Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Ενιαίο Δίκαιο Ασύλου ζητά ο Σόιμπλε – φοβίζει τους Γερμανούς το προσφυγικό

Ενιαίο Δίκαιο Ασύλου ζητά ο Σόιμπλε – φοβίζει τους Γερμανούς το προσφυγικό

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να καταλήξουν «γρήγορα σε ενιαία νομοθεσία για το άσυλο», αναφέρει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καλώντας μεν σε ελεγχόμενη είσοδο αλλά υπογραμμίζοντας πως «Ευρώπη με φράχτες είναι αδιανόητη».

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να καταλήξουν «γρήγορα σε ενιαία νομοθεσία για το άσυλο», αναφέρει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καλώντας μεν σε ελεγχόμενη είσοδο αλλά υπογραμμίζοντας πως «Ευρώπη με φράχτες είναι αδιανόητη».

Παράλληλα, νέα δημοσκόπηση εμφανίζει τους μισούς Γερμανούς να αισθάνονται «φόβο» ενώπιον του προσφυγικού ρεύματος ενώ η δημοτικότητα της Μέρκελ υποχωρεί -και μάλιστα ενώ η δημοτικότητα του βαυαρού Ζέχοφερ (του «αδελφού κόμματος» CDU) ενισχύεται μετά τις επικρίσεις του στην στάση της καγκελαρίου.

Ο Β.Σόιμπλε ανέφερε σε συνέντευξή του στη Welt πως οι «28» χρειάζονται «έναν ευρωπαϊκό προσφυγικό νόμο και μια ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική, και γρήγορα». Η θέσπιση του νόμου θα πρέπει να είναι «θέμα μηνών παρά χρόνων, αλλά, ξανά, πρώτα θα χρειαστεί να θέσουμε την πρόσβαση στην Ευρώπη υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή».

Πρόσθεσε ότι ένας τέτοιος νόμος δεν προϋποθέτει αλλαγές στις συμβάσεις της ΕΕ. Ο Σόιμπλε είπε ότι η Γερμανία ήταν έτοιμη να παραχωρήσει εθνικά δικαιώματα όσον αφορά την πολιτική ασύλου και πιστεύει πως και η Γαλλία θα ήταν έτοιμη να πράξει το ίδιο. Εξέφρασε μάλιστα και αισιοδοξία ότι και η Ιταλία και πιθανά και η Ελλάδα να μπορούσαν να πεισθούν να κάνουν το ίδιο.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε ότι θα ήταν αναγκαίο να υπάρξουν συνομιλίες και με τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης, προσθέτοντας: «Δεν θα πρέπει να βάζουμε πάντα την Ουγγαρία στη γωνία. Η Ουγγαρία έχει να υποστεί την πίεση στα εξωτερικά σύνορα του συστήματος Σένγκεν».

Η Ευρώπη, είπε, χρειάζεται να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ελέγχει την πρόσβαση «αλλά είναι επίσης αδιανόητη μία Ευρώπη γεμάτη φράχτες».

Φοβίζει το προσφυγικό το 51% – Υποχωρεί η δημοτικότητα της Μέρκελ

Την ίδια στιγμή, νέα δημοσκόπηση καταγράφει ξανά πιέσεις στη δημοτικότητα της Μέρκελ αλλά και προβληματισμό για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση «Deutschlandtrend» του ARD, το 51% των Γερμανών αισθάνεται φόβο από το γεγονός ότι η χώρα δέχεται μεγάλο αριθμό προσφύγων, ενώ αρνητικά απαντά στην ίδια ερώτηση το 47%. Τον περασμένο μήνα, το ποσοστό εκείνων που εξέφραζαν φόβο ήταν 38%. Την ίδια ώρα το 44% θεωρεί ότι η μετανάστευση αποτελεί μειονέκτημα για την Γερμανία.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με απώλειες επτά μονάδων και ακολουθούν ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με πέντε μονάδες λιγότερες από τον περασμένο μήνα, η Καγκελάριος με πτώση εννέα μονάδων και ο Αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με απώλεια μόλις μίας μονάδας.

To στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) χάνει δύο μονάδες στην πρόθεση ψήφου και περιορίζεται στο 40%, η SPD μένει σταθερή στο 24%, η Αριστερά (Linke) κερδίζει μία μονάδα και φθάνει στο 9%, ενώ οι Πράσινοι πέφτουν κατά δύο μονάδες στο 10%. Oι Φιλελεύθεροι (FDP) ενισχύονται κατά μία μονάδα στο 5% και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) κερδίζει δύο μονάδες και φθάνει στο 6%.

Στην δημοσκόπηση εξετάζεται και η άποψη της κοινής γνώμης για το σκάνδαλο της Volkswagen, με το 65% να απαντά ότι η υπόθεση δεν έχει επηρεάσει την εμπιστοσύνη του στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ το 31% να δηλώνει ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του. Το συντριπτικό 81% πάντως πιστεύει ότι αυτές τις μεθόδους χρησιμοποιούν οι εταιρίες αυτοκινήτων σε όλον τον κόσμο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο