Ύφεση 7,2% στην ελληνική οικονομία το τρίτο τρίμηνο
Σε βαθιά ύφεση, της τάξης του 7,2%, κατρακύλησε στο τρίτο εφετινό τρίμηνο η ελληνική οικονομία, ενώ σε σταθερές τιμές το ΑΕΠ «γύρισε» 11 χρόνια πίσω, στο 2001. Από την έναρξη της κρίσης, το 2009, η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 20% περίπου.
Σε βαθιά ύφεση, της τάξης του 7,2%, κατρακύλησε στο τρίτο εφετινό τρίμηνο η ελληνική οικονομία, ενώ σε σταθερές τιμές το ΑΕΠ «γύρισε» 11 χρόνια πίσω, στο 2001 (44,6 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο εφέτος, 43,4 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο 2001).
Η μεγάλη αυτή ύφεση έρχεται ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω της συνεχούς απομείωσης των διαθέσιμων εισοδημάτων, αλλά και του ουσιαστικού «παγώματος» των επενδύσεων, ενώ αμβλύνεται εν μέρει από τη μείωση των εισαγωγών.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), στο 9μηνο εφέτος το ΑΕΠ έχει μειωθεί συνολικά κατά 6,7% (μετά και τις μειώσεις κατά 6,7% και 6,3% το α΄ και το β΄ τρίμηνο αντίστοιχα).
Από την έναρξη της κρίσης, το 2009, η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 20%, με την ανεργία να εκτινάσσεται σε επίπεδα άνω του 25%.
Παράγοντες της οικονομίας επισημαίνουν ότι η επίτευξη του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για ύφεση 6,5% στο σύνολο του 2012, εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τον χρόνο εκταμίευσης της δόσης, αλλά και το ύψος του ποσού που θα διατεθεί για την αποπληρωμή των οφειλομένων του Δημοσίου στους ιδιώτες.
Σημειώνεται, επίσης, ότι με βάση το Μεσοπρόθεσμο, η ελληνική οικονομία θα βρεθεί και το 2013- για έκτο συνεχές έτος- σε ύφεση (μείωση του ΑΕΠ κατά 4,5%), ενώ το 2014 θα υπάρξει οριακή ανάκαμψη (αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2%).
Αναρωτιέσαι γιατί κάποιοι άνθρωποι αποκτούν τεράστια επιρροή και followers στα social media, ενώ άλλοι μένουν στην αφάνεια; Η ψυχολογία έχει την απάντηση.
Kάθε Κυριακή στις 11:30 π.μ, σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια που υμνεί τη φιλία, την ελευθερία και το μεγάλο ταξίδι της ζωής από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.
Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, η Κρινιώ Νικολάου ανεβαίνει στη σκηνή του Stage 7, μαζί με τον Θάνο Πανουργιά, για την μουσικοθεατρική παράσταση Κόντρα ρόλος.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας