Τζαμί και η Αγία Σοφία στην Αίνο της Αδριανούπολης
Μετά την Αγία Σοφία στη Νίκαια της Βιθυνίας και την Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα, σε τζαμί θα μετατραπεί και η Αγία Σοφία στην Αίνο (Ενέζ) στην Αδριανούπολη, στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, την απόφαση να μετατραπεί η βυζαντινού ρυθμού εκκλησία σε τέμενος έλαβε η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων και οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν άμεσα.
Μετά την Αγία Σοφία στη Νίκαια της Βιθυνίας και την Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα, σε τζαμί θα μετατραπεί και η Αγία Σοφία στην Αίνο (Ενέζ) στην Αδριανούπολη, στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, την απόφαση να μετατραπεί ο ναός σε τέμενος έλαβε η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων. Την είδηση επιβεβαίωσε, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Βακουφίων Αντνάν Ερτέμ.
Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο Ερτέμ είπε ότι οι εργασίες θα αρχίσουν το συντομότερο, καθώς εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επενδύσεων της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, ενώ το Περιφερειακό Συμβούλιο Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αδριανούπολης έχει ήδη δώσει την έγκρισή του.
Σε μία προσπάθεια να εξηγήσει γιατί ο ναός θα μετατραπεί σε τζαμί, ο Ερτέμ υποστήριξε πως πρόκειται για έναν χώρο λατρείας που μετατράπηκε σε τζαμί το 1456, όταν η περιοχή πέρασε στην οθωμανική αυτοκρατορία. {{{ map }}}
«Θα ανοίξει, όπως ορίζει η παραχώρησή του» είπε, σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο «θα διαφυλαχτεί η λειτουργία του».
Η εκκλησία, βυζαντινού ρυθμού, οικοδομήθηκε νοτιοανατολικά του κάστρου της Αίνου. Χρονολογείται στον 12ο αιώνα, αν και δεν υπάρχουν ιστορικά έγγραφα που να επιβεβαιώνουν τη χρονολόγησή της.
Στο πέρασμα των χρόνων ο τρούλος της εκκλησίας κατέρρευσε, ενώ υπέστη σοβαρότατες ζημιές εξαιτίας ισχυρού σεισμού το 1965 και έκτοτε εγκαταλείφθηκε.
Επιμέλεια: Άννα Ανδίρα
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Μαρκ Ρούτε αποθέωσε τον… Τραμπ: «Θαυμάζω την ηγεσία του» – Τι είπε για τον «αφανισμό» του Ιράν
- Ρίξτε μια ματιά στο τρένο με το οποίο ταξίδευε ο Τίτο
- Εκτός ο Ευαγγέλου: Χωρίς Έλληνα διαιτητή το μουντιάλ, όπου πάνε Νορβηγός και Σουηδός
- «Κροτίδες» μεταξύ ΠΑΣΟΚ-Γεωργιάδη για τα ρουσφέτια: Τώρα θυμήθηκε το Πάσχα ο ρουσφετάκιας υπουργός για να ξεφύγει
- Οι νέοι αλλάζουν τους κανόνες εργασίας και λένε «όχι» στο burnout του γραφείου – 1 στους 4 επιλέγει τεχνικά επαγγέλματα
- H Γη γίνεται όλο και φωτεινότερη τις νύχτες – Η Ευρώπη όμως σκοτείνιασε
- Ο Κάραγκερ δεν «μάσησε» τα λόγια του για τις μεταγραφές της Λίβερπουλ
- Ευρωπαϊκά συνδικάτα – ETUC: Χρειαζόμαστε αυξήσεις μισθών, όχι υψηλότερα επιτόκια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/evgeni-tcherkasski-6AcF6hcRU8A-unsplash-1-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442