Νέα προειδοποίηση για δραματική κατάρρευση παγετώνα στην Ανταρκτική
Αν ο ρυθμός ανόδου της θερμοκρασίας διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα, ο γιγάντιος παγετώνας Τόττεν που στραγγίζει την Ανατολική Ανταρκτική θα αποσταθεροποιηθεί και θα υποχωρήσει, ανεβάζοντας τη στάθμη των ωκεανών έως και κατά 2,9 μέτρα τους επόμενους αιώνες.
Αν ο ρυθμός ανόδου της θερμοκρασίας διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα, ο γιγάντιος παγετώνας Τόττεν που στραγγίζει την Ανατολική Ανταρκτική θα αποσταθεροποιηθεί και θα υποχωρήσει, ανεβάζοντας τη στάθμη των ωκεανών έως και κατά 2,9 μέτρα τους επόμενους αιώνες.
Η νέα μελέτη στο περιοδικό Nature έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες έρευνες που προειδοποιούσαν για αναπόφευκτη κατάρρευση του πάγου στην άλλη πλευρά της ηπείρου, τη Δυτική Ανταρκτική, και ραγδαία άνοδο της στάθμης.
Σε γενικές γραμμές, το κάλυμμα πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής θεωρείται πιο σταθερό στην κλιματική αλλαγή σε σχέση με το πολύ μικρότερο παγοκάλυμμα της Δυτικής Ανταρκτικής. Ακόμα κι έτσι, όμως, ο κίνδυνος είναι μεγάλος.
Αναλύοντας δεδομένα από εναέριες έρευνες, διεθνής ερευνητική ομάδα μελέτησε το ιστορικό επέκτασης και υποχώρησης του παγετώνα Τόττεν, του οποίου η άκρη επιπλέει στον ωκεανό, πάνω από ένα στρώμα νερού σχετικά υψηλής θερμοκρασίας, και δείχνει να λιώνει περισσότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί.
Η χαρτογράφηση της υποκείμενης γεωλογίας δείχνει πως, αν ο παγετώνας υποχωρήσει προς την ακτή κατά περίπου 150 χιλιόμετρα, η άκρη του θα κάθεται πάνω σε ένα ασταθές κομμάτι βυθού. Από αυτό το σημείο και μετά, η υποχώρηση θα είναι αναπόφευκτη. Σε διάστημα μερικών αιώνων, ο παγετώνας Τόττεν θα υποχωρήσει ακόμα 300 χιλιόμετρα από το σημερινό όριό του, και οι τεράστιες ποσότητες νερού που θα χυθούν στον ωκεανό θα αρκούσαν για να ανεβάσουν τη στάθμη κατά σχεδόν 3 μέτρα.
«Ο παγετώνας Τόττεν είναι μόνο μία από τις εξόδους που μπορεί να ακολουθήσει ο πάγος στην Ανατολική Ανταρκτική, θα μπορούσε όμως να έχει τεράστιες επιπτώσεις» λέει ο Μάρτιν Σίγκερτ του Imperial College στο Λονδίνο, μέλος της διεθνούς ομάδας.
«Το παγοκάλυμμα της Ανατολικής Ανταρκτικής είναι μακράν η μεγαλύτερη μάζα πάγου του πλανήτη, και οποιεσδήποτε μικρές αλλαγές έχουν μεγάλες συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο» επισημαίνει.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Θα μπορούσα να εμπλέξω τον Τραμπ»: Δολοφόνος 51 ατόμων στη Νέα Ζηλανδία καταγγέλλει απάνθρωπες συνθήκες κράτησης
- Ο Ντάριο Σάριτς έμεινε ελεύθερος: Η waiver list, o Παναθηναϊκός και η επιστροφή στη Euroleague
- «Πυρά» Τραμπ, προσευχές και αντι-show: Όλα όσα έγιναν στο ημίχρονο του Super Bowl με πρωταγωνιστή τον Bad Bunny
- ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώνεται η επιτροπή Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Διεύρυνσης – Ποιοι «επαναπατρίζονται» από ΣΥΡΙΖΑ
- Πύλος: Νεαρός ξυλοκόπησε κουρέα με γκλοπ επειδή δεν του άρεσε το κούρεμα
- Ταμπόρδα: «Ελπίζω αυτή η νίκη να αποτελέσει σημείο ενός νέου ξεκινήματος»
- Δύο συμφωνίες και ένα ραντεβού ξεκλειδώνουν τον ενεργειακό κόμβο στην Ελλάδα
- ΗΠΑ: Μνήμες Μεγάλης Ύφεσης στην αγορά εργασίας – Ρεκόρ απολύσεων τον Γενάρη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 09.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/gurpreet-singh-BGUt0Fq1I78-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442