
Moody’s: Σε πορεία σταθερής βελτίωσης η Ισπανία
Ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε ότι η Ισπανία βρίσκεται σε πορεία σταθερής βελτίωσης με τις εξαγωγές να ενισχύουν την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς αυτή εξέρχεται από την ύφεση. Ο οίκος αναμένει ότι η εγχώρια ζήτηση θα συμβάλει θετικά στην αύξηση του ισπανικού ΑΕΠ από το 2014 και μετά, ενώ εκτιμά πως οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να είναι η βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης.
Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε ότι η Ισπανία βρίσκεται σε πορεία σταθερής βελτίωσης με τις εξαγωγές να ενισχύουν την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς αυτή εξέρχεται από την ύφεση.
Ο οίκος αναμένει ότι η εγχώρια ζήτηση θα συμβάλει θετικά στην αύξηση του ισπανικού ΑΕΠ από το 2014 και μετά, ενώ εκτιμά πως οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να είναι η βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης.
Η Moody’s αναφέρει επίσης ότι οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στη χώρα άρχισαν να αποδίδουν μετά την έξοδο της οικονομίας στα μέσα του 2013. Σημειώνει, ωστόσο, ότι η ανάπτυξη παραμένει αργή και το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να βρίσκεται στο 26%.
Για τα δημόσια οικονομικά της Ισπανίας αναφέρει πως βρίσκονται σε τροχιά σταδιακής βελτίωσης, αλλά εξακολουθούν να είναι σχετικά αδύναμα με υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και με αυξανόμενο δημόσιο χρέος. «Το αυξανόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού και η συνεχιζόμενη ανοδική τάση του δημόσιου χρέους παραμείνει η κύρια πιστωτική αδυναμία της Ισπανίας» προειδοποιεί ο οίκος.
Η κυβέρνηση Ραχόι ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας υποχώρησε στο 6,62% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2013 από 6,84% το προηγούμενο έτος, ξεφεύγοντας ελαφρώς από το 6,5% που τέθηκε ως στόχο με τις ευρωπαϊκές αρχές. Το δημόσιο χρέος της Ισπανίας ανήλθε στο επίπεδο ρεκόρ του 93,9% του ΑΕΠ το 2013.
Η Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας κατά μία βαθμίδα το Φεβρουάριο, σε Baa2, καταδεικνύοντας τη φερεγγυότητα της χώρας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ενδυνάμωση: Είναι πιο εύκολη από όσο νομίζετε
- Προ των πυλών η κακοκαιρία: Έρχεται 48ωρο με καταιγίδες και έντονα φαινόμενα
- ΣΥΡΙΖΑ: Αυτό το κτίριο ποιος (δεν) θα το πάρει;
- Μόδα και Έπσταϊν: Στο στόχαστρο τα πρακτορεία
- Γιατί κάποιες φορές ρίχνουμε τα στάνταρ μας στις σχέσεις;
- Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ επιστρέφει με νέο σόλο, νοσταλγικό άλμπουμ
- Υποκλοπές: Εννέα πρόσωπα στέλνει στο εδώλιο η πρώτη απόφαση
- Πόλεμος στο Ιράν: Οι νέοι μνηστήρες στις προμήθειες πετρελαίου, φυσικού αερίου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 30.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/paul-pastourmatzis-36plOdZK_uY-unsplash-315x220.jpg)



![Μέση Ανατολή: Πώς ο πόλεμος μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/ot_sithra34-2-300x300.png)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442