Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Liberation: Είμαστε εφημερίδα, δεν είμαστε εστιατόριο και μπαρ

Liberation: Είμαστε εφημερίδα, δεν είμαστε εστιατόριο και μπαρ

«Είμαστε εφημερίδα. Οχι εστιατόριο, όχι κοινωνικό δίκτυο, όχι πολιτιστικός χώρος, όχι τηλεοπτικό πλατό, όχι μπαρ, όχι εκκολαπτήριο start-up εταιρειών». Με αυτό το μήνυμα πρωτοσέλιδο στο σαββατιάτικο φύλλο της «Liberation» οι εργαζόμενοι της γαλλικής εφημερίδας εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της διεύθυνσης και της τριάδας των μεγαλομετόχων.

«Είμαστε εφημερίδα. Οχι εστιατόριο, όχι κοινωνικό δίκτυο, όχι πολιτιστικός χώρος, όχι τηλεοπτικό πλατό, όχι μπαρ, όχι εκκολαπτήριο start-up εταιρειών».

Με αυτό το μήνυμα πρωτοσέλιδο στο σαββατιάτικο φύλλο της «Liberation» οι εργαζόμενοι της γαλλικής εφημερίδας εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της διεύθυνσης και της τριάδας των μεγαλομετόχων.

Η κεντροαριστερή εφημερίδα δεν κυκλοφόρησε την περασμένη Πέμπτη, αντιδρώντας στο σχέδιο που διατύπωσαν οι μέτοχοι προκειμένου να επιβιώσει οικονομικά η ιστορική γαλλική εφημερίδα.

«Οι μαύρες μέρες μιας καθημερινής εφημερίδας» έχει τίτλο το τετρασέλιδο που ακολουθεί και το οποίο περιγράφει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και καιρό η «Liberation».

Την περασμένη Παρασκευή οι Ρότσιλντ και Λεντού, που κατέχουν μερίδιο 26,6% της εταιρείας έκαστος, και ο ιταλικός όμιλος Ersel (22,8%) παρουσίασαν το νέο σχέδιο για να κρατήσουν ζωντανή τη «Liberation», που έκλεισε το 2013 με ζημία ύψους 1 δισ. ευρώ και πωλήσεις μειωμένες κατά 30%.

Κάνουν λόγο για μετακόμιση της εφημερίδας και των δημοσιογράφων της και μεταμόρφωση του ιστορικού κτιρίου της στο κέντρο του Παρισιού από τον διάσημο σχεδιαστή και διακοσμητή Φιλίπ Σταρκ σε έναν χώρο «πλήρως αφιερωμένο στη Liberation και το σύμπαν της» ανοικτό σε δημοσιογράφους, συγγραφείς, φιλοσόφους, καλλιτέχνες, πολιτικούς και σχεδιαστές. Μεταξύ άλλων το σχέδιο προβλέπει και την δημιουργία ραδιοφωνικού στούντιο, τηλεοπτικού πλατό, ψηφιακής αίθουσας σύνταξης, ενός εστιατορίου και ενός μπαρ.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους αντιδρούν μιλώντας για μια Liberation χωρίς Liberation, ο Μπρινό Λεντού σε απειλητικό τόνο δηλώνει ότι θέλει να «ξεμπερδέψει με τους στενόμυαλους» και ο εμφύλιος καλά κρατεί…

Τον περασμένο Νοέμβριο, το 90% του προσωπικού της Liberation υπερψήφισε την πρόταση για αποπομπή των δύο συνδιευθυντών της εφημερίδας. Στην ψηφοφορία, στην οποία πήραν μέρος 216 από τους 290 εργαζόμενους στην εφημερίδα, κατέληξε με 187 ψήφους (89,9%) υπέρ της αποχώρησης των δύο συνδιευθυντών, Νικολά Ντεμοράν και του Φιλίπ Νικολά

Διαβάστε επίσης:

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο