Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Θριαμβευτικοί τόνοι στην επανεκλογή Ερντογάν στην ηγεσία του AKP

Θριαμβευτικοί τόνοι στην επανεκλογή Ερντογάν στην ηγεσία του AKP

Με πολλή ρητορική, αρκετές υποσχέσεις και λίγες λεπτομέρειες για την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος σε ορίζοντα δεκαετίας επανεξέλεγε, όπως ήταν αναμενόμενο, το AKP τον Ταγίπ Ερντογάν στη ηγεσία του για τρίτη και τελευταία φορά. Ο Ερντογάν κάλεσε μεταξύ άλλων στο γύρισμα μίας «νέας, καθαρής σελίδας» στο Κουρδικό και περιορίστηκε να αναφέρει για το πολιτικό του μέλλον πως «θα δεχθεί όποια θέση του προσφερθεί» -και ενώ στην Άγκυρα οι προεδρικές του φιλοδοξίες θεωρούνται κοινό μυστικό.

Με πολλή ρητορική, αρκετές υποσχέσεις και λίγες λεπτομέρειες για την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος σε ορίζοντα δεκαετίας επανεξέλεγε, όπως ήταν αναμενόμενο, τον Ταγίπ Ερντογάν στη ηγεσία του το AKP για τρίτη και τελευταία φορά.

Ο Ερντογάν κάλεσε μεταξύ άλλων στο γύρισμα μίας «νέας, καθαρής σελίδας» στο Κουρδικό και περιορίστηκε να αναφέρει για το πολιτικό του μέλλον πως «θα δεχθεί όποια θέση του προσφερθεί» -και ενώ στην Άγκυρα οι προεδρικές του φιλοδοξίες θεωρούνται κοινό μυστικό.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανεξελέγη, ως μοναδικός υποψήφιος, στην ηγεσία του AKP και προανήγγειλε αναδιαρθρώσεις στην κορυφή του κόμματος.

Στο συνέδριο «ανακεφαλαιώθηκε» η επιτυχής πορεία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία και τονίστηκε η εικόνα που θέλει να παρουσιάσει το, ισλαμικών καταβολών, AKP ως ανάλογο των ευρωπαϊκών χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων -«η στάση μας έχει γίνει παράδειγμα για όλες τις μουσουλμανικές χώρες» είχε αναφέρει ενδεικτικά ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγών στο Σύνταγμα, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε συνομιλίες τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις του 2007, οι πρόεδροι της χώρας εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία για μια πενταετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί μόνο μια φορά. Προσβλέποντας σε ένα γαλλικού τύπου προεδρικό σύστημα, θεωρείται κοινό μυστικό πως ο Ερντογάν επιθυμεί να ανέβει στην προεδρία το 2014.

Όσον αφορά το Κουρδικό, με την ένταση να έχει αναζωπυρωθεί, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «από σήμερα, θέλουμε να γυρίσουμε μία νέα σελίδα, μία σελίδα ειρήνης και αδελφότητας με τους Κούρδους αδερφούς μας».

Χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες, ο Ερντογάν επανέλαβε πως η Άγκυρα επιμένει στην αποκήρυξη του ένοπλου αγώνα. «Περιμένουμε από τους Κούρδους αδερφούς μας να κάνουν ένα βήμα προς εμάς, να υψώσουν τις φωνές τους εναντίον της τρομοκρατίας και να πουν «φτάνει»» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο