
Σκουρλέτης: Επαναδιαπραγμάτευση πρωτογενών πλεονασμάτων και χρέους
Ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων και του θέματος του χρέους με τους δανειστές, θέτει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Όπως επισημαίνει η ισχυροποίηση της θέσης της χώρας για μια νέα διαπραγμάτευση περνά από την επιτυχή αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας το επόμενο διάστημα και από πολιτικές αλλαγές στο χάρτη της Ευρώπης, ιδιαίτερα στη Γερμανία.
Ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων και του θέματος
του χρέους με τους δανειστές, θέτει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος
Σκουρλέτης. Όπως επισημαίνει η ισχυροποίηση της θέσης της χώρας για μια
νέα διαπραγμάτευση περνά από την επιτυχή αναπτυξιακή πορεία της
οικονομίας το επόμενο διάστημα.
«Χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση, άλλωστε αυτό δεν κάνουν και οι δανειστές μας, οι οποίοι διαρκώς θέτουν νέα ζητήματα; Η ισχυροποίηση της θέσης μας για μία νέα διαπραγμάτευση περνάει μέσα από την επιτυχή αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας τον επόμενο ενάμισι χρόνο, αλλά και από μία ενδεχόμενη θετική αλλαγή του πολιτικού χάρτη στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γερμανία.
»Η επαναδιαπραγμάτευση πρέπει να περιλαμβάνει το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων και προφανώς το θέμα του χρέους», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews o υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.
Αναφερόμενος στη συμφωνία, τονίζει ότι «είναι δύσκολη, πρώτα από όλα, για τον ελληνικό λαό και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το αποκρύπτουμε. Δεν έχουν νόημα απόπειρες ωραιοποίησης μιας δύσκολης πραγματικότητας, ούτε έχουμεανάγκηαπόένααριστερόsuccess story» και προσθέτει ότι «στο επίπεδο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού μπορεί, κάτω υπό προϋποθέσεις,να αντισταθμιστούν τα μέτρα, όμως η δυσκολία είναι στην επίτευξη ενόςκοινωνικάουδέτερουαποτυπώματος».
Ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας για τις ιδιωτικοποιήσεις, τονίζει ότι «είναι αφέλεια να πιστεύει κάποιος πως η προώθηση τωνιδιωτικοποιήσεων ήτων μεταρρυθμίσεων είναι έννοιες ουδέτερες κοινωνικά. Μέσα από κάθε ιδιωτικοποίηση ανακατανέμονται περιουσίες, αναδιατάσσονται ισορροπίες και κέντρα ισχύος. Κάποιοι κερδίζουν και κάποιοι χάνουν, στον καπιταλισμό ζούμε μην το ξεχνάμε».
Για την πιθανότητα να υπάρξουν βουλευτές της πλειοψηφίας που δεν θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία υποστηρίζει ότι δεν βλέπει «κάποιον η κάποια από την κυβερνητική πλειοψηφία που να μην αντιλαμβάνεται την ανάγκη να στηριχθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να υπερασπιστεί και να κερδίσει ό,τι μπορεί περισσότερο».
Σε ερώτηση για το αν η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποτελεί εν δυνάμει σύμμαχο του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «μετά την επί χρόνια προγραμματική συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ στο έδαφος του νεοφιλελευθερισμού, δεν αρκεί μια στάση ίσων αποστάσεων, εάν βεβαίως επιθυμεί η κυρία Γεννηματά έναν ουσιαστικό στρατηγικό επαναπροσδιορισμό του κόμματος της».
Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρεται στις εκλογές στην αυτοδικοίκηση τονίζοντας ότι «μία από τις θεσμικές αλλαγές που επεξεργαζόμαστε, στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την αυτοδιοίκηση, είναι και αυτή της αλλαγής του εκλογικού συστήματος για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων με την υιοθέτηση της απλής αναλογικής» και προσθέτει ότι «παράλληλα θα πάρουμε μια σειρά από μέτρα που θα λειτουργήσουν ως ασφαλιστικές δικλείδες για να αποφύγουμε φαινόμενα ακυβερνησίας των δήμων».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η έκρηξη της αγροτιάς
- Ντακότα Τζόνσον: «Κάποιοι χρηματοδότες ταινιών είναι πραγματικά σκοτεινοί, ύποπτοι»
- Aκτινογραφία των διαβάσεων στην Αθήνα – Γιατί οι διαβάτες εξακολουθούν να πεθαίνουν
- Συντάξεις: Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή τους – Οι ημερομηνίες ανά ταμείο
- Η συγκλονιστική εξομολόγηση του Νεϊμάρ: «Ζήτησα βοήθεια για την ψυχική μου υγεία, είχα φτάσει στο μηδέν»
- Κρήτη: Ώρες αγωνίας για τον ορειβάτη στα Αστερούσια Όρη – Ζητήθηκε η συνδρομή Super Puma
- Πώς η Netflix κέρδισε τη Warner Bros.: Το παρασκήνιο Σαράντος–Τραμπ
- ΑΕΚ: Ποια είναι η πρώτη εκτίμηση για τον τραυματισμό του Γκατσίνοβιτς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![«Ο Ζελένσκι δεν έχει διαβάσει» την ειρηνευτική πρόταση ισχυρίζεται ο Τραμπ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-08T001426Z_1049272535_RC2ZBIA2EIWE_RTRMADP_5_USA-TRUMP-KENNEDY-CENTER-127x85.jpg)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442