
Δραστική ουσία κάνει τον άνθρωπο υπέρμαχο της κοινωνικής ισότητας
Αμερικανοί επιστήμονες πέτυχαν να κάνουν ομάδα εθελοντών πιο ευαίσθητους απέναντι στην κοινωνική ανισότητα, παρεμβαίνοντας στην χημική ισορροπία του εγκεφάλου τους.
Αμερικανοί επιστήμονες πέτυχαν να κάνουν ομάδα εθελοντών πιο ευαίσθητους απέναντι στην κοινωνική ανισότητα, παρεμβαίνοντας στην χημική ισορροπία του εγκεφάλου τους.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Current Biology, επιστημονική ομάδα των Πανεπιστημίων του Μπέρκλεϊ και του Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Νευρολογίας Άντριου Κάϊζερ, χορήγησαν σε 35 εθελοντές (18 γυναίκες και 17 άνδρες), είτε την δραστική ουσία τολκαπόνη σε μορφή δισκίου, είτε ανενεργό χάπι.
Η τολκαπόνη είναι εγκεκριμένη θεραπεία κατά της νόσου Πάρκινσον, αφού παρατείνει την δράση της ντοπαμίνης, του εγκεφαλικού νευροδιαβιβαστή που επηρεάζει άμεσα το κέντρο ανταμοιβής – απόλαυσης – υποκίνησης του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να συμμετάσχουν σε εργαστηριακές συνθήκες σε ένα παιχνίδι. Έπρεπε να μοιράσουν ένα χρηματικό ποσό ανάμεσα στον εαυτό τους και έναν άγνωστο άνθρωπο. Όσοι είχαν πάρει τολκαπόνη μοίρασαν με δικαιότερο τρόπο τα χρήματα, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι, η αλλαγή στη νευροχημική ισορροπία στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, λόγω της τολκαπόνης ως συνέπεια οι εθελοντές να αισθάνονται ενστικτωδώς μεγαλύτερη προθυμία να συμπονέσουν τους άλλους (ακόμη και τους αγνώστους) και έτσι να είναι περισσότερο δεκτικοί στην ανάγκη μιας πιο ισομερούς κατανομής του πλούτου.
Εκφράζουν μάλιστα την ελπίδα ότι στο μέλλον θα μπορούσαν να υπάρχουν σκευάσματα που θα «διορθώνουν» την έλλειψη συμπόνιας και ευαισθησίας προς τους άλλους (η οποία παρατηρείται και σε ψυχικές παθήσεις όπως η σχιζοφρένεια), πράγμα που αναπόφευκτα θα έχει θετικές κοινωνικοοικονομικές επιδράσεις.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
- Η Ιαπωνία προς μια νέα πυρηνική εποχή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)








![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-140x85.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-109x85.jpg)
![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)



























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)














Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442