Σε CreditWatch Negative από την S&P οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες
Το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει το αξιόχρεο CCC+ των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών προανήγγειλε ο οίκος Standard & Poor's. Σε χωριστές ανακοινώσεις του, ο οίκος διευκρίνισε ότι θέτει τις τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς υπό καθεστώς παρακολούθησης, με αρνητική προοπτική (creditwatch with negative implications), από σταθερή.
Το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει το αξιόχρεο CCC+ των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών προανήγγειλε ο οίκος Standard & Poor’s.
Σε χωριστές ανακοινώσεις του, ο οίκος διευκρίνισε ότι θέτει τις τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς υπό καθεστώς παρακολούθησης, με αρνητική προοπτική (creditwatch with negative implications), από σταθερή.
Ο οίκος ανακοίνωσε την υποβάθμιση σε C από CC τη διαβάθμιση του μη διασφαλισμένου χρέους (subordinated debt) των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, ενώ επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγησή τους στο C.
Όπως επισημαίνει ο S&P, η απόφασή του να θέσει υπό πιστωτική παρακολούθηση τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών αντανακλά την πιθανότητα υποβάθμισής τους, εάν ο οίκος αντιληφθεί ότι η στήριξή τους από τις ευρωπαϊκές αρχές και την ΕΚΤ θεωρηθεί λιγότερο πιθανή.
Όπως σημείωσε ακόμη ο οίκος, η συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ εξαρτάται άμεσα από την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των δανειστών της Ελλάδας, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται η ΕΚΤ.
Ο S&P αναφέρει ότι εγχώριες καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν κατά 5,4 δισεκ. ευρώ σε 213,3 δισεκ. ευρώ στα τέλη του Δεκεμβρίου, και προσθέτει ότι «αναμένουμε ότι οι εκροές καταθέσεων πιθανόν έχουν αυξηθεί τον Ιανουάριο».
Ο οίκος προβλέπει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα γίνουν πιο εξαρτημένες από τη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Πέθανε ο Φρανκ Ο. Γκέρι – Ο αρχιτέκτονας που έκανε το μέταλλο να χορεύει, «ανέστησε» το Μπιλμπάο και έδωσε μορφή στο χάος της ζωής
- Ερυθρός Αστέρας – Μπαρτσελόνα 79-89: Με οδηγό τον Κλάιμπερν η νίκη των μπλαουγκράνα
- Πούτιν και Μόντι υπογράφουν συμφωνίες 100 δισ. [γράφημα]
- Παναθηναϊκός – Βαλένθια 79-89: Οι «νυχτερίδες» έβαλαν τέλος στο σερί του Τριφυλλιού
- Γαλατασαράι-Σάμσουνσπορ 3-2: Λύγισε στο φινάλε η αντίπαλος της ΑΕΚ
- Μείωση των παραδόσεων Airbus τον Νοέμβριο μετά από τεχνικό πρόβλημα
- Κακοκαιρία Byron: Υπερχείλισε ο Πηνειός στα Τρίκαλα
- Ο Κίλιαν Μέρφι και οι σκληροτράχηλοι «Peaky Blinders» από το Μπέρμινχαμ επιστρέφουν στις οθόνες μας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Λιανικό εμπόριο δύο ταχυτήτων [γράφημα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/alexander-fae-GMGdhtYeROY-unsplash-127x85.jpg)
![Πούτιν και Μόντι υπογράφουν συμφωνίες 100 δισ. [γράφημα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-05T155334Z_1126768068_RC2FAIA5DQ4V_RTRMADP_5_INDIA-RUSSIA-127x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)














![Πούτιν και Μόντι υπογράφουν συμφωνίες 100 δισ. [γράφημα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-05T155334Z_1126768068_RC2FAIA5DQ4V_RTRMADP_5_INDIA-RUSSIA-315x220.jpg)








![Λιανικό εμπόριο δύο ταχυτήτων [γράφημα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/alexander-fae-GMGdhtYeROY-unsplash-315x220.jpg)































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442