Με τη σφραγίδα του ΟΗΕ η κάθειρξη 50 ετών στον πρώην πρόεδρο της Λιβερίας
Το αρμόδιο δικαστήριο του ΟΗΕ επιβεβαίωσε την ποινή κάθειρξης 50 ετών, η οποία είχε επιβληθεί από τη Χάγη στον πρώην πρόεδρο της Λιβερίας για εγκλήματα πολέμου. Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, ο Τσαρλς Τέιλορ, ο οποίος είχε ασκήσει έφεση, είναι πολύ πιθανό να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του σε φυλακή της Βρετανίας.
Το αρμίδιο δικαστήριο του ΟΗΕ επιβεβαίωσε την ποινή κάθειρξης 50 ετών, η οποία είχε επιβληθεί από τη Χάγη στον πρώην πρόεδρο της Λιβερίας για εγκλήματα πολέμου. Το δικαστήριο απέρριψε την έφεση που είχε ασκήσει ο Τσαρλς Τέιλορ.
Στη Χάγη, οι δικαστές έκριναν ότι ο Τέιλορ υπήρξε ηθικός αυτουργός στα εγκλήματα που συντελέστηκαν στoν δεκαετή Εμφύλιο στη Σιέρα Λεόνε, παρέχοντας βοήθεια στους αντάρτες.
Ο δεκαετής Εμφύλιος στη Σιέρα Λεόνε κόστισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. O πόλεμος ξεκίνησε το 1991, όταν αντάρτες στη Σιέρα Λεόνε με τη βοήθεια των δυνάμεων του Τέιλορ επιχείρησαν να ανατρέψουν τον τότε πρόεδρο Τζόζεφ Μόμο.
Ο πόλεμος κόστισε τη ζωή σε 50 χιλιάδες κατοίκους της Σιέρα Λεόνε, ενώ περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Ο Τέιλορ ήταν ο πρώτος πρόεδρος χώρας που καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης.
Σύμφωνα με τον Guardian, ο Τσαρλς Τέιλορ είναι πολύ πιθανό να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του σε φυλακή της Βρετανίας.
Η καταδίκη του Τέιλορ είχε γίνει δεκτή με ικανοποίηση από τη διεθνή κοινότητα, καθώς και από οργανώσεις που αγωνίζονται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένη είχε εμφανιστεί η κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε, αντίθετα στη Λιβερία αρκετοί εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, δεδομένου ότι ο Τέιλορ ήταν σχεδόν ήρωας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γάζα: 9 νεκροί σε πλήγματα του Ισραήλ – «Κοριτσάκι» ανάμεσα στους σκοτωμένους
- Λίβανος: Κυανόκρανος σκοτώθηκε από έκρηξη βλήματος – Ενα ακόμη μέλος της UNIFIL σε κρίσιμη κατάσταση
- Πετρέλαιο: Πάνω από τα 100 δολάρια το WTI και τα 115 το Brent στις ασιατικές αγορές
- Ισραήλ: Καλείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης να εγκαταλείψει το νομοσχέδιο για τη θανατική ποινή
- 3 άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία, ανάμεσά τους 13χρονος, και ένας στη νοτιοανατολική Ρωσία
- Ισραήλ: «Βαθιά ανησυχία» από Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία για σχέδιο διεύρυνσης της θανατική ποινής
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Σχέδιο για Αγιο Φως κανονικά το Πάσχα
- Λάρισα: 78χρονος απείλησε οδηγό λεωφορείου με οπλισμένο ψαροντούφεκο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 30.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/paul-pastourmatzis-36plOdZK_uY-unsplash-315x220.jpg)



![Μέση Ανατολή: Πώς ο πόλεμος μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/ot_sithra34-2-300x300.png)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442