Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις εκδηλώσεις της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Στις 11 το πρωί της Τρίτης ο Κ.Παπούλιας θα παρακολουθήσει την παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Την ίδια ώρα στην Αθήνα η μαθητική παρέλαση εμπρός από το το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Αυστηρά μέτρα ασφαλείας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας για τις εκδηλώσεις της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Με τον κ. Παπούλια συνταξίδεψαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Τραγάκης.
Συνοδευόμενος από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Γιώργο Ορφανό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στις 6.45μ.μ στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, από όπου απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Τιμής στον διευθυντή του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Βασίλειο Νικόλτσιο και στην Αθηνά Ντιναλέξη, μια 94χρονη Ηπειρώτισσα, η οποία σε ηλικία 20 χρονών είχε πάρει μέρος ως εθελόντρια στο Αλβανικό Μέτωπο.
Στις 10:30 το πρωί της Τρίτης θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού και στις 11:00 θα παρακολουθήσει την παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη έγινε την παραμονή της εθνικής επετείου, τη Δευτέρα, στις 11 το πρωί, στην οδό Τσιμισκή και την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Ορφανός.
Στις παρελάσεις που θα γίνουν την 28η Οκτωβρίου σε ορισμένους περιφερειακούς Δήμους δεν θα τοποθετηθούν εξέδρες επισήμων, όπως ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου.
Αυστηρά μέτρα
Στη Θεσσαλονίκη, η αστυνομία έχει σχεδιάσει αυξημένα μέτρα παρόμοια με τα περσινά, απαγορεύοντας στους πολίτες να παρακολουθήσουν την παρέλαση σε μικρή απόσταση από την εξέδρα των επισήμων.
Επί ποδός θα βρίσκονται 2.000 αστυνομικοί τόσο για την παρέλαση των στρατιωτικών τμημάτων, όσο και για τη μαθητική παρέλαση.
Φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η εξέδρα των επισήμων θα είναι αποκλεισμένη σε μεγάλη απόσταση και οι Θεσσαλονικείς θα αναγκαστούν να παρακολουθήσουν την παρέλαση κυρίως στην αρχή και στο τέλος της.
Στα σημεία αποκλεισμού θα τοποθετηθούν κάγκελα, ενώ θα περιφρουρούνται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Για πρώτη φορά φέτος εκτός από τα στρατιωτικά τμήματα και τα πολεμικά αεροσκάφη θα παρελάσουν και οι σκύλοι του Στρατού που είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για τη φύλαξη των στρατοπέδων.
Οι στρατιωτικοί σκύλοι ανήκουν στο Γ’ Κτηνιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης που εδρεύει στο στρατόπεδο «Γ. Μακρή» στη Θέρμη. Οι ρυθμίσεις σε Αθήνα, Πειραιά
Στην Αθήνα, την Τρίτη στις 10.00 θα τελεστεί δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, και στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Η μαθητική παρέλαση, εμπρός από το μνημείο θα αρχίσει στις 11.00 και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε 45 λεπτά.
Σύμφωνα με πληροφορίες και φέτος θα εφαρμοστούν τα μέτρα ασφαλείας των τελευταίων ετών. Δηλαδή θα τοποθετηθούν κάγκελα στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος και η πρόσβαση προς την εξέδρα των επισήμων θα γίνεται μόνο σε όσους έχουν προσκλήσεις και διαπιστεύσεις. Οι γονείς θα μπορούν να δουν τα παιδιά τους στην οδό Πανεπιστημίου από το ύψος της οδού Βουκουρεστίου ενώ σε επιφυλακή θα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.
Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων, θα ισχύσουν σε όλους τους Δήμους της Αττικής το πρωί της Τρίτης, λόγω διεξαγωγής μαθητικών παρελάσεων για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
Για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν ειδικότερα στην Αθήνα και στον Πειραιά διαβάστε εδώ.