πλειοψηφία ήταν παιδιά και ο υπόλοιπος πληθυσμός χωρίζεται σε γυναίκες και άνδρες» τόνισε.
«Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων αυτών ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ομάδες που πρέπει, να προστατεύονται όπως τα άτομα με αναπηρίες, τα θύματα βασανιστηρίων, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες μόνες, οι μονογονεϊκές οικογένειες. Ενώ θα έπρεπε, να προστατεύονται και να μεταφέρονται στην ενδοχώρα σε κατάλληλες και ανθρώπινες δομές, περπατώντας στην Μόρια την τελευταία εβδομάδα αντικρίσαμε ανθρώπους σε αναπηρικά καροτσάκια, αντικρίσαμε γυναίκες μόνες» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της υποεπιτροπής για τα Θέματα των Ατόμων με Αναπηρία, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Ωστόσο αίσθηση προκάλεσε η δήλωση της ίδιας ότι το αρμόδιο υπουργείο Μεταστευτικής Πολιτικής δεν έχει ξεκαθαρίσει το σχεδιασμό του για την αντιμετώπιση του επικείμενου χειμώνα.
«Είχαμε ζητήσει συνάντηση με σύμβολο του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Τελικά συναντηθήκαμε με κάποιον που δεν μπορούσε να μας απαντήσει για τα σχέδια για τον χειμώνα παρότι η Ύπατη Αρμοστεία μας είπε ότι υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η ελληνική κυβέρνησης», σημείωσε η κα Κοσσέ.
Άννα Καραβοκύρη
in.gr
- LIVE: Μπενφίκα – Νάπολι
- ΗΠΑ: Ίσως να ζητούν από τουρίστες το ιστορικό τους στα social media τα τελευταία πέντε χρόνια για να εισέλθουν
- LIVE: Ντόρτμουντ – Μπόντο/Γκλιμτ
- LIVE: Ρεάλ Μαδρίτης – Μάντσεστερ Σίτι
- LIVE: Γιουβέντους – Πάφος
- Βιγιαρεάλ-Κοπεγχάγη 2-3: Ο Κορνέλιους «ξέρανε» τους γηπεδούχους στο 90’
- LIVE: Λεβερκούζεν – Νιούκαστλ
- Θεσσαλονίκη: Σπείρα πωλούσε προϊόντα «μαϊμού» μέσω διαδικτύου – Συνελήφθησαν τρία αδέρφια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)
































![Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/image-1-315x220.jpg)




![Αγρότες: Ένταση στη Θεσσαλονίκη – Αστυνομικοί πήγαν να ταυτοποιήσουν παραγωγό την ώρα που όργωνε, στο νοσοκομείο αγρότης [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/AC4A5648-1-315x220.jpg)




![Αγρότες: Δικαστικός κλητήρας πήγε σε μπλόκο και επέδωσε σε αγρότη αγωγή για χρέη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotis-1-315x220.jpg)
















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442