«Δεν αντέχουμε άλλο» φωνάζουν Ιρλανδοί συνταξιούχοι στην κυβέρνηση
Ιρλανδοί συνταξιούχοι ταξίδεψαν από όλη τη χώρα μέχρι το Δουβλίνο για να διαδηλώσουν μπροστά από το Κοινοβούλιο διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνηση να τους μειώσει τις επιδοτήσεις στα φάρμακα και τις υπηρεσίες τηλεφωνίας, στην πρώτη ένδειξη αντίθεσης στο νέο προϋπολογισμό λιτότητας. «Πρέπει να επιλέξω αν θα πληρώσω έναν λογαριασμό ή θα αγοράσω φαγητό. Είναι αδύνατο» δηλώνει ο 64χρονος Μπέρναρντ Κίνι...
Ιρλανδοί συνταξιούχοι διαδήλωσαν μπροστά από το Κοινοβούλιο στο Δουβλίνο διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνηση να τους μειώσει τις επιδοτήσεις στα φάρμακα και τις υπηρεσίες τηλεφωνίας, στην πρώτη ένδειξη αντίθεσης στον προϋπολογισμό λιτότητας που ψηφίστηκε αυτό τον μήνα.
Παρά τις σημαντικές μειώσεις στις δαπάνες του προϋπολογισμού στις οποίες έχει προχωρήσει τα τελευταία έξι χρόνια η Ιρλανδία για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της μετά τον δανεισμό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί πολύ λίγες διαδηλώσεις.
Την Τρίτη όμως περισσότεροι από 1.000 συνταξιούχοι ταξίδεψαν από όλη τη χώρα μέχρι το Δουβλίνο για να δηλώσουν ότι δεν αντέχουν άλλο.
Η ιρλανδική κυβέρνηση κατήργησε την προηγούμενη εβδομάδα την επιδότηση στις τηλεφωνικές επικοινωνίες, αύξησε τον φόρο στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και ανακοίνωσε ότι θα μειώσει δραστικά τον αριθμό των ανθρώπων που δικαιούνται δωρεάν περίθαλψη.
«Οι ηλικιωμένοι είναι ένας εύκολος στόχος, όμως ανεχθήκαμε αρκετά» δήλωσε ο Φρανκ Κέβινς, ένας 66χρονος συνταξιούχος σεφ που ταξίδεψε 300 χιλιόμετρα από τη δυτική Ιρλανδία με ένα πανό που γράφει «Μόνο οι τύραννοι τιμωρούν τους ηλικιωμένους».
Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον ιρλανδό πρωθυπουργό Έντα Κένι να παραιτηθεί.
Η κυβέρνηση του Κένι έχει επιτύχει τους στόχους που της είχαν τεθεί βάσει του μνημονίου, το οποίο συνόδευε το δάνειο των 85 δισεκατομμυρίων ευρώ, όμως εξαιτίας της λιτότητας έχει μειωθεί η καταναλωτική δαπάνη, προκαλώντας ανησυχίες ότι η οικονομία δεν θα αναπτυχθεί αρκετά γρήγορα ώστε να μειωθεί το χρέος της χώρας.
«Ήδη πρέπει να επιλέξω αν θα πληρώσω έναν λογαριασμό ή θα αγοράσω φαγητό. Είναι αδύνατο», δήλωσε ο 64χρονος Μπέρναρντ Κίνι, οποίος καλείται να πληρώσει αυξημένο φόρο στα φάρμακά του, αυξημένο φόρο ακίνητης περιουσίας και τον λογαριασμό του τηλέφωνο με τη σύνταξη των 220 ευρώ την εβδομάδα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Αγρίνιο: Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του ο 44χρονος καθ’ ομολογίαν δολοφόνος του κοινοτάρχη
- Θεσσαλονίκη: Φορτηγάκι παρέσυρε πεζό
- Ποια λάδια μπορούμε να προσθέσουμε στο μπολ του σκύλου μας – Πότε είναι ωφέλιμα και πότε όχι
- Ακρίβεια: Το 80% των πολιτών έχει αλλάξει τον οικογενειακό του προϋπολογισμό
- «Ψήνεται» νέα ταινία με θέμα τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!
- Μελίνα Ασλανίδου: Γιατί ακυρώνει τις προγραμματισμένες εμφανίσεις της
- Γροιλανδία: Ο Ρούτε του ΝΑΤΟ λέει ότι συζήτησε με τον Τραμπ τρόπους για να «παραμείνει ασφαλής η Αρκτική»
- Κίνηση: Χάος στους δρόμους – Στο «κόκκινο» ο Κηφισός, πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442