Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Νέα φορολογική περαίωση ζητά το ΕΒΕΑ από τον πρωθυπουργό

Νέα φορολογική περαίωση ζητά το ΕΒΕΑ από τον πρωθυπουργό

Την προχειρότητα και τη στυγνή εισπρακτική λογική που σε ορισμένες περιπτώσεις επιδεικνύεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στη σύνταξη και προώθηση μείζονος σημασίας νομοθετημάτων επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κ.Μίχαλος, σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό με την οποία ζητά να θεσπισθεί διαδικασία περαίωσης όλων των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και όλων των φορολογικών αντικειμένων.

Την προχειρότητα και τη στυγνή εισπρακτική λογική που σε ορισμένες περιπτώσεις επιδεικνύεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στη σύνταξη και προώθηση μείζονος σημασίας νομοθετημάτων επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος σε επιστολή που απηύθυνε σήμερα, Τρίτη, προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Μίχαλος εξέφρασε την απογοήτευση και την ανησυχία των 900.000 επιχειρήσεων που εκπροσωπεί για τις αποφάσεις που λαμβάνονται από το οικονομικό επιτελείο «χωρίς εμπεριστατωμένες μελέτες, με καθαρά εισπρακτική λογική και χωρίς αναπτυξιακή διάσταση ή ακόμη και με προχειρότητα, όπως εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται».

Ο επικεφαλής του ΕΒΕΑ σημειώνει πως αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι για τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, που είναι σε ισχύ μόλις ένα χρόνο, έχουν εκδοθεί περισσότερες από 70 αποφάσεις και εγκύκλιοι, ενώ τονίζει πως τείνει να παγιωθεί η τακτική των τροποποιήσεων πρόσφατων ψηφισθέντων νόμων με προσωπικές παρεμβάσεις του ίδιου του κ. Σαμαρά προς διόρθωση των λανθασμένων και πολλές φορές άδικων και αναποτελεσματικών διατάξεων που περιέχουν.

«Δεν είναι δυνατόν, κύριε πρόεδρε, να επαφίεται η λειτουργία του κράτους μόνο στις δικές σας προσωπικές παρεμβάσεις προς αποκατάσταση των λανθασμένων επιλογών των ηγεσιών των υπουργείων», τονίζεται στην επιστολή και κατατίθεται πρόταση για άμεση δημιουργία εθνικής επιτροπής ειδικών και τεχνοκρατών, για την σύνταξη ενός νέου «ελληνικού» φορολογικού συστήματος.

Στο σημείο αυτό το ΕΒΕΑ καταθέτει τις εξής προτάσεις:

-Να θεσπισθεί διαδικασία περαίωσης όλων των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και όλων των φορολογικών αντικειμένων, όχι με τρόπο χαριστικό, τουλάχιστον του κεφαλαίου, αλλά με συνοπτικές διαδικασίες που να καλύπτουν το συμφέρον του κράτους αλλά και να παρέχουν κίνητρα στον φορολογούμενο.

-Δεν θα πρέπει να φορολογείται η διαφορά μεταξύ των πραγματικών εισοδημάτων και των τεκμαρτών εισοδημάτων των φορολογουμένων, όταν η διαφορά αυτή οφείλεται σε μείωση των πραγματικών εισοδημάτων με ευθύνη της πολιτείας και όχι σε αύξηση της περιουσίας με ευθύνη του φορολογούμενου.

-Απαιτείται άμεση τροποποίηση των πρόσφατων ρυθμίσεων που αφορούν τη φορολογική κατοικία. Το κριτήριο που αναφέρει ότι αν οι στρατηγικές αποφάσεις μιας θυγατρικής ενός πολυεθνικού Ομίλου λαμβάνονται στην Ελλάδα, αυτό καθιστά αυτόματα όλες τις αλλοδαπές εταιρίες του Ομίλου ελληνικές και δημιουργεί τον προβληματισμό για το αν θα πρέπει τα κεντρικά ενός Ομίλου να βρίσκονται στην Ελλάδα.

-Είναι επιτακτική η ανάγκη τροποποίησης των άρθρων που περιορίζουν στο ελάχιστο την αναγνώριση και έκπτωση των δαπανών των επιχειρήσεων για τόκους.

-Η μη αναγνώριση του δικαιώματος αφαίρεσης άλλων πραγματικών δαπανών, όπως για παράδειγμα η καταβολή των έκτακτων εισφορών δημιουργεί πλασματικά φορολογικά κέρδη και επιβάρυνση των επιχειρήσεων με επιπλέον μη οφειλόμενους φόρους

-Στο θέμα των επισφαλών απαιτήσεων η γενική αναφορά ότι για να εκπέσουν τα ποσά των προβλέψεων απαιτείται «να έχουν αναληφθεί οι κατάλληλες ενέργειες για τη διασφάλιση του δικαιώματος είσπραξης της εν λόγω απαίτησης» , θα πρέπει να γίνει πολύ πιο συγκεκριμένη και κυρίως για να μην υπάρχει δυνατότητα «παρερμηνείας».

-Είναι αναγκαίο να εκλογικευτούν οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης, έτσι ώστε να προστατευτούν οι οικονομικά ασθενέστεροι και ιδιαίτερα οι άνεργοι, ανεξάρτητα αν δικαιούνται ή όχι βοηθήματος ανεργίας.

– Θα πρέπει να γίνουν ριζικές τροποποιήσεις στις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που αναφέρονται στα πρόστιμα, στον έλεγχο και γενικότερα στη φορολογική διαδικασία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο