Αξιολόγηση και έξοδος από το μνημόνιο στο μενού Μοσκοβισί-Τσακαλώτου
Η γ' αξιολόγηση και η προετοιμασία για την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο 2018, στο επίκεντρο της συνάντησης Ευκ.Τσακαλώτου και Π.Μοσκοβισί. Επικεντρώθηκαν στα επόμενα βήματα για την επιτυχή έξοδο στις αγορές και τα χρονοδιαγράμματα που πρέπει να τηρηθούν ώστε η γ' αξιολόγηση να κλείσει πριν το τέλος 2017. Τα προαπαιτούμενα που μένουν είναι 95, τεχνικής κυρίως φύσεως. Ωστόσο για έξοδο από το πρόγραμμα όρος είναι και η επίτευξη του στόχου για έσοδα 5,4 δισ. (!) από ιδιωτικοποιήσεις.
Η τρίτη αξιολόγηση και η προετοιμασία για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του επιτρόπου Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Επικεντρώθηκαν, προσθέτουν ελληνικές πηγές, στα βήματα που πρέπει να γίνουν για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και τα χρονοδιαγράμματα που πρέπει να τηρηθούν ώστε η γ’ αξιολόγηση να ολοκληρωθεί πριν το τέλος 2017. Τα προαπαιτούμενα που μένουν για αυτή είναι 95, αλλά τεχνικής κυρίως φύσεως. Ωστόσο για έξοδο από το πρόγραμμα απαραίτητος όρος (προαπαιτούμενο) είναι και η επίτευξη του -μάλλον εξαιρετικά δύσκολου- στόχου για έσοδα 5,4 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις.
«Ο επίτροπος Μοσκοβισί και ο κ. Τσακαλώτος αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις προτεραιότητες για την επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος» δήλωσε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι οι δύο άντρες θέλησαν επίσης να «προετοιμάσουν το έδαφος για μια επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα».
Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο η συνάντηση ήρθε σε συνέχεια των συζητήσεων των δύο πλευρών κατά την επίσκεψη του Επιτρόπου στην Αθήνα στα τέλη Ιουλίου.
Καλά ενημερωμένες ελληνικές πηγές των Βρυξελλών, ανέφεραν ότι στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και διήρκησε περίπου δύο ώρες, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα βήματα που πρέπει να γίνουν τον επόμενο χρόνο, δηλαδή ως τη λήξη του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Ειδικότερα, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για το πώς θα προετοιμαστεί το έδαφος για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα.
Εξάλλου, επί τάπητος τέθηκε το θέμα της τρίτης αξιολόγησης και τα χρονοδιαγράμματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν, με στόχο την ολοκλήρωσή της πριν το τέλος του 2017.
Όσον αφορά την τρίτη αξιολόγηση, ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες χαρακτήριζαν ως σημαντικότερα θέματα τον προϋπολογισμό του 2018 και ζητήματα που αφορούν τον «κοινωνικό φάκελο».
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σχολίαζαν ότι υπάρχει πάντοτε ο αστάθμητος παράγοντας που δεν είναι άλλος από το ΔΝΤ.
Συνολικά τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης είναι 95, αλλά κυρίως τεχνικής φύσεως, σημείωναν οι ίδιες πηγές. Από σήμερα ως τη λήξη του προγράμματος τα προαπαιτούμενα είναι 113, με το πλέον «ακανθώδες» αυτό των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς ο στόχος είναι 5,4 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι ο στόχος για το 2017 είναι χαμηλός, ενώ μεγαλύτερη προσπάθεια θα πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τις συστάσεις της ΕΚΤ, εντός του 2018 και του 2019.
Αναφορικά δε με τη χθεσινή (Δευτέρα) συνεδρίαση του EWG, και το θέμα της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι δεν αναμενόταν πρόοδος, καθώς ακόμη δεν έχουν συγκεντρωθεί τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα χρήματα που έχει καταβάλει το υπουργείο Οικονομικών προς διάφορους φορείς έχουν αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ιδιωτικό τομέα. Η ελληνική πλευρά θα καταθέσει τα στοιχεία αυτά τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να εγκριθεί η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ.
Επίσης, ελληνικές πηγές διαψεύδουν ότι στο χθεσινό EWG έγινε συζήτηση για το θέμα των εργασιακών, ούτε στο νόμο του υπουργείου Εσωτερικών, ούτε στο νόμο για την απλήρωτη εργασία, σημειώνοντας ωστόσο ότι το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων.
Τέλος, οι ίδιες πηγές παραδέχθηκαν ότι πράγματι υπάρχει δυσαρέσκεια από την πλευρά των ευρωπαίων για το θέμα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «Καυτός» Ελ Κααμπί: Ο Μαροκινός έχει περισσότερα γκολ από πέντε ομάδες της Super League
- Καιρός: Συννεφιασμένος την Κυριακή με σημάδια βελτίωσης – Πότε και πού αναμένονται βροχές και χιόνια
- Νικολά Σαρκοζί: Μαρτυρία σε fast forward
- Μπρουνέλο Κουτσινέλι: Αστέρες του Χόλιγουντ τίμησαν τον Ιταλό μεγιστάνα της μόδας
- Απόδραση: Η επιστήμη ξέρει με ποιον είναι καλύτερο να πας ένα ταξίδι
- Περισσότερα από 6.000 ιατρικά λάθη κάθε χρόνο
- Η Μάιλι Σάιρους δήλωσε ότι το δαχτυλίδι των αρραβώνων της ήταν «προσφορά Black Friday»
- Κυβέρνηση: Οι τρεις καυτοί φάκελοι που θα ανοίξουν μετά τις κάλπες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)











































![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442