Υπό ίδρυση νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου
Στη δημιουργία νέου, πιο ευέλικτου και αποτελεσματικού, Ταμείου Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιούσιας του Δημοσίου προχωρεί η κυβέρνηση για την τιτλοποίηση ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμα από το ΤΑΙΠΕΔ. Σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) η κυβέρνηση σχεδιάζει ήδη το ΤΑΑΠΕΔ, το οποίο θα αναλάβει τη διαχείριση συγκεκριμένων ακινήτων του Δημοσίου με στόχο τα έσοδα που εισπράττει να κατευθύνονται για την αποπληρωμή χρέους.
Στη δημιουργία νέου, πιο ευέλικτου και αποτελεσματικού, Ταμείου Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιούσιας του Δημοσίου προχωρεί η κυβέρνηση για την τιτλοποίηση ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμα από το ΤΑΙΠΕΔ.
Σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει ήδη το Ταμείο Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΑΠΕΔ), το οποίο θα αναλάβει τη διαχείριση συγκεκριμένων ακινήτων του Δημοσίου με στόχο τα έσοδα που εισπράττει να κατευθύνονται για την αποπληρωμή χρέους.
Πρέπει να τονισθεί πως αν και το ΤΑΙΠΕΔ επιχείρησε να προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις δημοσίων ακινήτων, ο τρόπος που επέλεξε να το κάνει δεν θεωρήθηκε ελκυστικός για τις επενδυτικές τράπεζες που θα μετείχαν στη διαδικασία.
Πλέον εξετάζεται η απόσπαση από το ΤΑΙΠΕΔ ενός χαρτοφυλακίου 1.000 «καθαρών» -από πολεοδομικής άποψης- ακινήτων το οποίο θα εκχωρηθεί στο υπό σύσταση ΤΑΑΠΕΔ.
Όπως διευκρινίζουν κοινοτικές πηγές στο in.gr το νέο Ταμείο, που θα δίνει βάρος στις τιτλοποιήσεις των περιουσιακών στοιχείων που τελούν υπό τη διαχείρισή του, θα έχει έδρα στην Ελλάδα και όχι στο Λουξεμβούργο και θα στελεχωθεί από Έλληνες αξιωματούχους.
Καθώς η δομή του ΤΑΑΠΕΔ αναμένεται να είναι πιο ευέλικτη από αυτή του ΤΑΙΠΕΔ, δεν αποκλείεται να αναλάβει και projects που σήμερα βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης και του ESM για την τιτλοποίηση ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου έχει ήδη παρουσιασθεί στο Eurogroup Working Group.
Από την τιτλοποίηση αυτή, που θα αποτελέσει ένα πρώτο τεστ για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας και τη σταδιακή επιστροφή της στις διεθνείς αγορές, αναμένεται να αντληθούν 4 με 4,5 δισ. ευρώ περίπου (το 1 δισ. ευρώ προκαταβολικά) που θα καλύψουν μέρος του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος για το 2014.
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κίνηση στους δρόμους: Χάος στους δρόμους – Στο «κόκκινο» ο Κηφισός, πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
- UBS Sees Greek Banks as Undervalued, Raises Price Targets
- Μπακς – Θάντερ 102-122: Ήττα για τα «Ελάφια» παρά τη «γεμάτη» εμφάνιση του Αντετοκούνμπο (vid)
- Κακοκαιρία: Ποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί στην Αττική
- Η «ανάπτυξη» του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπορεί να συγκαλύψει τον πραγματικό οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό της χώρας
- Επιστροφή στην ευρωπαϊκή «δράση» για Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ
- Ήθελα να του ρίξω γροθιά στο πρόσωπο: Η περίεργη χημεία των Μάθιου ΜακΚόναχι και Γούντι Χάρελσον στο True Detective
- Super Technologies: Μια επένδυση-σταθμός που αλλάζει τον χάρτη του iGaming στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442