Ελληνικά έργα από την αρχαιότητα στολίζουν έκθεση της Μασσαλίας
Με έξι αρχαία έργα και ένα εκμαγείο θα συμμετάσχει η Ελλάδα στην έκθεση Μεσόγειος: Από τις μεγάλες πόλεις του χθες στους ανθρώπους του σήμερα, που θα πραγματοποιηθεί από 12 έως 18 Ιανουαρίου στη Μασσαλία, στο πλαίσιο της ανακήρυξης της πόλης ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2013.
Με έξι αρχαία έργα και ένα εκμαγείο θα συμμετάσχει η Ελλάδα στην έκθεση Μεσόγειος: Από τις μεγάλες πόλεις του χθες στους ανθρώπους του σήμερα, που θα πραγματοποιηθεί από 12 έως 18 Ιανουαρίου στη Μασσαλία, στο πλαίσιο της ανακήρυξης της πόλης ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2013.
Πρόκειται για τέσσερα όστρακα οστρακισμού του 5ου αι. π.Χ., δύο χάλκινες δικαστικές ψήφους του 4ου αι. π.Χ.
και ένα εκμαγείο τμήματος κληρωτηρίου, όλα από το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, που θα «ταξιδέψουν» στη γαλλική πόλη.
Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει τις ναυτικές σχέσεις μεταξύ των μεσογειακών πολιτισμών, ενώ πυλώνας της καθίσταται ένας επινοημένος σύγχρονος Οδυσσέας, που ταξιδεύει σε
διάφορα λιμάνια.
Με αφετηρία την Τροία, ο σύγχρονος ήρωας ταξιδεύει με ένα παραδοσιακό μασσαλιώτικο καραβάκι έχοντας ως προορισμό την Τυρό και έπειτα την Καρχηδόνα.
Στην επόμενη ενότητα Η Αλεξάνδρεια των Πτολεμαίων: Η ουτοπία της παγκόσμιας γνώσης (4ος – 3ος αι. π.Χ.), ο ήρωας περνά από την κοσμοπολίτικη αιγυπτιακή πόλη, ενώ το βίντεο «διηγείται» τη ζωή μιας γυναίκας σε ισλαμική χώρα.
Ακολουθούν η Ρώμη (1ος – 3ος αι. μ.Χ.) και η προβολή του βίντεο για τη ζωή μιας γυναίκας στην «μπερλουσκονική» Ιταλία, καθώς και η Κόρδοβα και τα λιμάνια της (9ος – 11ος αι. μ.Χ.), με τις πινελιές στροφής από την Ανατολή στη Δύση.
Η Βενετία της περιόδου από τον 12ο ως τον 15ο αιώνα, η Γένοβα του 16ου αιώνα, η Κωνσταντινούπολη του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, το Αλγέρι, η Τύνιδα και η Τρίπολη του 16ου και 17ου αιώνα και η Μασσαλία του 19ου αιώνα, αποτελούν τον τελευταίο σταθμό της έκθεσης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ουκρανία: Λάρι Φινκ και Τζάρεντ Κούσνερ κυρίαρχοι στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης
- Google: Απευθείας ηχητική μετάφραση στα ακουστικά ήχου με τη βοήθεια της AI
- Αποκαλύψεις από τον Ρούνεϊ: «Δέχτηκα θανατικές απειλές όταν πήγα από την Έβερτον στη Γιουνάιτεντ»
- Ζουγανέλη: «Ο νόμος ισχύει για όλους» – Η ανάρτηση μετά την αφαίρεση διπλώματος για αλκοόλ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)
























































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)

















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442