217 οργανώσεις και φορείς καλούν τους Ευρωπαίους υπουργούς Αλιείας να δώσουν τέλος στην υπεραλίευση
217 οργανώσεις και φορείς ζητούν από τους Ευρωπαίους υπουργούς Αλιείας να δώσουν ένα τέλος στην υπεραλίευση και να προχωρήσουν σε άμεση αποκατάσταση των ιχθυοαποθεμάτων. Η δημοσιοποίηση της θέσης τους δεν είναι τυχαία χρονικά, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) είναι στο τελικό και πιο αποφασιστικό στάδιο.
217 οργανώσεις και φορείς ζητούν από τους Ευρωπαίους υπουργούς Αλιείας να δώσουν ένα τέλος στην υπεραλίευση και να προχωρήσουν σε άμεση αποκατάσταση των ιχθυοαποθεμάτων. Η δημοσιοποίηση της θέσης τους δεν είναι τυχαία χρονικά, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) είναι στο τελικό και πιο αποφασιστικό στάδιο.
Οι οργανώσεις υπενθυμίζουν στους Ευρωπαίους υπουργούς ότι αυτή την οδό έχουν ήδη ακολουθήσει οι Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Η.Π.Α. και ότι «ο τερματισμός της υπεραλίευσηςείναι νόμιμη υποχρέωση της Ε.Ε, με μεγάλη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική σημασία» Στις 6 Φεβρουαρίου 2013, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του τερματισμού της υπεραλίευσης μέχρι το 2015 και τη σταδιακή αποκατάσταση των ιχθυαποθεμάτων έως το 2020.«Δυστυχώς,» όπως αναφέρουν σε κοινή επιστολή τους «οι 27 Υπουργοί Αλιείας στο Συμβούλιο των Υπουργών απέρριψαν έως τώρα αυτούς τους στόχους. Μετέθεσαν το στόχο του τερματισμού της υπεραλίευσης στο 2020 και δεν έθεσαν στόχο για την αποκατάσταση των ιχθυαποθεμάτων.»
Τα στοιχεία που αφορούν την εικόνα των ιχθυοαποθεμάτων δεν αφήνουν περιθώρια για καθυστερήσεις :
1. Αυτή τη στιγμή το 47% των αξιολογηθέντων ιχθυαποθεμάτων του Ατλαντικού και περίπου το 80 % της Μεσογείου υπεραλιεύονται, καθώς και πέντε από τα εφτά κύρια είδη ιχθυαποθεμάτων της Βαλτικής.
2. Εάν το 2013 η Ε.Ε στηριζόταν μόνο στα αλιεύματα από τις ευρωπαϊκές θάλασσες (εξαιρώντας τα αλιεύματα ιχθυοκαλλιέργειας ή εισαγωγής), αυτά θα εξαντλούνταν μέχρι τις 6 Ιουλίου.
3. Η κακοδιαχείρηση και υπεραλίευση των ευρωπαϊκών ιχθυαποθεμάτων οδηγεί στην απώλεια αλιευμάτων με εκτιμώμενη αξίαπάνω από τρία δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα μπορούσε να στηρίξει περισσότερες από 100.000 επιπλέον θέσεις εργασίας.
«Συνυπογράφοντας την επιστολή των 217 οργανώσεων και φορέων» τονίζει ο Κωστής Γριμάνης, Διευθυντής του MEDASSET, οργάνωση μέλος του δικτύου OCEAN2012 «καλούμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, να διασφαλίσει ότι η νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική θα γίνει ένα εργαλείο για την αειφόρο διαχείριση της αλιείας, που θα διασφαλίζει την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και την υγεία των θαλασσών μας, τη βιώσιμη τροφοδοσία των αγορών με αλιεύματα που προέρχονται από υγιή ιχθυαποθέματα, παρέχοντας συγχρόνως ένα βιώσιμο και κερδοφόρο μέλλον για τις παράκτιες κοινωνίες που εξαρτώνται από την αλιεία»
Οι φορείς από την Ελλάδα και την Κύπρο που συνυπέγραψαν την επιστολή προς τους Ευρωπαίους υπουργούς είναι:
- Αλιευτικός Σύλλογος Φούρνων Κορσεών «Ο Γλάρος»
- Αναπτυξιακό Κέντρο Οινουσσών-Αιγαίου
- ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας
- Αρχιπέλαγος Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας – Συντονιστής του Δικτύου OCEAN2012 για Ελλάδα και Κύπρο
- Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου
- Ελλάδα Καθαρή
- Επιστημονικός Όμιλος Νέων Νομικών
- MEDASSSET, Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών
- Nireas Marine Reasearch
- Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου
- Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου
in.gr
- Ποιοι είναι οι έξι λόγοι που ο σκύλος μυρίζει το πάτωμα του σπιτιού;
- Όταν η Chanel φώτισε τα πουκάμισα Charvet, ένα από το καλύτερα κρυμμένα μυστικά του Παρισιού
- Βεζένκοφ: «Είναι πολύ καλός προπονητής, αλλά εγώ δεν θα τον χαιρετούσα»
- Ηλεία: Βίντεο-ντοκουμέντο ρίχνει φως στη σοκαριστική υπόθεση του Σάκη Γκολφίνου που κάηκε ζωντανός
- Χούλιο Ενσίσο: Το καμάρι του Κααγκουαζού και η ελπίδα της Παραγουάης (vids)
- Ομιλία Ανδρουλάκη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ: Πολιτική αλλαγή, «πόλεμος» ενάντια στη δεξιά και «καρφιά» στους εσωκομματικούς αντιπάλους
- Ανταλλαγή πυρών: Τρεις νεκροί σε πλήγματα στην Ουκρανία – Ένα παιδί σκοτώθηκε σε ουκρανικό πλήγμα στη Ρωσία
- Κιμ Μπάσιντζερ: Η συγκινητική ανάρτηση με τον Μπρους Γουίλις για τα 39 χρόνια του Blind Date
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 28.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/daniil-silantev-MrdCtp7qsrM-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442