Bloomberg: Σαφές μήνυμα των ηγετών της ΕΕ για προώθηση του ελεύθερου εμπορίου
Οι ηγέτες της ΕΕ έστειλαν σαφές μήνυμα ότι η ΕΕ θα προωθήσει το ελεύθερο εμπόριο, δείχνοντας την αντίθεσή τους στην προστατευτική στάση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, αναφέρει το Bloomberg. Αντιμετωπίζοντας την οικονομική πολιτική του Ντ.Τραμπ, και μία νέα τάση κατά της παγκοσμιοποίησης στην αυλή τους, οι ηγέτες της ΕΕ χρησιμοποίησαν την τελευταία σύνοδό τους πριν από τις ολλανδικές και γαλλικές εκλογές για να εκφράσουν τη δέσμευσή τους στο ανοικτό εμπόριο.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλαν σαφές μήνυμα ότι η ΕΕ θα προωθήσει το ελεύθερο εμπόριο, δείχνοντας την αντίθεσή τους στην προστατευτική στάση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Αντιμετωπίζοντας την οικονομική πολιτική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που συνοψίζεται στο μότο «πρώτα η Αμερική», και μία νέα τάση κατά της παγκοσμιοποίησης στην αυλή τους, οι ηγέτες της ΕΕ, που συγκεντρώθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, χρησιμοποίησαν την τελευταία πλήρη σύνοδό τους πριν από τις ολλανδικές και γαλλικές εκλογές για να εκφράσουν τη δέσμευσή τους στο ανοικτό εμπόριο, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σύναψη συμφωνιών με ασιατικές χώρες.
Η δυναμική θέση της ΕΕ για το εμπόριο σημειώθηκε μετά την ανάσχεση των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για τη σύναψη μίας εμπορικής και επενδυτικής συμφωνίας (Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership, TTIP).
Κατά τη διάρκεια της πρώτης κατάθεσης του στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ επανέλαβε τα παράπονα ότι άλλες χώρες επιβάλλουν «πολύ υψηλούς δασμούς και φόρους», θέτοντας σε μειονεκτική θέση τα αμερικανικά προϊόντα.
Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες ολοκλήρωσαν ένα σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, εφιστώντας την προσοχή για τις πρακτικές εμπορικού απομονωτισμού.
Το πρώτο σχέδιο προειδοποιεί για τις προστατευτικές τάσεις και σημειώνει ότι η «ΕΕ παραμένει ισχυρά δεσμευμένη σε μία εύρωστη εμπορική πολιτική και ένα ανοικτό και βασιζόμενο σε κανόνες πολυμερές σύστημα εμπορίου, με κεντρικό ρόλο για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ)».
Τονίζοντας τον ρόλο του ΠΟΕ, οι ηγέτες της ΕΕ δίνουν έμφαση στην ανάγκη για ένα δίκαιο και ελεύθερο εμπόριο, σημείωναν διπλωμάτες.
Η φρασεολογία επιδιώκει, επίσης, να στείλει ένα μήνυμα σε λαϊκιστές, όπως το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, που κατεβαίνει στις εκλογές με ατζέντα κατά του ελεύθερου εμπορίου.
Το σχέδιο συμπερασμάτων μπορεί να αναθεωρηθεί από τους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ένας στους πέντε Ευρωπαίους θεωρεί τις ΗΠΑ «απειλή»: Μήπως ο Τραμπ σπρώχνει την ΕΕ στην αγκαλιά της Κίνας;
- Ιωάννινα: Τρύπα σε δρόμο «κατάπιε» όχημα καθαριότητας
- Ντουμπάι: «Μόλις επιτραπεί θα επαναπατριστούν όλοι οι Έλληνες» – Ο Γιάννης Λοβέρδος για τους εγκλωβισμένους
- Το «τρομακτικό» πρόγραμμα της Νιούκαστλ: Δίνει 6 σπουδαία ματς σε 19 μέρες (pic)
- Ο χειμώνας επιστρέφει: Η κινηματογραφική μεταφορά του Game of Thrones βρίσκεται στα σκαριά
- Live: Σε εξέλιξη συνεδρίαση στη Βουλή – Τοποθέτηση Μητσοτάκη για Μέση Ανατολή και παρεμβάσεις πολιτικών αρχηγών
- Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 4 Μαρτίου
- Οι φοβεροί και τρομεροί Σπερς σάρωσαν τα βραβεία του μήνα στο ΝΒΑ (pic, vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 04.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/elen-laureano-aG4jfiaRm7E-unsplash-1-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442