Κίνδυνος καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες που εργάζονται νύχτα
Οι γυναίκες που εργάζονται βραδινές ώρες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα καναδική έρευνα, η οποία επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες ότι οι νυχτερινές βάρδιες κάνουν κακό στην υγεία.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Occupational and Environmental Medicine, οι ερευνητές του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κουίνς του Οντάριο, με επικεφαλής την Δρ Κρίσταν Αρονσον εξέτασαν τις περιπτώσεις 1.134 γυναικών με καρκίνο του μαστού και 1.179 γυναικών χωρίς τη νόσο.
Όσες γυναίκες εργάζονταν επί χρόνια σε επαγγέλματα που απαιτούσαν νυχτερινές βάρδιες (νοσοκόμες, καθαρίστριες, τηλεφωνήτριες, υπάλληλοι καταστημάτων, εργάτριες κ.α.), είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε σχέση με όσες δεν εργάζονται βράδια. Ωστόσο, ο αυξημένος κίνδυνος δεν αφορούσε γυναίκες που εργάζονταν βραδινές βάρδιες λιγότερα από 30 χρόνια.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι σε κάθε περίπτωση ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου λόγω χρόνιας νυχτερινής εργασίας πρέπει να επιβεβαιωθεί και από άλλες μελέτες.
Σύμφωνα με την Τζέην Γκριν, Επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, προς το παρόν τα στοιχεία δεν θεωρούνται επαρκή για να δικαιολογήσουν αλλαγές στις συστάσεις των επιστημόνων σχετικά με τις νυχτερινές βάρδιες.
«Μπορεί να μη φταίει η ίδια η νυχτερινή εργασία για τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, αλλά άλλοι παράγοντες. Έτσι, δεν μπορούμε ακόμα να βγάλουμε οριστικό συμπέρασμα από τη νέα μελέτη πως οι νυχτερινές βάρδιες προκαλούν καρκίνο».
Οι ειδικοί καλούν λοιπόν τις γυναίκες να μην πανικοβάλλονται, καθώς είναι πιθανό η μακροχρόνια νυχτερινή εργασία να οδηγεί σε άλλου είδους ανθυγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής (καθιστική ζωή, παχυσαρκία, κατανάλωση αλκοόλ κ.α.), που δρουν ως ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού.
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τι οδηγεί πραγματικά στη σκέψη διακοπής καπνίσματος;
- Ρόδος: Χειροπέδες σε 56χρονη – Κατηγορείται για κακοποίηση της 30χρονης κόρης της με αυτισμό
- Η αποκάλυψη του Γιαμάλ για τα δύσκολα παιδικά χρόνια: «Οι γονείς μου ζούσαν στην πίεση»
- «Το μεγάλο φαγοπότι της συμβουλοκρατίας υπό την αιγίδα Μητσοτάκη» – Απευθείας αναθέσεις καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ
- Τουρκικό ΥΠΕΞ κατά Δένδια: Τους «Τούρκους» της Κύπρου υπερασπίζεται η Τουρκία – Τι λέει για την Κάρπαθο
- Μπραντ Πιτ: Στη Χαλκίδα για τα γυρίσματα – Ακολουθεί το Δημαρχιακό Μέγαρο στην Αθήνα
- Η ανεργία στην ευρωζώνη πέφτει απροσδόκητα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα
- Απότομη άνοδος των τιμών στα λιπάσματα – Κίνδυνος για ελλείψεις στα τρόφιμα αν συνεχιστεί ο πόλεμος στο Ιράν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-1-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442