ΥΠΕΞ: Να ακυρωθεί η κατεδάφιση οικιών ελλήνων ομογενών στη Χειμάρρα
Την άμεση ακύρωση της κατεδάφισης οικιών που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς στη Χειμάρρα και τη διενέργεια ουσιαστικών διαβουλεύσεων με τους ιδιοκτήτες για τα σχέδια ανάπλασης της πόλης, ζητά το υπουργείο Εξωτερικών από τις αλβανικές αρχές, εκφράζοντας ιδιαίτερη ανησυχία για τα ειδοποιητήρια που έλαβαν 19 οικογένειες που ανήκουν στην ελληνική εθνική μειονότητα, με τα οποία τους δίνεται προθεσμία 5 ημερών για την εκκένωση των οικιών τους που προορίζονται προς κατεδάφιση για την υλοποίηση σχεδίου ανάπτυξης του κέντρου της Χειμάρρας.
Την άμεση ακύρωση της κατεδάφισης οικιών που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς στη Χειμάρρα και τη διενέργεια ουσιαστικών διαβουλεύσεων με τους ιδιοκτήτες για τα σχέδια ανάπλασης της πόλης, ζητά το υπουργείο Εξωτερικών από τις αλβανικές αρχές, εκφράζοντας ιδιαίτερη ανησυχία για τα ειδοποιητήρια που έλαβαν 19 οικογένειες που ανήκουν στην ελληνική εθνική μειονότητα, με τα οποία τους δίνεται προθεσμία 5 ημερών για την εκκένωση των οικιών τους που προορίζονται προς κατεδάφιση για την υλοποίηση σχεδίου ανάπτυξης του κέντρου της Χειμάρρας.
«Η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και δη των μειονοτικών δικαιωμάτων», όπως υπογραμμίζει σχετική ανακοίνωση, «αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των 5 προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, εφόσον η Αλβανία ειλικρινά επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως κράτος Δικαίου προστατεύοντας από αυθαιρεσίες και παρανομίες τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προελεύσεως» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτο το γεγονός ότι ο δήμαρχος Γιώργος Γκόρος, εκτελώντας μια κυβερνητική πολιτική, έβαλε την υπογραφή του σε ειδοποιητήρια για κατεδαφίσεις, τα οποία μάλιστα επιδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους την ημέρα της Εθνικής Επετείου» και επισημαίνει ότι «η πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση, παραμένει πάντοτε στο πλευρό των Ομογενών μας, και έχει ενημερώσει για το θέμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τις αρμόδιες αλβανικές αρχές, τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς και τους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γαύδος: Διάσωση 361 αλλοδαπών από το Λιμενικό
- «Κινείται για τον Αντράντε ο ΠΑΟΚ…»
- Ελένη Παπαδοπούλου: Στην Ευελπίδων ο γιος της που συνελήφθη για τη δολοφονία της – Όταν έλεγε ότι «ήταν ατύχημα από τσιγάρο»
- Νέα Αριστερά για τη λογοκρισία στη Φλώρινα: Μας γυρίζουν στον Μεσαίωνα του Καντιώτη
- Μέσα στη «Φωλιά του Λύκου», το κρυφό αρχηγείο στο δάσος από όπου ο Χίτλερ διεύθυνε τον πόλεμο
- Yπόθεση Νεγκρέιρα: «Η Ρεάλ σκοπεύει να διεκδικήσει αποζημιώσεις από την Μπαρτσελόνα»
- Το παλαιότερο εστιατόριο στον κόσμο συμπλήρωσε 300 χρόνια – Αργοψημένο γουρουνόπουλο και φάντασμα στο κελάρι
- Βαρδούσια: Άκαρπες οι έρευνες για τους τρεις ορειβάτες που αγνοούνται – Εντοπίστηκε το αυτοκίνητό τους
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Χρυσή βίζα: Μειώνονται οι αιτήσεις – Γιατί φρενάρει η ζήτηση [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/11/golden-visa-768x516-1-1-300x300.jpg)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)












































![Χρυσή βίζα: Μειώνονται οι αιτήσεις – Γιατί φρενάρει η ζήτηση [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ot_golden_visa24_1-1200x703-315x220.jpg)















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442